Cu cât cresc salariile cuprinse între 3.000 și 5.000 lei, de la 1 ianuarie 2023. O nouă măsură pregătită de Guvern
Blocul Naţional Sindical anunţă, luni, că, în şedinţa Consiliului Naţional Tripartit de luni, Guvernul s-a angajat să adopte, prin OUG, o modificare a Legii dialogului social care doar ce a fost promulgată. Modificarea, necesară pentru a viza litigiile de muncă. De asemenea, sindicaliştii au precizat că Ministerul de Finanţe a făcut o propunere referitoare la scutirea de la plata contribuţiilor sociale în cazul salariile brute cuprinse între 3.001 lei şi 5.000 lei, care vor beneficia de la data de 1 ianuarie de o creştere minimă voluntară de 450 de lei, acestea urmând să beneficieze de aceeaşi facilitate fiscală ca salariul minim, notează Agerpres.
De Redactia Observator la 19.12.2022, 15:04- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Guvernul României s-a angajat să adopte o Ordonanţă de Urgenţă pentru completarea noii Legi a Dialogului Social, cu normele ce vizează litigiile de muncă, informează Blocul Naţional Sindical, printr -un comunicat.
BNS a participat luni la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit, care s-a desfăşurat în prezenţa premierului României, Nicolae Ionel Ciucă, a ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, şi a ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Marius Constantin Budăi.
Scutiri de taxe, propuse de Ministerul Finanțelor
Potrivit sursei citate, Ministerul Finanţelor a propus ca toate salariile brute cuprinse între 3.001 lei şi 5.000 lei, care vor beneficia de la data de 1 ianuarie de o creştere minimă voluntară de 450 de lei, să beneficieze de aceeaşi facilitate fiscală ca salariul minim. Concret, suma de 200 de lei din cei 450 de lei să fie scutită de contribuţii sociale.
De asemenea, la propunerea BNS, s-a decis şi înfiinţarea unui grup de lucru care să funcţioneze de la începutul anului viitor, la Ministerul Finanţelor Publice, din care să facă parte sindicate, patronate şi reprezentanţi ai Guvernului pe următoarele teme: progresivitatea impozitării veniturilor din muncă, finanţarea sistemului de securitate socială şi tratament fiscal nediscriminatoriu pentru toate veniturile obţinute din relaţiile de muncă.