Video Cine sunt românii care ar putea fi impozitaţi progresiv: "Nu trebuie să suferim noi, cei care câştigăm mai mult"
Modificări fiscale importante. Guvernul ia în calcul taxe pe proprietate mai mari, dar şi impozit zero pe salariul minim sau deduceri fiscale pentru cei cu venituri până în 6.000 de lei brut. PSD insistă şi cu taxa de solidaritate. Marile companii ar urma să plătească impozit de 0,5 la sută din cifra de afaceri.
Impozitele pe case ar putea crește semnificativ, de anul viitor. Dacă liderii din coaliţie se pun de acord, taxarea se va face în funcție de grila notarială şi nu în funcție de zona în care locuim. O măsură contestată de specialişti.
Gabriel Biriş, consultant fiscal: E o greşeală să te duci la valoarea de la notar. Tu, practic, trebuie să reînregistrezi în scop fiscal 7-8 milioane de locuinţe în România. Pui oamenii pe drumuri la notar? Bulversează tot sistemul.
Majorarea impozitelor pe proprietate va fi de peste 60% în marile orașe
Acum, pentru un apartament de două camere de 53 de mp, dintr-un bloc din 1981, în zona centrală a Capitalei, impozitul este de 180 de lei. După grila notarilor, impozitul ar fi de 470 de lei, adică o creştere de 160%. În cazul unui apartament din zona semicentrală a Bucureştiului de 70 de mp, construit în 1935, impozitul este de 186 de lei. În grila notarială, pentru acelaşi apartament, impozitul ar fi de 325 de lei. O creştere de 75 la sută. În medie, majorarea impozitelor pe proprietate va fi de peste 60% în marile orașe.
- Categoria de salariaţi care ar putea fi scutită de la plata impozitului pe venit timp de doi ani
- Impozit redus, în funcţie de salariu sau numărul de copii. Câţi bani ar putea economisi românii - surse Observator
- Noi măsuri discutate de Guvern: angajaţii din IT să plătească impozit, iar ANAF să nu mai alerge după cei care...
Gabriel Biriş, consultant fiscal: Grila notarilor este actualizată în funcţie de valorile de piaţă şi ei nu au niciun interes să vină cu valori mici, pentru că, în multe cazuri, e baza de calcul pentru onorariile lor.
Impozit zero pentru cei cu salariul minim
O altă măsură luată în calcul este impozitul zero pentru cei cu salariul minim. În plus, părinții cu mai mulți copii vor avea deduceri pentru pensii private sau cheltuieli cu afterschool. Cei cu salarii mai mari ca al președintelui, de peste 14.000 de lei, ar urma să fie impozitaţi progresiv.
Eu văd chestia asta ca o idee foarte bună. Asta ar aduce ideea de pătură de mijloc la realitatea ei, care trebuie să existe, spune un bărbat.
Cu toţii muncim şi nu ar avea de ce. Ei să nu fie impozitaţi şi noi fim. Nu trebuie să suferim noi, cei care câştigăm mai mult, mai afirmă un altul.
Specialiştii spun că ajutorul pentru cei cu salariul minim va fi insesizabil.
Gabriel Biriş, consultant fiscal: Impozitul pe venit este 6,5% din brut. Marea problemă sunt contribuţiile sociale de 35%. (…) Nu ajută foarte mult.
Taxarea suplimentară a marilor companii
Social-democrații insistă în continuare pe taxa de solidaritate, rebotezată acum în "contribuție pentru sănătate și educație". Măsura presupune taxarea suplimentară a marilor companii. PSD a scăzut pragul: de la 1% din cifra de afaceri, cât voia anterior, la 0,5%, în speranţa că-i va convinge pe liberali să susţină ideea.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Sunt în jur de 320 de mari companii cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro în România. Se plătește în medie 0,8% impozit pe profit de către aceste companii. // se plătește mai puțin decât la microîntreprinderi, care plătesc 1%.
Lucian Bode, secretar general al PNL: Orice chestiune de genul taxă de solidaritate, modificare cotă unică, sunt doar discuţii.
Impozitele pe cifra de afaceri sunt nocive, pentru că ele vor fi transferate în preţuri, spun companiile.
Daniel Anghel, lider departament de consultanţă fiscală PWC: Evident că o parte din această taxă, dacă nu în totalitate, se va regăsi şi în creşterea preţurilor la raft. (…) Nu am fost, din păcate, consultaţi, noi, ca mediu privat.
Coaliţia mai discută şi de creşterea TVA, de la 9 la 19 la sută la produsele cu mult zahăr. Toate aceste modificări vor trebui adoptate până la finalul acestei luni, ca să poată fi aplicate din 2023.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰