Antena LIVE

Curs valutar

Cum ar putea România să rămână relevantă în era Trump 2.0. Economist: Nu avem instrumente cu care să construim noul parteneriat

Economistul Adrian Negrescu afirmă că România are „cel puţin două argumente esenţiale” pentru a deveni „o destinaţie atractivă” pentru capitalul american, şi anume, construirea, în ţara noastră, a celei mai mari baze NATO din Uniunea Europeană şi faptul că putem deveni „placa turnantă a business-ului de reconstrucţie a Ucrainei, după război”. 

De la 21.01.2025, 14:36
WhatsApp
Oportunităţile de care România ar putea profita în timpul preşedinţiei lui Trump. Economist: Nu avem instrumente cu care să construim noul parteneriat cu SUA Profimedia Images

„Alegerea lui Trump va reseta modul în care se face business la nivel mondial şi România trebuie să fie conştientă de aceste modificări structurale. Retragerea SUA din Pactul de la Paris, focusul tot mai mare pus de Trump pe extragerea petrolului, a gazelor şi a celorlalte resurse cu ignorarea ţintelor de reducere a poluării, va determina tot mai multe ţări să urmeze acest model”, a declarat pentru News.ro economistul Adrian Negrescu.

El spune că focusul americanilor pe exploatarea resurselor, de la petrol la gaze şi alte minereuri, va genera, probabil, şi creşteri de preţuri la nivel internaţional şi crede că este „absolut necesar” ca România să fie pregătită pentru „această realitate”.

„Introducerea unor noi taxe, războiul comercial cu China, toate acestea vor genera convulsii în comerţul internaţional şi noi, cum avem o balanţă comercială deficitară, s-ar putea să devenim «victima de serviciu» în tot acest context. Altfel spus, vom importa mai scump şi vom avea mai greu acces la resursele de care avem nevoie. În plus, nu este exclus ca preşedintele (n. red. Trump) să dea din nou drumul la tiparniţa de bani pentru a susţine economia americană, iar problemele generate să fie exportate într-un nou val inflaţionist care, cu siguranţă, ne va afecta şi pe noi, în România”, afirmă Negrescu.

Economistul se întreabă dacă este pregătită România pentru această nouă realitate economică mondială, menţionând că, „la cum arată perspectivele, pare că nu”. „Noi suntem, în continuare, focusaţi să urmăm ţintele privind poluarea, cu orice preţ, iar asta deja ne costă. Am închis mare parte din producţia de energie pe bază de cărbune şi am ajuns să tremurăm de fiecare dată când consumul de electricitate creşte. Am devenit dependenţi de importuri, la fel cum suntem, în prezent, şi în sectorul gazelor. Acolo, din fericire, avem resursele din Marea Neagră şi mai avem zăcăminte pe care le putem exploata”, explică Negrescu.

"Pare că autorităţile au fost luate din nou pe nepregătite"

Potrivit economistului, autorităţile române nu par să aibă o strategie şi nici să fie capabile să anticipeze măsurile impuse de americani în piaţa energiei, „modul în care îşi vor promova agresiv investitorii şi mai ales tarifele în dolari”. Negrescu spune că Guvernul ar trebui să răspundă la aceste probleme şi să găsească soluţii, ca şi la „noul trend pe care Trump încearcă să îl impună în industria auto - renunţarea la subvenţiile pentru maşinile electrice - va duce la modificări semnificative în piaţa auto şi nu este exclus ca modelul Trump să fie preluat şi de alte ţări”.

„Dincolo de aceste semne de întrebare, alegerea lui Trump la Casa Albă trebuie privită ca o oportunitate pentru România, un moment de răscruce de la care trebuie să ne dovedim capabili să construim relaţii economice cu firmele americane. America lui Trump se va focusa pe exploatarea potenţialului economic şi noi trebuie să înţelegem şi să exploatăm acest nou trend extrem de agresiv pe care Trump îl va susţine în economia mondială. Avem nevoie de o politică de lobby extrem de dinamică, menită să susţină, în faţa autorităţilor americane dar mai ales a mediului de afaceri din SUA, argumentele investiţionale care fac din România o destinaţie atractivă pentru capitalul american”, afirmă Negrescu.

Specialistul susţine că România are „cel puţin două argumente esenţiale – faptul că în România va fi construită cea mai mare bază NATO din UE şi că putem deveni placa turnantă a business-ului de reconstrucţie a Ucrainei, după război”.

„Pentru a ne susţine argumentele, avem nevoie de o strategie coerentă legislativă, fiscală, menită să ofere argumente mai bune decât cele oferite de Polonia, Ungaria şi Bulgaria în această cursă pentru jackpot-ul de peste 400 de miliarde de dolari cât va costa procesul de reconstrucţie a Ucrainei. Din păcate, pare că autorităţile române au fost luate din nou pe nepregătite. Nu avem o astfel de strategie, nu avem niciun instrument clar cu care să construim noul parteneriat cu SUA. Pare că focusul autorităţilor române s-a limitat la intrarea în Visa Weiver şi la nimic altceva. Faptul că vom putea călători fără viză în SUA nu rezolvă problema relaţiilor economice româno-americane, aflate la un stadiu destul de firav”, a mai declarat Negrescu pentru News.ro.

Potrivit acestuia, investitorii americani sunt „abia pe locul 5” în topul investitorilor străini în România, cu aproximativ 8 mld. dolari. Spre comparaţie, Polonia a atras o sumă de patru ori mai mare, continuă economistul.

„Avem însă oamenii capabili să construiască strategii de lobby, să dezvolte soluţii de business din punct de vedere legislativ şi fiscal care să convingă investitorii americani? O intrebare la care autorităţile trebuie să răspundă rapid pentru că, dacă vom rata şi această oportunitate, vom rămâne la stadiul de ţară importantă doar din punct de vedere militar”, încheie Adrian Negrescu

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

investire donald trump donald trump presedinte sua casa alba
Întrebarea zilei
Unde petreceţi minivacanţa de Mica Unire?

Acasă

La munte

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Stațiunea din România care o să strălucească din nou până la vară. E...
Fanatik.ro
Publicat 21.01.2025
Călin Georgescu, tehnici securiste cu iz mafiot
spotmedia.ro
Publicat 21.01.2025
Experți în fotografie: Portretul oficial al lui Trump transmite ceva de rău augur
spotmedia.ro
Publicat 19.01.2025
Orașul din România în care va ninge 15 zile în luna martie, potrivit...
Gandul
Publicat 21.01.2025
Un soldat ucrainean reclamă condițiile grele și accidentele mortale cu...
Adevărul
Publicat 21.01.2025
Doinița Oancea se alătură distribuției serialului original Iubire cu parfum de...
A1
Publicat 21.01.2025
Horoscopul zilei de 22 ianuarie 2025. Taurii se bucură de reușitele lor. Află...
CaTine
Publicat 21.01.2025
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de...
spynews.ro
Publicat 21.01.2025
O descoperire remarcabilă dezvăluie un secret al Imperiului Roman: „Parcă s-a...
GSP
Publicat 21.01.2025
Orașul din Ucraina care a aparținut țării noastre. Se numea „Veneția...
Click.ro
Publicat 21.01.2025
Parada planetelor în 2025, un fenomen unic în viață. Când vei putea vedea pe...
Useit
Publicat 21.01.2025
O nouă tragedie pentru văduva lui Helmuth Duckadam. Femeia a mai pierdut pe...
Redacţia.ro
Publicat 21.01.2025
Cine e femeia în decolteul căreia s-a uitat Mark Zuckerberg la învestirea lui...
libertatea.ro
Publicat 21.01.2025
Justin Bieber lucrează la muzică nouă, la doar câteva zile după ce a dat...
ZU
Publicat 21.01.2025
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Hello taste
Publicat 21.01.2025
Cariera și familia: cum să găsești echilibrul între timpul petrecut la muncă...
Deparinti
Publicat 21.01.2025
Fahriye Evcen revine pe micile ecrane într-un film turcesc. Despre ce este vorba
Happy
Publicat 21.01.2025
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta...
BZI
Publicat 21.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum poți amâna declinul cognitiv. 7 metode pentru a încetini îmbătrânirea...
Medicool
Publicat 21.01.2025