Ciupercile și fructele de pădure din România, la mare căutare în străinătate
Fructele de pădure și ciupercile de la noi au ajuns delicatese pentru străini. Italienii sau nemții dau bani frumoși pentru afine, zmeură ori hribi din România. Într-un singur an, am exportat fructe de pădure și ciuperci de peste 60 de milioane de euro, iar cifrele cresc cu fiecare an.
De Diana Speretoiu la 12.09.2022, 08:03Diana Speretoiu, reporter Observator: "Străinii vor cel mai mult de la noi hribi, gălbiori sau trufe culese din pădurile din România. Acestea se vând cel mai bine în afara țării: Italia, Franța, Germania sau Austria. Ultimele date ale Institutului Național de Statistică, din 2020, arată că țara noastră a exportat peste 5.000 de tone de ciuperci și trupe, proaspete și refrigerate, pentru care a obținut 40 de milioane de euro, iar cererea pentru aceste produse crește cu cel puțin 10% în fiecare an."
"Aceleași țări au prins și gustul fructelor de pădure românești; zmeura, afinele sau murele ajung și ele, în mare parte, în farfuriile străinilor. În 2020, țara noastră a vândut peste 7.000 de tone de fructe de pădure la export, în valoare de peste 25 de milioane de euro. În țară, piața de desfacere pentru aceste produse este aproape inexistentă, centrele de colectare sunt foarte puține, este și motivul pentru care Guvernul vrea să încurajeze românii să înființeze astfel de centre. Ministerul Agriculturii a anunțat că alocă 63 de milioane de lei celor care vor să înființeze un depozit unde să fie colectate și prelucrate fructele de pădure și ciupercile."