Antena LIVE

De ce are România cele mai mari creșteri de preţ la gaze și energie electrică din Europa? "Nu este întâmplător"

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, susţine că nu este întâmplător că România are cele mai mari creșteri de preț la gaze și energie electrică din Europa. Datele Eurostat arată că România este campioană în UE la scumpirea curentului iar la gaz suntem pe locul doi. O situaţie paradoxală, câtă vreme suntem mari producători de energie.

De la 02.05.2023, 11:03
Galerie (2)
Shutterstock

Președintele Asociației Energia Inteligentă apreciază că principalele cauze pentru creşterea de preţ la curent şi gaze, cu mult peste media europeană, au fost interne. "Plasarea României în topul creșterii prețului la nivel european, conform datelor Eurostat, demontează ideea mult vehiculată, cum că prețurile au crescut peste tot și se datorează conjuncturii internaționale. Faptul că în România aceste prețuri au crescut cu mult peste media europeană, arată că într-o țară ca România unde peste 90% din energia electrică și gaze sunt produse la nivel național, cauzele principale au fost interne", arată Dumitru Chisăliță într-o analiză trimisă Observator

"În urmă cu mai bine de un an (31 ianuarie 2022), arătam că românii sunt condamnați să scoată oricum banii din buzunar, prin facturi mărite sau prin impozite mărite. Atunci s-a ales prima soluție, găsindu-se o modalitate de a aduce bani la bugetul de stat prin derularea unor acțiuni de stimulare a măririi prețului la gaze și energie electrică. Însă de la acel moment nevoile statului au crescut și este nevoie de alți bani, pe de o parte prin refuzul modificării plafoanelor ridicate la prețul gazelor și energiei electrice (astfel încât să se mențină prețul mare la consumatorul final) și pe de altă prin noi biruri care se vor aplica românilor.

Mărirea prețurilor din anul 2021, trebuia să asigure "suficiente" resurse la bugetul de stat până după alegerile din 2024, până când probabil se dorea amânarea supraimpozitării, dar scăderea prețurilor la energie la nivel mondial și mâna prea lungă a cheltuielilor statului, face necesară creșterea impozitelor încă din acest an. Alimentarea cu bani a bugetului de stat, este o normalitate atât timp cât acești bani se cheltuie în intersul cetățenilor (spitale, autostrăzi, drumuri etc.) și colectarea lor se face în mod transparent (fără a recurge la generarea de scumpiri ale utilităților)", mai susţine expertul. 

"Modificarea legislație românești, în iunie 2020, introducerea obligației pentru furnizorii de gaze să nu vândă toate gazele a creat o falsă cerere a gazelor mai mare decât oferta și astfel a fost demarat, în luna octombrie 2020, procesul de creștere a prețului gazelor naturale în România. Este important să vedem statisticile, care arată că în anul 2020 când prețurile în Europa scădeau, în România acestea creșteau. În a doua parte a anului 2021, când deja prețurile la gaze în România erau pe trend de creștere de 6 luni, au început să crească prețul și în Europa", apreciază Chisăliță.

Pe acelaşi subiect

"Al doilea moment în care acțiunile autoritățile au "tras" prețul în sus a fost chiar prin legea plafonării în octombrie 2021, atunci când autoritățile au impus un preț de referință de 370 lei/MWh, preț de 2,4 ori mai mare decât prețul anului 2020 și de 1,8 ori mai mare decât prețul din septembrie 2021. Dacă înaintea stabilirii acestui preț de referință de către stat oferta de preț la consumatorul casnic era de 220 lei/MWh, după "permisiunea" dată de stat furnizorilor de a se vinde gazele cu 370 lei/MWh, ofertele de preț a ajuns rapid să depășească această valoare", mai transmis expertul în energie. 

Președintele Asociației Energia Inteligentă prezintă şi un tabel care arată destinația banilor plătiți de consumatori pentru gazele consumate în ultimii 3 ani:

"Statul și-a crescut încasările din creșterea prețurilor la gaze cu 60%, în doi ani, dar are nevoie de mai mulți bani. Atenționam în 25 februarie 2022 că măsurile de scădere a prețurilor la gaze ale autoritățiilor vor aduce prețuri mai mari la consumatori cu până la 130% . Astăzi ne dăm mirați, când Eurostatul arată că prețul gazelor în România a crescut cu 165%", concluzionează Chisăliță.

România, campioană europeană la scumpirea energiei

Potrivit Eurostat, nicio altă ţară din Uniunea Europeană nu a avut majorări mai mari la tariful electricităţii în a doua jumătate a anului trecut. După noi vin cehii şi danezii. Dacă ne uităm la facturi, vecinii din Ungaria au plătit cel mai puţin la curent, echivalentul a 50 de bani pe kilowatt-oră. În România, cu toată plafonarea, prețurile au fost mai mari decât cele de peste graniţă, în medie 80 de bani pe kilowatt oră.

În privinţa gazelor naturale, la scumpiri ne-au întrecut doar cehii. Tarifele lor au crescut cu peste 200%, iar ale noastre, cu 165%. Cele mai mici facturi la gaze au fost tot în Ungaria. În România, prețul plafonat a fost aproape dublu. În ultimele săptămâni, însă, gazul vândut pe burse s-a ieftinit semnificiativ şi, în acest context, Bruxelles-ul recomandă guvernelor să reducă subvențiile. În România, plafonările sunt valabile până în 2025. Autorităţile susţin că nu au luat în calcul modificarea schemelor de sprijin.

Ți-a plăcut acest articol?

europa pret gaze romania
Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la...
Useit
Publicat 04.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024