Antena LIVE

Curs valutar

Ce inseamna credite nebancare si ce rol joaca acestea in economie?

Diferenta majora dintre cele mai multe institutii financiare nebancare (IFN) si banci este ca cele din urma ofera atat credite, cat si servicii de depozitare a banilor. Astfel, o IFN poate acorda credite nebancare, insa, de regula, nu accepta si depuneri.

De la 16.08.2019, 16:11
WhatsApp
Rolul creditelor nebancare în economie

Diferenta majora dintre cele mai multe institutii financiare nebancare (IFN) si banci este ca cele din urma ofera atat credite, cat si servicii de depozitare a banilor. Astfel, o IFN poate acorda credite nebancare, insa, de regula, nu accepta si depuneri. Actul Bank Holding Company din 1956 interzice de asemenea IFN-urilor sa detina banci subsidiare, insa acestea pot detine alte IFN-uri.

Acele IFN-uri care permit si depuneri sunt asigurate, functionand cu anumite restrictii, care se aplica doar acestei categorii. Deoarece in SUA mileniului trecut, acest fenomen de acordare de credite nebancare a luat amploare (aparand IFN-uri ale producatorilor de bunuri de consum si chiar de autoturisme), guvernul lor a decis sa restrictioneze acordarea de privilegii incepand cu sfarsitul anilor 1980.

Pe parcursul ultimelor doua decade, in special de la aparitia Crizei, sectorul industriei de credite nebancare a crescut in importanta, formandu-si o baza financiara stabila, care se reflecta si astazi, aparand mai multe IFN-uri, dar, totodata, pastrand si o conexiune solida cu sectorul bancar. Drept urmare, factorii de decizie politica, la nivel atat national, cat si global, au condus spre o mai buna intelegere a naturii si a rolului pe care il au creditele nebancare pe scena economica, precum si al impactului acestora asupra stabilitatii financiare.

Per total, piata de credite nebancare a jucat si inca joaca un rol important si multi-fatetat in economia globala, amortizand o buna parte din riscurile provocate de Criza financiara. Astfel, IFN-urile au acordat credite nebancare ca alternativa pentru multe firme si entitati economice, "punand umarul" la finantarea si sprijinul activitatilor acestora, participand astfel activ la cresterea economiei unei tari sau a unei regiuni. De asemenea, impactul social este notabil, aceste institutii necesitand un numar mare de angajati. De exemplu, Provident, in cei 13 ani de activitate, a acordat credite nebancare la peste 1 milion de clienti, cu o valoare totala de peste 1 miliard de Euro. Astfel, per total, contributia directa a Provident in economia Romaniei a fost de 301 milioane de Euro, pana la finalul lui 2017.

Alaturi de aceste realizari, Provident se mandreste, de asemenea, cu diverse campanii de constientizare in privinta educatiei financiare in Romania. Astfel, campania de Creditare Responsabila a fost realizata cu scopul de a creste nivelul de intelegere in randul consumatorilor de credite nebancare. Prin urmare, este esential ca fiecare client sa inteleaga care sunt responsabilitatile unui credit nebancar, atat ale companiei, cat si cele proprii. In plus, Provident a participat activ la sustinerea financiara a tinerilor, prin programe precum bursele stART, prin care 200 de tineri talentati, dintr-un total de 1.100 inscrisi, au beneficiat de burse anuale in valoare totala de 140.000 de Euro!

Mai mult, gestionarea fondurilor este o alta problema des intalnita la romani. In intampinarea acestui lucru, Provident a lansat sub umbrela Siguranta Financiara o platforma inovatoare de educatie financiara prin jocuri, denumita "Stii cu Banii".

In concluzie, putem observa cu usurinta cum institutiile financiare care acorda credite nebancare joaca un rol major in cresterea economiei unei tari. Datele de mai sus au fost preluate din raportul Comisiei Europene "Non-bank financial institutions: Assessment of their impact on the stability of the financial system" si de pe varianta romaneasca a site-ului Provident.ro.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

banci economie
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025