Băncile au înăsprit regulile de acordare a creditelor, din cauza crizei economice provocate de coronavirus
Cei care plănuiau să îşi cumpere o casă sau o maşină cu bani împrumutaţi de la bancă şi-au amânat planurile pentru zile mai bune. De când a început pandemia, oamenii s-au gândit de două ori înainte să mai ceară bani băncilor. E drept, și băncile au făcut la fel și s-au uitat de două ori pe fiecare cerere de credit, iar ca să fie sigure că-și primesc banii au schimbat condițiile de creditare.
De Francesca Simionescu la 26.06.2020, 22:13- Băncile încep să ceară avansuri mai mari pentru credite.
- Românii nu mai fac credite, din cauza instabilității.
Oamenii au spus stop planurilor de investiţii, constrânşi de situaţia economică, dar şi de unele bănci, care au început să le ceară avansuri mai mari pentru credite.
Bogdan Dumitrache, reprezentant agenţie imobiliară: Sunt încă bănci care văd că îşi menţin undeva la 15%, dar au anunţat că vor creşte la 30-35%.
Anca Bidian, broker de credite: În afară de regulamente care se aplică tuturor băncilor, noi trebuie să știm că la o înăsprire, o schimbare de condiții, băncile nu acționează ca una singură. Fiecare bancă are propriile politici de risc.
De altfel, un sondaj realizat de Banca Naţională arată că în lunile de pandemie, băncile au înăsprit condiţiile de acordare a împrumuturilor. Asta după ce, în primele trei luni ale anului, tot mai mulţi români au fost respinşi de bănci.
Adrian Vasilescu, consilier de strategie al Băncii Naționale Române: În condiţiile actuale, pandemia, măsurile de distanţare, închiderea unor activităţi, măsuri de scădere a salariilor în întreprinderile private, şomajul tehnic care, de asemenea, a dus la scăderi de venituri, toate astea fac mai riscantă intensificarea creditării şi din această cauză, băncile devin reticente. Pe de altă parte, din punctul de vedere al cererii, şi din partea întreprinderilor, şi din partea populaţiei, se manifestă o încetinire a cererii de creditare.
Luna trecută, populaţia nu prea s-a înghesuit la credite noi în lei. Iar în cele trei luni de epidemie, oamenii au împrumutat aproximativ două miliarde de lei, la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Nu e de mirare că şi lista achiziţiilor e mai mică acum.
Mulţi oameni spun că vor renunţa la o serie de achiziţii în următoarele trei luni, potrivit unui sondaj realizat de o bancă. 44% nu vor mai pleca în vacanța de vară, 29% nu îşi vor mai renova apartamentul, iar 25% nu îşi vor mai cumpăra maşina mult-visată.
Potrivit sondajului Băncii Naţionale, restricţiile băncilor se vor simţi în continuare.