Cum să reduci cheltuielile lunare cu mâncarea
Coșul de cumpărături încă este una dintre cele mai mari poveri pentru un român. În 2017, Institutul Național de Statistică arăta faptul că 70% din cheltuielile lunare ale unei gospodării s-au dus pe mâncare.
De Redactia Observator la 19.03.2019, 16:31Coșul de cumpărături încă este una dintre cele mai mari poveri pentru un român. În 2017, Institutul Național de Statistică arăta faptul că 70% din cheltuielile lunare ale unei gospodării s-au dus pe mâncare.
Pâinea, carnea și preparatele din carne au ocupat primele locuri în topul alimentelor consumate de o familie. În același timp, risipa alimentară și cumpărăturile făcute fără un plan clar duc la cheltuieli inutile care s-ar putea transforma în economii pentru orice familie.
Cum să reduci cheltuielile lunare cu mâncarea:
1. Evită să faci cumpărături din impuls
Una dintre cele mai importante reguli de respectat atunci când pleci la cumpărături este să nu intri niciodată într-un magazin alimentar atunci când îți este foame. În caz contrar, multe din produsele pe care le vei lua vor rămâne neconsumate, o parte din ele urmând să se ducă la coșul de gunoi. În SUA, peste 70 de procente din cumpărăturile făcute în fiecare lună reprezintă decizii neplanificate, impulsive, după cum arată o statistică realizată de Slickdeals și citată de CNBC. Astfel, o familie din SUA ajunge să plătească aproximativ 5.400 de dolari în fiecare an pe produse inutile achiziționate sub presiunea impulsului. Evitarea acestui obicei simplu te poate ajuta să îți protejezi o mare parte din bugetul tău lunar.
2. Pregătește mai des mâncarea în casă
Lipsa timpului, stresul, oboseala și dorința de a te bucura de un confort mai mare sunt motive pentru care deseori poți alege să comanzi mâncarea decât să o pregătești în casă. Acest obicei care se poate dovedi extrem de costisitor pentru buzunarul tău și al familiei tale. Nu spune nimeni că trebuie să gătești zilnic, dar poți încerca să prepari din timp mâncarea pentru trei sau chiar patru zile, reușind astfel să te asiguri că limitezi drumurile pe la magazinele alimentare. Potrivit Institutului Național de Statistică, fiecare familie consumă lunar opt kilograme de pâine, adică aproximativ o pâine de persoană pe zi. Astfel, alături de preparatele clasice, poți lua în calcul să folosești un aparat pentru pâine de la Philips, care te poate ajuta să reduci din cheltuieli. În clipa în care alegi să gătești în casă, poți controla și îmbunătăți atât valorile nutriționale ale unui produs, cât și gustul acestuia.
3. Alcătuiește mereu o listă cu alimentele de care ai nevoie
În clipa în care vrei să eficientizezi costurile pentru mâncare vei avea nevoie de puțină organizare în gospodărie. Asta înseamnă să ai mereu o evidență cu alimentele rămase în frigider și în cămară și să știi când este timpul să pleci la cumpărături. Având o listă clară, poți păstra un control asupra cheltuielilor. Mai mult, în clipa în care vei intra în magazin vei reuși să te concentrezi exclusiv asupra produselor de care ai nevoie, evitând astfel alte tentații care îți pot încărca bonul.
4. Încearcă să reduci cât mai mult posibil risipa alimentară
Risipa alimentară a căpătat cu adevărat dimensiuni îngrijorătoare, arată un raport realizat de Food and Agriculture Organization of the United Nations. Anual, o treime din cantitatea totală de mâncare produsă în lume, de 1.3 miliarde de tone, este aruncată sau se pierde, în timp ce la nivel European, anual o persoană aruncă între 95 și 115 kilograme de alimente. Creativitatea în bucătărie este una din metodele prin care poți limita această problemă. Multe resturi rămase în frigider pot fi ușor refolosite la cuptor, în preparate simple și gustoase, limitând astfel și cantitatea de mâncare aruncată la gunoi, dar și drumurile lunare până la magazin.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: SpeedKingz