Video Ministrul Energiei a decis prelungirea plafonării la electricitate şi gaze. Furnizorii se plâng că au de recuperat 1 miliard de euro
Plafonarea tarifelor la electricitate şi gaze va fi prelungită. Preţurile vor rămâne la fel, dar nu pentru multă vreme, însă. Furnizorii deja spun că nu mai pot susţine mult timp schema de compensare. În lipsa plafonării, facturile s-ar putea dubla.
Ministerul Energiei se pregăteşte să anunţe în orele următoare prelungirea tarifelor plafonate. "Ne vom strădui să menţinem schema o perioadă de timp la energie electrică, cel mai probabil un alt interval mai lung la gaz. Într-un asemenea context de instabilitate, ar fi imprudent să renunţăm cu totul la această schemă. Având în vedere că prioritatea noastră este să-i protejăm pe români", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Tarife plafonate la gaze şi electricitate
Plafonarea tarifelor la gaze naturale ar urma să fie valabilă până în aprilie anul viitor şi doar trei luni pentru electricitate.
Asta înseamnă că vom avea, de la 1 aprilie 2025, aceleaşi preţuri la energie electrică, adică 68 de bani, 80 de bani şi un leu şi 30 de bani pe kWh, asta în funcţie de consum, şi 31 de bani pe kWh la gaze naturale. La energie electrică, după ce trec cele trei luni în care vom avea preţuri fixe, ar urma să fie ajutaţi doar consumatorii vulnerabili.
- SURSE: Plafonarea facturilor la gaze, prelungită cu un an, iar la curent electric numai până în iulie
- Facturi de infarct la întreținerea pe luna decembrie, în București. Cât a plătit un bărbat din Sectorul 3
- Marcel Ciolacu a arătat facturile pentru zborurile private cu avionul Nordis. Explicaţiile date pentru schimbarea...
- Oraşul din România unde preţul gigacaloriei creşte cu 50%. Consumatorii non-casnici vor plăti chiar şi cu 130%...
- Plafonarea facturilor ar putea înceta în aprilie. Clienţii au început să primească oferte cu preţ dublu
Prețul gazului metan a crescut cu 72% de la începutul anului. "Cred că ar fi o măsură foarte bună pentru oameni să continue plafonarea pentru că inflaţia a fost destul de mare. Şi destul de greu face populaţia faţă", spune un român. "E foarte scump. Ne îngrozim că urmează la liber. Gazele sunt foarte scumpe. 600-800, cam aşa la gaze şi la energie electrică 200 - 300", zice un altul.
Furnizorii de electricitate şi gaze se plâng
Furnizorii de electricitate şi gaze se plâng, însă, că nu vor putea suporta mult tarifele subvenţionate pentru că statul încă ar restanţe de peste un miliard de euro la ei. "Plafonarea a fost susţinută de furnizori. S-au decontat doar parţial luna ianuarie 2024, restul încă nu s-au decontat. La noi s-a tot prelungit. Acum se doreşte şi prelungirea prelungirii. Nu putem evita o creştere. Fiindcă nu poţi s-o plafoneze forever", a declarat Laurențiu Urluescu, preşedinte AFEER.
"Trebuie să existe un plan clar de ieşire, pentru că deja devine toxică această modalitate. Suntem în situaţia în care să nu mai putem susţine ceea ce ne impun prin cadrul legal în vigoare", spune Dana Dărăban, preşedinte ACUE. Proiectul care urmează să fie prezentat de ministerul Energiei poate suferi modificări până să fie adoptat în şedinţa de Guvern.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰