Cu cât se vinde un porumb fiert pe litoral în această vară. Preţul e triplu faţă de cel din pieţe
Este perioada porumbului dulce, perfect pentru fiert. Tarabele din pieţe sunt pline, iar o parte din producţie a luat drumul litoralului. Cum este foarte apreciat vara, fermierii au crescut de 10 ori suprafaţa cultivată în ultimii trei ani.
De Alin Stan la 18.06.2024, 21:27- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Pe tarabele din pieţe, e abundenţă de porumb dulce. De pe o suprafaţă de 20 de hectare, Valentin strânge aproximativ 1 milion de ştiuleţi. Se culeg mai repede decât cei obişnuiţi, producţia este mai mare şi preţurile - mai bune. "Este foarte bun, fierbe repede şi este apreciat de majoritatea populaţiei. Se cultivă în serii, treptat şi asta ajunge undeva pana în toamnă. Octombrie-noiembrie. E mult de mucă pentru că el trebuie copilit", a declarat Valentin, cultivator de porumb.
În România, suprafeţele cultivate cu porumb zaharat sau "de lapte" au crescut de 10 ori în ultimii trei ani: de la 30 de hectare la 300. Semn că cererea e mare. "Avem două categorii. Porumbul acela folosit pentru boabe şi porumbul de fiert. Încă nu există o utilizare intensă a acestor hibrizi special dedicati acestui tip de produs în România", spune Alina Creţu, Asociaţia producătorilor de porumb.
Prețul din pieţe se triplează când ajunge pe litoral
În pieţe, un ştiulete costă între 2,5 şi 5 lei. Pe tarabe găsim atât porumb românesc, cât şi din import. Gusturile, însă, sunt împărţite. Mulţi preferă porumbul clasic, mai dur decât varianta dulce, cu boabele lăptoase. Prețul din pieţe se triplează când ajunge pe litoral. Cel importat din Turcia se vinde cu 15 lei.
Dacă îi trece vremea, porumbul zaharat nu mai poate fi folosit nici măcar ca furaj. Acesta trebuie consumat în maximum 5 zile.