Câţi bani a adunat statul din impozitarea bacşişului încasat de restaurante. "Suma pare mică"
Bacşiş de doi lei pentru stat. Suma strânsă din impozitarea ciubucului de anul trecut e de trei ori mai mică decât estimarea autorităţilor. Majoritatea clienţilor lasă bacşişul tot cash.
De Mădălina Chiţac la 20.02.2025, 21:00De unde clientul dă, statul ia. Bacşişul e impozitat cu 10%. Autoritățile au estimat că banii lăsați ca tips în localuri ar trebui să umfle buzunarul bugetului. Numai că... În ultimul an, statul a strâns de pe urma impozitării bacşişului doar 34 de milioane de lei. Suma este de trei ori mai mică decât cea mai pesimistă estimare a Guvernului, care era de peste 90 de milioane de lei.
Cu banii câştigaţi din impozitarea bacşişului pe tot anul 2024, statul ar putea plăti, o singură dată, doar 13.000 de pensii medii sau 92.000 de alocaţii pentru copiii de peste 2 ani.
"Suma pare mică. 34 de milioane impozit, ţinând cont ca e 10 la sută. Înseamnă venituri de peste 40 de milioane, la un bacşiş de 10 % înseamnă că doar 3,4 miliarde din vânzările din restaurante au avut bacşişul declarat şi impozitat. Pare cam puţin", spune Gabriel Biriş, expert în fiscalitate.
Cât bacşiş lasă clienţii
Clienţii nu mai sunt mână largă, ci se gândesc de două ori când dau ciubuc. "Cam două din cinci persoane lasă bacşiş. Din valoarea comenzii, clienţii ne lasă bacşiş cam 10%. Tips-ul s-ar duce către noi, către bucătari şi ne-ar ajuta şi pe noi foarte mult. Acum avem salarii fixe. Nu ne bazăm mai mult pe tips, ne bazăm pe salariu", spune Sorin Tase, reprezentant restaurant.
"Clienţii aleg să lase tips în funcţie de cum sunt serviţi, în funcţie de cum arată preparatele şi din punct de vedere estetic şi din punct de vedere al gustului şi cum se comportă şi ospătarii cu ei", arată Valentin Smarandache, manager.
Experţii în fiscalitate spun că sumele colectate ar fi mai mari dacă măsura s-ar aplica şi în alte domenii. "Bacşişuri avem şi la coafor, şi la livratori, la taxiuri. Avem bacşişuri în foarte multe locuri, că până la urmă ăsta-i obiceiul: să arăţi o mulţumire atunci când eşti bine servit", adaugă Gabriel Biriş, expert în fiscalitate.
Statul a aplicat, în 2024, 784 de sancţiuni pentru localurile care nu şi-au declarat bacşişul. S-au strâns din amenzi aproape 7 milioane de lei.