Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Produsul pe care un tânăr din Dolj a pariat un milion de euro. Afacerea de succes cu care Alexandru a dat lovitura

Un tânăr din Dolj a pariat un milion de euro pe o afacere cu ciuperci şi a câştigat. Recoltează în jur de patru tone pe săptămână şi aprovizionează cele mai mari magazine din ţară. În fermele uriaşe, de sute de metri pătraţi, cultivă una dintre cele mai apreciate ciuperci de pe piața românească: Pleurotus Ostreatus. Bogate în proteine şi cu arome încântătoare, mulţi români le-au prins gustul şi le-au integrat în meniuri.

de Diana Severin

la 29.04.2025 , 12:35

Lui Alexandru, un tânăr antreprenor de 35 de ani, i-a răsărit în minte ideea afacerii cu ciuperci Pleurotus Ostreatus, cunoscute popular ca păstrăvul de fag, în urmă cu 11 ani. A luat fonduri europene de aproape un milion de euro şi a pus pe picioare o fermă care numără acum 9 hale, fiecare având câte 240 de metri pătrați.

Afacerea pornită de Alexandru

"Acum livrăm la cei mai mari retaileri din ţară. În momentul de faţă am ajuns la o producţie între 3 tone jumate şi 4 tone jumate pe săptămână", spune Alexandru Corniș, producător.

Vezi și

Motorul real al businessului este pasiunea pentru agricultură și dorința de a produce local, sănătos și de calitate, spune tânărul. "Ciupercile să ajungă în faza aceasta au nevoie de aproximativ 30-35 de zile, iar după aceea creşterea este una spectaculoasă. În aproximativ 3 zile vor fi gata pentru recoltare. Pentru o recoltă cantitativă şi calitativă este nevoie de mai mulţi factori, cum ar fi umiditate, o temperatură adecvată şi un aport cât mai mare de aer proaspăt", arată el.

Pe acelaşi subiect

Are şi beneficii pentru sănătate

Ciuperca nu este doar gustoasă, ci și plină de beneficii pentru sănătate. Este bogată în minerale și vitamine, iar gustul său fin amintește de trufe – motiv pentru care este tot mai căutată de românii care vor alternative sănătoase în farfurii.

"Din aceste ciuperci se pot prepara o varietate foarte mare de mâncăruri, de la ciorbe, salate şi preparate la tigaie", adaugă Alexandru Corniș, producător.

De doi ani, Alexandru și-a eficientizat afacerea și din punct de vedere energetic. A instalat panouri solare şi a redus la jumătate costurile facturilor.  Prețul unei caserole de 500 de grame pornește de la 7 lei și 50 de bani. În viitor, Alexandru își propune să aducă pe piață și noi soiuri de ciuperci.

Diana Severin Like

Îmi place să descopăr și să cunosc oameni, istorii și locuri. Fiecare poveste mă inspiră, iar curiozitatea este cea care mă motivează să merg mai departe.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ai aplicat sau te-ai gândit să aplici la o universitate din SUA?
Observator » Ştiri economice » Produsul pe care un tânăr din Dolj a pariat un milion de euro. Afacerea de succes cu care Alexandru a dat lovitura