Criză de personal în localurile de pe Valea Prahovei. Mulţi dintre angajaţi renunţă după două zile
Proprietarii de hoteluri şi pensiuni se confruntă cu cea mai mare criză de personal de până acum. Pe Valea Prahovei, în special, aproape la fiecare restaurant sau hotel sunt lipite pe uşi afişe cu angajări de personal, dar nici urmă de oameni interesaţi.
De Redactia Observator la 29.03.2019, 18:32Proprietarii de hoteluri şi pensiuni se confruntă cu cea mai mare criză de personal de până acum. Pe Valea Prahovei, în special, aproape la fiecare restaurant sau hotel sunt lipite pe uşi afişe cu angajări de personal, de la bucătari, ospătari, până la cameriste şi ajutoare în bucătărie. Dar nici urmă de oameni interesaţi. Angajatorii mai au, totuşi, o speranţă. Astăzi s-a deschis cel mai mare târg de locuri de muncă, la Braşov.
Administratorul unei pensiuni din Sinaia oferă salariu net de 2.000 de lei, plus cazare şi masă şi, bineînţeles, bacşişul pe care ospătarii îl iau de la clienţi.
Cu toate acestea, nimeni nu este dispus să muncească.
Nicolae Prijmăreanu, administratorul unei pensiuni din Sinaia: Chiar ieri am pus ospătara să spele geamul şi a zis că nu ştie, că vrea racletă, că ea nu spală cu cârpa, că n-a mai făcut. Şi a trebuit să luăm noi măsuri, să facem noi
Mulţi dintre angajaţi vin, lucrează două zile, apoi renunţă. Şi mai este o problemă.
Gabriel Dălduganu, bucătarul unei pensiuni din Sinaia: Cei tineri nu vor să muncească. Dacă învaţă ceva din bucătărie, că am ajutat foarte mulţi tineri, şi primesc o diplomă deja vor să plece afară. Germania, Anglia, Franţa, nu contează unde
Angajaţii se supraevaluează
Oamenii care se duc să se angajeze cer un salariu de peste 3.000 de lei, chiar dacă nu au experienţă.
Octavian Birău, managerul unui hotel din Sinaia: Noi primim şi începători, suntem deschişi, dar este important ca ei să-şi dorească într-adevăr să lucreze, să facă parte din echipa noastră. Am observat că sunt foarte mulţi cei care se supraevaluează, au pretenţii foarte mari şi nu-şi dau seama că de fapt au multe lacune, sunt multe lucruri pe care nu le stăpânesc foarte bine.
Criza de personal este din ce în ce mai acută pe Valea Prahovei. Proprietarii unui hotel din Azuga de multe ori sunt nevoiţi să închidă restaurantul.
Dragoş Bîlteanu, directorul unui hotel de 3 stele din Azuga: Din păcate, nu putem să servim clienţii non-stop, deoarece avem foarte puţini bucătari şi nu putem să pregătim mesele în timp util
Astăzi, la Braşov, este organizat şi cel mai mare târg de locuri de muncă. Peste 70 de companii, printre care hotelieri şi proprietari de restaurante, pun la dispoziţie peste 600 de job-uri.
La târg sunt și oferte pentru cei care vor sa lucreze în străinătate, iar salariile pornesc de la 1800 euro pe lună.