Coadă pentru cireșe, după ce prețul a scăzut de câteva ori în doar o săptămână
Dacă la începutul săptămânii românii se întreceau în glume pe internet, duminică s-au îmbulzit în pieţe la tarabele cu cireşe. Nu pentru că s-au îmbogăţit peste noapte, ci pentru că preţul a scăzut chiar şi de cinci ori.
De Redactia Observator la 12.05.2019, 22:01Dacă la începutul săptămânii românii se întreceau în glume pe internet, duminică s-au îmbulzit în pieţe la tarabele cu cireşe. Nu pentru că s-au îmbogăţit peste noapte, ci pentru că preţul a scăzut chiar şi de cinci ori - de la 100 de lei cât costa un kilogram la începutul săptămânii, la 20 de lei. Cele mai multe fructe provin, însă, din import. În livezi, cireşele sunt încă verzi, din cauza vremii.
Ţara de origine parcă nici nu mai contează, atunci când apetitul pentru cireşe de mai e mare.
Tarabele din pieţe s-au umplut la sfârşit de săptămână şi poate cel mai important, comercianţii au tăiat din preţul afişat pe etichetă.
”Preţurile sunt destul de OK acum. Eu am fost săptămâna trecuta în piaţă şi am cumpărat undeva la 40 lei kilogramul şi acum au scăzut la jumătate”, spune o clientă.
Ca să plece acasă cu o sacoşă cu cireşe, oamenii s-au aşezat la cozi care şerpuit printre tarabe.
”După coadă m-am luat şi eu. Sper să fie gustoase”, spune un client.
Preţurile ar putea scădea şi mai mult, atunci când în pieţe vor ajunge şi cireşele din livezilor pomicultorilor români. Acest lucru s-ar putea întâmpla la finalul lunii.
MARIUS ROMAN, directorul tehnic al unei pepiniere: În mâna stângă avem cireşele româneşti care mai durează cel puţin două săptămâni până la maturare, iar în mâna dreaptă avem fructe importate, Grecia, bănuiesc că soiul Early Lory. Sunt deja la supramaturare. La nivel naţional ele au fost afectate de îngheţurile târzii de primăvară, iar producţia este compromisă.
Tot la începutul săptămânii, la Drobeta Turnu Severin, s-au vândut cu legătura primele cireşe 100% româneşti. Mai mici decât cele de import, mai puţin coapte, cu doi lei, preţ fix.