Depui 22.000 de lei şi scoţi 40.000 de lei. Programul de dobânzi mai bun decât la orice bancă
Cum putem face economii pentru copii? Sigur, sunt multe posibilităţi pornind de la celebrul pus bani la ciorap sau la saltea, dar posibilităţile moderne sunt totuşi interesante. Un exemplu: programul Junior Centenar care ne aduce câştiguri mai mari decat orice bancă. Avem o primă dar şi o dobândă fixă oferite de stat. Urmaşii vor folosi banii după vârsta majoratului.
De Ingrid Tîrziu la 09.10.2023, 17:30Programul Junior Centenar a fost iniţiat în 2019 şi constă într-un cont deschis automat la Trezoreria Statului cu CNP-ul fiecărui minor. Dacă părintele, bunicul sau oricare alt apropiat al copilului contribuie cu cel puţin 1200 de lei anual, adică 100 de lei pe lună, la finalul anului statul mai adaugă în cont o primă 600 de lei şi o dobândă de 3% din soldul contului.
Unde pot fi depuşii banii
Banii pot fi depuşi la casieriile Trezoreriilor de stat, la poştă sau online, prin virament bancar, menţionând CNP-ul copilului. Ca să ne dăm seama cât putem economisi, calculăm, de exemplu, cât ar scoate din cont peste 18 ani un nou născut, dacă părinţii săi ar începe să cotizeze anual. Totalul depunerilor în cont ar fi aproximativ 22 000 de lei, în timp ce suma pe care minorul ar scoate-o la vârsta majoratului, cu bonusuri ar fi aproape 40 000 de lei, deci dublu, cu un randament de 6,2%.
Economiştii spun, însă, obţinem un randament mai bun dacă începem să investim atunci când copilul este mai mare. Pentru un copil de 10 ani, de exemplu, suma depusă ar fi 9,600 de lei, iar suma pe care o retrage acesta la majorat aproape 16 000 de lei, deci un ramdament anual dublu, de 12%.