Video 63 de școli din Iași, dotate cu mobilier nou cu bani prin PNRR. Elevii se plâng însă că scaunele şi băncile sunt incomode şi prea mici
Achiziţia mobilierului școlar nou, pe bani europeni, a încins spiritele în Iași și a împărțit lumea în două tabere! În timp ce unii sunt încântaţi de noua mobilă a şcolii, alții spun că băncile sunt prea mici pentru elevi, mai ales pentru cei de liceu, care sunt mai dezvoltați. Chiar dacă mesele sunt reglabile, acestea devin ușor instabile când sunt ridicate la maximum, iar scaunele sunt prea tari, spun elevii.
Deși aveau nevoie de mobilier nou, băncile au stârnit mai mult revolta elevilor ieşeni.
Băncile sunt regrabile şi pleacă de la înălţimea de 64 de cm şi pot să ajungă până la 76 de cm. Aceasta este înălţimea maximă pentru elevii care sunt mai înalţi şi corpolenţi nu este suficientă. Ajung să stea înghesuiţi şi să îi deranjeze banca la genunchi.
Bănci prea mici, scaune incomode
"Ne-am bucurat că am reuşit să fim în casă nouă şi cu mobilier nou. Există şi neajunsuri, evident, mai ales pentru elevii mari de liceu", a declarat Anca Dumitriu, directoare Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir.
- Refinanţarea, tot mai accesată de români pentru a-şi micşora ratele. Costurile sunt recuperate în 6 luni
- Programul băncilor de Revelion 2025
- Susținătorii lui Călin Georgescu, așteptați sâmbătă în Piața Constituției. Măsuri sporite de securitate
- Accident între un microbuz şi o dubă în Roman. Doi adolescenţi au ajuns la spital
- Diana, tânăra care a murit în accidentul din Câmpia Turzii, era mama a doi copii. Martorii spun că şoferul de...
"Trebuie să stau mai mult într-o parte pentru că nu am spaţiu. E mai nasol pentru cei care sunt puţini mai plinuţi". "Eu cum sunt destul de înalt nu stau foarte bine în bancă. După părerea mea erau mai bune celelalte, care erau destul de înalte". "Sunt destul de inconfortabile când mă mai las pe spate în bancă şi îmi ajung genunchii până sub pupitru", spun elevii.
Principala problemă ar fi că scaunele sunt prea tari, iar după 6-7 ore de stat pe ele, elevii resimt disconfort. Noul mobilier şcolar a stârnit nemulţumiri şi în rândul părinţilor.
"Am avut întâlniri chiar cu Adunarea Generală a Asociaţiei Părinţilor, în care am încercat să explicăm că aceast mobilier. Respectă nişte standarde la nivel european", a declarat Mihaela Gotcu, directoare Colegiul Național Emil Racoviță.
În total, 63 de școli din Iași au fost dotate cu mobilier nou. Banii au venit prin PNRR, iar valorea proiectului a fost de 18 milioane de euro.
"Toate dimensiunile, mă refer la înălţime, lăţime, fie că vorbim de bănci sau de scaune, au fost stabilite printr-un ordin de Ministru", a declarat Sebastian Buraga, Primăria Iași.
"Mie mi se par destul de confortabile, mai ales că scaunele sunt gândite în aşa fel încât să-mi suţină spatele drept şi sunt puse la o înălţime potrivită ca să ajung când scriu", spune un elev.
Acum, unele licee iau în calcul să revină la scaunele vechi, tapițate, pentru a crește confortul elevilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰