Cinci afaceri profitabile în 2016. Află ce business-uri mici iți pot aduce profituri uriașe
Tot mai mulți români părăsesc un serviciu stabil pentru a deveni propriii șefi. Este o decizie dificilă, care trebuie cântărită cu atenție, însă cu o idee bună și pasiune, o afacere de mici dimensiuni poate aduce profituri îndestulătoare.
De Redactia Observator la 19.04.2016, 13:06Tot mai mulți români părăsesc un serviciu stabil pentru a deveni propriii șefi. Este o decizie dificilă, care trebuie cântărită cu atenție, însă cu o idee bună și pasiune, o afacere de mici dimensiuni poate aduce profituri îndestulătoare.
Micile afaceri sunt o verigă importantă a economiei unei țări, motiv pentru care și băncile vin în ajutorul patronilor. Unele banci au creat credite speciale pentru astfel de business-uri, care asigură unei afaceri capital pentru a se dezvolta ca la carte. Un astfel de credit este un sprijin real pentru proprietarii de afaceri de mici dimensiuni. El poate finanța plata salariilor pentru angajați și chiar și investiții în dezvoltarea business-ului.
Iată care sunt afacerile cu cel mai mare potențial din acest an:
-
O fermă modernă
O afacere în agricultură poate fi extrem de profitabilă, mai ales dacă vorbim despre o fermă modernă, dotată cu toate echipamentele necesare performanței. Cultivarea legumelor bio, creșterea prepelițelor sau a caprelor sunt doar câteva exemple de idei de afaceri care aduc profituri mari fermierilor.
Unele culturi, mai rare la noi în țară, sunt și mai profitabile. Cultura de lavandă, care apoi este vândută companiilor de cosmetice, este un exemplu în acest sens. Și cultura fructelor goji este una aparte, dar cu un potențial imens.
Un studiu făcut de Parlamentul Uniunii Europene a scos la iveala faptul că 40% din terenul arabil din România este lucrat de străini. Acest lucru demonstrează cât potențial există în țara noastră în ceea ce privește agricultura.
-
Patiseria cu dulciuri sănătoase
La nivelul consumatorilor români se observă o tendință de necontestat de a alege produse sănătoase, ale firmelor locale. Acest lucru face ca patiseriile mici, cu produse sănătose, gătite într-un laborator propriu, să aibă extrem de mult succes.
Dulciurile raw-vegan au devenit și ele extrem de populare în ultimii ani, așa că o astfel de afacere poate să aducă profit în scurt timp.
-
Dulcețuri, zacuscă și alte produse tradiționale
Tot mai puțini români mai au timpul necesar pentru a pregăti acasă dulcețuri, compoturi, zacuscă sau murături. Plăcerea de a le consuma există însă în continuare, astfel încât afacerile din acest domeniu prosperă. Producția lor, mai ales dacă este făcută cu ingrediente naturale, poate aduce venituri mulțumitoare unui antreprenor.
Un borcan de gem sau dulceață fără adaosuri de conservanți și după rețetele tradiționale, pe care le știu toți românii din copilările, costă în jur de 25 de lei, iar clienți există din plin.
-
Cosmetice naturale
Ca în alimentație, și în domeniul cosmeticii se observă tendința clienților de a alege produse fără chimicale. Săpunurile naturale, șampoanele și cremele fără parabeni sunt din ce în ce mai căutate, iar cei care au investit într-o astfel de afacere nu duc lipsă de doritori. Astfel de produse sunt de obicei mai scumpe decât cremele clasice, însă, în mod surprinzător, sunt și mai căutate.
-
O firmă de IT
În mod cert, o companie care vinde servicii IT poate fi extrem de profitabilă. În plus, țara noastră nu duce lipsă de specialiști în acest domeniu. Este deja de notorietate faptul că programatorii români sunt extrem de prețuiți în companii mari din țări occidentale.
Plaja de clienți este foarte largă, deoarece astfel de servicii sunt indispensabile în prezent oricărei firme. Chiar dacă există deja corporații care se ocupă cu servicii IT, multe companii preferă să lucreze cu firme mici deoarece este mai facilă comunicarea specialiștii, iar prețul este de multe ori mai mic. IT-ul este, așadar, un domeniu în care firmele mici pot obține profituri destul de mari.
Dacă vrei să pui pe picioare o mică afacere sau ai deja una, trebuie să știi că există și diverse modalități prin care îți poți finanța investițiile – incubatoarele de afaceri, finanțări de la stat sau din fonduri europene. Cei care își doresc să devină propriii lor șefi au din ce în ce mai multe oportunități de finanțare, iar climatul economic este unul mai favorabil decât în trecut.
Ce părere ai despre aceste idei? În care dintre ele ai investi?
Sursa foto: creativecommons.org