Dezastru în agricultură, după unul dintre cei mai buni ani din istorie. Efectele se vor resimți în prețurile de la raft
Canicula e la pachet şi cu seceta. În multe zone din ţară n-a plouat de luni bune, aşa că hectare întregi cultivate cu cereale sau legume sunt deja compromise. Dacă unii fermieri nici nu mai au ce să culeagă din câmp, alţii spun că recolta de anul acesta va fi cel mult la jumătate faţă de anul trecut.
De Redactia Observator la 21.06.2022, 20:13Fermier: Este undeva cam la 40% faţă de ce era anul trecut.
Ionuţ Rusu are 800 de hectare în judeţul Iaşi pe care cultivă cereale. Se aştepta la o recoltă bună, numai că seceta i-a stricat planurile. La orz, spre exemplu, estimează că va scoate cu 60% mai puţin decât anul trecut.
Ionut Rusu, fermier: Dacă anul trecut, pe aceeaşi zonă unde ne aflăm, recoltam 7-8 tone, anul acesta ne putem încadra la max 2.500-3.000.
Fermierii îşi numără pierderile
În judeţul vecin, la Vaslui, n-a plouat de mai bine de două luni.
Reporter: Câte boabe sunt pe spic?
Fermier: În medie, sunt 28-30 de boabe pe spic. În mod normal, ar trebui să fie undeva la 35 de grame, 38 pentru un grâu bunicel.
Alin Luculeasa, fermier: Ne aşteptăm să scoatem undeva la o mie de kilograme pe hectar. O mie şi un pic. Ceea ce este foarte puţin, în condiţiile în care cheltuielile au fost mai mari decât de obicei. Este unul din cei mai grei ani, un an groaznic.
Nici cei care cultivă legume în propriile gospodării nu mai ştiu ce să facă. Mulţi nu vor mai avea ce culege din pământul ca iasca.
Fermier: O şansă ar mai fi dacă ar ploua zilele acestea, în 2-3 zile, să mai recuperăm măcar 20-30% din producţie. Nu mai punem la socoteală munca.
Numai că şi cu apa e o problemă.
Doru Toader, viceprimar Viişoara: Ne-a scăzut nivelul apelor în fântâni. Foarte puţină apă mai găsim în fântâni.
Gerard Jităreanu, rector USV Iaşi: S-a instalat seceta pedologică şi este prezentă în Moldova, mai ales în sudul Moldovei, în Bărăgan, Dobrogea, Oltenia, estul Transilvaniei, zone din Banat, Crişana. Deci este un fenomen prezent pe suprafeţe mari.
Diana Giurgiu, meteorolog ANM: Venim după o iarnă care a fost cu un deficit al cantităţilor de precipitaţii. Chiar şi primăvara a plecat tot cu deficit. Şi lunile iunie, iulie, pana în prezent, din datele pe care le avem, în continuare pe un deficit pluviometric.
Producţia din acest an va fi mult mai mică
Gerard Jităreanu, rector USV Iaşi: Dacă ne comparăm cu 2020, care a fost anul cel mai secetos şi cu 2021, care a fost unul din cei mai buni ani agricoli, producţiile din acest an sunt estimate între nivelul din 2020 şi 2021.
Adică producţia de cereale a României ar putea scădea în acest an cu 1,4 milioane de tone, ceea ce ar duce şi la preţuri mai mari la raft.