Ce factură va primi, în mai, proprietarul unei garsoniere, care a plătit iarna trecută 300 de lei pentru apă caldă şi căldură. "Se simte la bani"
Capitala rămâne de azi încet, dar sigur fără căldură. Deja în nordul oraşului caloriferele sunt reci după ce temperaturile au depăşit 10 grade noaptea. Mulţi bucureşteni spun că vor cere debranşarea ca să-şi monteze centrale de apartament. Reprezentanţii companiei de termoficare încearcă să-i convingă că vor scăpa de avarii iarna viitoare pentru că se fac investiţii.
De Redactia Observator la 18.04.2023, 20:59Iarna a fost grea pentru locuitorii care depind de sistemul public de termoficare. Au avut, n au avut căldură, tot au plătit mult. De astăzi, Termoenergetica a început să oprească furnizarea agentului termic pentru încălzire. Cartierele din nordul oraşului au deja caloriferele reci.
Locatar: E cam devreme faţă de timpul de afară. Ar fi normal să dea numai noaptea.
Locatar: Dacă revin câteva nopţi cu temperaturi scăzute ar fi normal să ne dea, că de-aia suntem la RADET.
Claudiu Creţu, directorul Termoenergetica: Am avut trei nopţi consecutive în care temperaturile medii au fost de peste 10 grade. Începem aceste manevre tehnice. Vor dura câteva zile până vom opri total. Probabil vineri se va închide total căldura.
De luna viitoare oamenii vor plăti doar apa caldă.
Mircea Paraschiv, preşedinte de bloc: Facturile restante sunt pe luna ianuarie, februarie, martie şi toate sunt în valoare de 15.000 de lei de scară. Vom plăti din urmă până când vom ajunge cu ele la zi şi asta se va întâmpla cam prin august, septembrie.
Preşedinte de bloc: La acest apartament, căldura este la 163,82 lei, iar apa caldă vine la 116,17 lei. Se înjumătăţeşte.
Specialiştii cred că facturile vor fi de fapt mult mai mici.
Dumitru Chisăliţă, Asociatia Energia Inteligentă: Estimez că facturile vor fi mai mici cu 85%, 90% dacă se va folosi energia termică exclusiv pentru prepararea apei calde necesare unei familii.
Cu cât va scădea factura pentru o garsonieră
Concret, dacă în februarie sau martie, apa caldă şi căldura au costat aproape 300 de lei pentru o garsonieră, factura în mai va fi de sub 100 de lei. Diferenţe mari sunt la apartamentele de două şi trei camere. Pentru două camere, factura se reduce cu 300 de lei iar pentru unul cu trei camere, costurile cu agentul termic scad cu aproape 400 de lei.
Locatar: Scade simţitor, adică se simte la bani ca factură vine mai putin.
Locatar: În iarna asta am plătit destul de scump pentru căldură. Se reduce, poate chiar la jumătate.
Odată cu sistarea căldurii se deschide sezonul debranşărilor pentru cei care s-au săturat de avariile din timpul iernii.
Andreea Milea, reporter Observator: Cei care vor să se debranşeze de la reţeaua de termoficare şi să-şi monteze o centrală proprie de apartament pot depune documentele incepand cu săptămâna viitoare şi până la finalul acestei veri. Termoenergetica mai are incă 300 de cereri nesoluţionate de anul trecut.
Mircea Paraschiv, preşedinte de bloc: Multe persoane cer debranşarea de la căldură. Un număr de 10, 15, dintr-un total de 88 pe scară.
Claudiu Creţu, directorul Termoenergetica: De săptamână viitoare încep şantierele În Bucureşti. Vom căuta să reparăm cât mai mult, să modernizăm cât mai mult din reţea. Noi sperăm totuşi odată cu aceste semnale de investiţii şi şantiere să se mai gândească încă o dată pentru că trecerea la un alt sistem e totusi foarte constisitoare.
Primele şantiere se deschid pe bulevardele Chişinău, Pantelimon şi pe Şoseaua Vergului iar din luna mai încep şi lucrările la reţeaua principală de termoficare finanţate din fonduri europene.