Antena LIVE

Curs valutar

Cum să nu te păcălești: TOP 3 lucruri la care trebuie neapărat să te gândești înainte de a cumpăra o locuință

96,6% dintre români locuiesc în propria lor casă, conform centrului european pentru statistică Eurostat, iar în țara noastră se află cei mai mulți proprietari de locuințe din întreaga Uniune Europeană

De la 07.12.2015, 12:25
WhatsApp

96,6% dintre români locuiesc în propria lor casă, conform centrului european pentru statistică Eurostat, iar în țara noastră se află cei mai mulți proprietari de locuințe din întreaga Uniune Europeană

Românilor nu le place să locuiască în chirie, ci vor să stea în casa lor. Calculele arată că un credit imobiliar este mult mai avantajos decât plata unei chirii pentru un spațiu similar. Mai mult decât atât, după 20 sau 30 de ani, locuința cumpărată cu ajutorul unui astfel de credit rămâne în proprietatea titularului de credit și poate fi lăsată moștenire copiilor.

După cum vedem la bancatransilvania.ro, oricine își poate calcula rata pe care ar trebui să o plătească lunar în cazul unui credit imobiliar. Tot ce trebuie să faci este să afli dacă această rată este (sau nu) mai mică decât valoarea lunară a chiriei pe care o plătești.

Cu toate acestea, înainte să cumperi o casă, trebuie să te gândești la câteva lucruri foarte importante:

Câți bani îți permiți să plătești?

Fiecare bancă are propriile sale politici cu privire la gradul de îndatorare al clienților, care reprezintă procentul pe care membrii familiilor acestora îl pot plăti ca rată lunară. Banca nu va accepta niciodată ca tu să rămâi fără nici un ban în buzunar după plata ratei, însă nu trebuie să accesezi neapărat cel mai mare credit pe care îl poți obține.

Calculează foarte bine necesarul tău de consum lunar, cheltuielile totale în fiecare lună și banii care îți prisosesc. Aceștia sunt, de fapt, banii pe care îți permiți cu adevărat să îi plătești pentru o rată. Dacă stai în chirie, calculul ar trebui să fie foarte simplu: banii pe care i-ai plătit până acum proprietarului se pot duce către bancă. Dacă stai, însă, cu părinții, fii realist: îți permiți să plătești, spre exemplu, 1.100 de lei pe lună pentru o rată?

Cât de sigur este jobul tău?

Înainte de a cumpăra o casă, întreabă-te cât de sigur este jobul tău. Ratele se întind pe o perioadă de 20 sau de 30 de ani, însă vei putea întotdeauna să plătești aceeași sumă, în fiecare lună? În plus, nu uita că, la un moment dat, vei avea copii sau că nevoile acestora vor crește pe măsură ce vor crește.

Scrie pe hârtie toate aceste aspecte și gândește-te bine la siguranța jobului tău și la constanța veniturilor pe care le ai, care sunt esențiale atunci când vrei să obții un credit pentru prima ta casă.

Ce fel de casă îți dorești?

Faptul că te vei îndatora pentru cel puțin 20 de ani te obligă să fii foarte atent la casa pe care o vei cumpăra. Acesta trebuie să fie casa visurilor tale și trebuie să ții cont de câteva aspecte foarte importante:

Localizare. Prețul unei proprietăți depinde în mod direct de localizare. Un apartament de 100 mp situat într-o zonă rău famată poate costa mult mai puțin decât un apartament de 50 mp situat într-o zonă liniștită, cu acces rapid la spațiile comerciale și la mijloacele de transport în comun.

Suprafața. Alege o casă spațioasă, pe măsura numărului de membri ai familiei tale și ține cont și de viitorii tăi copii, dacă nu ești încă părinte. De exemplu, dacă familia ta are sau va avea cel puțin patru membri, ar trebui să cumperi un apartament cu trei sau patru camere și o suprafață utilă de cel puțin 80 mp.

Dezvoltatorul. Dacă vrei să te muți într-un apartament nou, verifică istoricul și reputația dezvoltatorului imobiliar și compară ofertele acestuia cu cele existente pe piață, dar și prețul pe metrul pătrat util, comparativ cu cel al zonei. Acordă o mare atenție existenței locurilor de parcare, a școlilor din zonă și a spațiilor verzi. În plus, vizitează locuința împreuna cu un specialist în construcții, care să verifice calitatea materialelor folosite în ridicarea blocului de apartamente sau a casei. În caz contrar, ai putea avea surprize foarte neplăcute și costisitoare!

Finisarea. Cei mai mulți dezvoltatori imobiliari vând locuințe nefinisate, care pot fi personalizate de cumpărător. O locuință nefinisată vine la pachet cu o serie de griji în plus, însă este cu 15-20% mai ieftină decât una la cheie.

Garanțiile imobiliare. Citește foarte bine contractul pe care ar trebui să îl semnezi și verifică garanțiile imobiliare pe care le oferă dezvoltatorul de la care achiziționezi casa sau apartamentul.

Factorul emoțional. Noua ta locuință va trebui să îți ofere sentimentul de „acasă” încă de la prima vizionare, înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare și de a mobila apartamentul. Nu ignora acest aspect, deoarece vei locui acolo timp de câteva zeci de ani.

Foto: pixabay.com

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

locuinta trucuri
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024