Antena LIVE

Curs valutar

Economia Chinei ia viteză mai rapid decât anticipau economiștii. Cu cât a crescut şi cu ce riscuri se confruntă

PIB-ul Chinei a crescut în primul trimestru din 2023 mai repede decât anticipau economiştii după anularea restricțiilor cauzate de pandemia de Covid. Producția industrială a crescut cu 3,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar vânzările cu amănuntul au crescut cu 10,6%. Cu toate astea, economia chineză are de înfruntat mai multe provocări legate de creşterea gradului de îndatorare și un avans redus al economiei globale, relatează Reuters

De la 18.04.2023, 12:30
WhatsApp
Economia Chinei - Imagine ilustrativă Shutterstock

Economia Chinei a crescut în primul trimestru într-un ritm mai rapid decât anticipau economiștii, în contextul în care sfârșitul restricțiilor COVID a scos fabricile și consumatorii din paralizie. Înăspririle de politică monetară la nivel global pentru a controla inflația galopantă a afectat creșterea economică mondială. Multe țări, inclusiv China, au ajuns să depindă de cererea internă pentru a stimula impulsul economic o provocare pentru guvernele care vizau o stabilitate post-COVID. 

Produsul intern brut a crescut cu 4,5% în primele trei luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate marţide Biroul Național de Statistică (BNS). Comparativ, creşterea din trimestrul precedent a fost de doar 2,9%. A depășit previziunile analiștilor care prognozau o creştere de 4,0%.

Investitorii au urmărit îndeaproape datele din primul trimestru pentru a evalua puterea redresării după ce Beijingul a ridicat brusc restricțiile legate de COVID în decembrie 2022 și a uşurat un blocaj de trei ani asupra companiilor din tehnologie şi imobiliare. 

"Redresarea economică este pe drumul cel bun. Punctul luminos este consumul, care se întărește pe măsură ce se îmbunătățește încrederea", a declarat Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset Management. "Creșterea puternică a exporturilor din martie a contribuit, de asemenea, la stimularea creșterii PIB-ului în primul trimestru".

Pe acelaşi subiect

Guvernul chinez s-a angajat să intensifice sprijinul pentru economia de 18.000 de miliarde de dolari a ţării pentru a ţine sub control șomajul, dar are un spațiu limitat de manevră în timp ce companiile se confruntă cu riscul de creştere a gradului de îndatorare, probleme structurale și preocupări legate de recesiunea globală.

Revenirea economică a Chinei a rămas până acum inegală, trecerea de la un model de creștere alimentată de investiții în trecut până la unul care acum depinde de consum se confruntă cu provocări. Cheltuielile de consum, servicii și infrastructură au crescut, dar producția din fabrici a rămas în urmă din cauza creșterii globale slabe, iar încetinirea creşterii prețurilor și a economiilor bancare ridică îndoieli cu privire la cerere.

Exporturile Chinei au crescut în mod neașteptat în martie, dar analiștii avertizează că acest lucru se datorează parțial furnizorilor care recuperează din urmă comenzile neonorate în pandemie. Purtătorul de cuvânt al BNS, Fu Linghui, a declarat într-o conferință de presă că, deși a fost un început bun pentru economie, "mediul internațional este încă complex și în continuă schimbare, constrângerile cauzate de cererea internă insuficientă sunt evidente iar fundația pentru redresarea economică nu este solidă".

Ţintă modestă de creştere în 2023

Analiştii chestionaţi de Reuters se aşteaptă ca avansul Chinei în 2023 să se accelereze cu 5,4%, de la 3,0% anul trecut. Guvernul și-a stabilit o țintă modestă de creștere a PIB-ului de aproximativ 5% pentru acest an, după ce a ratat cu mult obiectivul pentru 2022.

Date separate privind activitatea din martie arată că creșterea vânzărilor cu amănuntul s-a accelerat la 10,6%, depășind așteptările și atingând aproape un maxim al ultimilor doi ani. Dar acest lucru a fost condus de un efect de bază scăzută și există semne de prudență în rândul consumatorilor.

Chiar dacă creșterea producției din fabrică a crescut și ea, a fost sub așteptări. "Pe această tendință, ne așteptăm ca PIB-ul în al doilea trimestru să atingă aproximativ 8%, nu va fi o problemă mare pentru China să-și atingă obiectivul de creștere din acest an", a declarat Tao Chuan, macroanalist șef la Soochow Securities.

"Aceasta fiind spuse, vedem că unele probleme structurale rămân cum ar fi rata șomajului, investițiile imobiliare și încrederea în sectorul privat. Aceste probleme trebuie rezolvate pentru a sprijini o redresare susținută". Rata șomajului din China, bazată pe sondaje naționale, a scăzut la 5,3% în martie, de la 5,6% în februarie, dar rata șomajului pentru cei cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani a revenit la 19,6% luna trecută de la 18,1% în februarie.

Banca centrală a Chinei, care a redus rata rezervelor obligatorii a creditorilor în martie, a declarat săptămâna trecută că va menține lichidităţile, va stabiliza creșterea economică și locurile de muncă. Luni, banca centrală a extins sprijinul acordat băncilor pentru lichidități prin facilitatea de creditare pe termen mediu, dar a menținut neschimbată dobânda la astfel de împrumuturi, un indiciu că Beijingul nu este prea îngrijorat de perspectivele de creștere imediată.

Guvernul, care s-a abținut să facă pași mari pentru a stimula consumul, se bazează în continuare pe cheltuielile cu infrastructura pentru a stimula investițiile și creșterea economică. "Pe scurt, cu acest raport privind PIB-ul, credem că nu este nevoie imediată ca guvernul să pună un stimulent masiv în economie", a declarat Iris Pang, economist-șef la ING.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

china crestere economie
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025