Concediul paternal va fi extins. Câte zile libere primesc taţii, la naşterea fiecărui copil
Concediul paternal va fi extins la 10 zile. Legea a fost aprobată în Parlament şi merge la promulgare. Astfel, taţii vor avea 10 zile libere, în loc 5, la naşterea fiecărui copil. Plata va fi asigurată de angajator şi reprezintă echivalentul salariului pentru zilele respective.
De Redactia Observator la 28.05.2024, 22:03Camera Deputaţilor a adoptat, decizional proiectul de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă 117/2022 pentru modificarea şi completarea Legii concediului paternal 210/1999. Iniţiativa legislativă prevede acordarea concediul paternal tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii. De asemenea, măsurile adoptate se referă la extinderea duratei actuale a concediului paternal, de la cinci zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare. Legea merge la promulgare.
Concediul paternal se dublează
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 117/2022, prin care se prevede transpunerea unor dispoziţii din Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor şi de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului.
Principalele măsuri adoptate se referă la:
- Concediul paternal se dublează. Cum pot tăticii să primească o indemnizaţie de 650 de lei dacă stau acasă cu...
- Primele judeţe în care certificatele de naştere, căsătorie, divorţ sau deces pot fi obţinute online
- Patru dintre documentele de stare civilă, disponibile în format electronic în mai multe municipii din țară. Care...
- acordarea concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente acestuia tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii, şi eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de asigurat a titularului în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat;
- introducerea unei prevederi prin care se asimilează salariaţilor şi următoarele categorii de persoane: cele care au încheiate contracte de activitate sportivă, convenţii de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, cele care desfăşoară activităţi ca urmare a unei funcţii de demnitate publică şi cele care au contracte de management şi de administrare, încheiate potrivit Legii nr.95/2006;
- extinderea duratei actuale a concediului paternal, de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare;
- completarea reglementărilor actuale privind interdicţia de concediere a salariatului pe perioada efectuării concediului paternal;
- introducerea de reglementări privind sancţiunile în cazul nerespectării prevederilor legislaţiei naţionale care transpun prevederile directivei.
Senatul a adoptat proiectul, pe 19 septembrie 2022, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional şi legea merge la promulgare.