Elon Musk ar putea cumpăra TikTok SUA: Scenariul luat în calcul de guvernul chinez. Cât ar costa tranzacţia
Oficialii chinezi iau în calcul ca Elon Musk să achiziționeze operațiunile TikTok din SUA în cazul în care interdicția aplicației nu va fi anulată, dezvăluie Bloomberg. Judecătorii Curţii Supreme urmează să se pronunţe cu privire la o decizie care a stabilit un termen limită de 19 ianuarie 2025 pentru ca TikTok să îşi vândă operaţiunile din SUA, în caz contrar va fi interzisă în ţară. ByteDance a declarat că preferă să-și închidă aplicația decât să o vândă. Donald Trump, care s-a transformat dintr-un contestatar într-un susţinător al TikTok, ar dori să amâne interdicția aplicaţiei pentru a găsi o soluție.
De Redactia Observator la 14.01.2025, 12:07Oficialii chinezi analizează varianta ca Elon Musk să achiziționeze operațiunile TikTok din SUA, dacă interdicția aplicaţiei nu poate fi anulată, devăluie Bloomberg. Scenariul preferat de oficialii de la Beijing este ca TikTok să rămână în proprietatea ByteDance. Compania a făcut recurs la Curtea Supremă a SUA pentru a anula interdicţia, însă judecătorii au dat indicii puternice pe 10 ianuarie că decizia va rămâne în picioare.
China discută vânzarea TikTok SUA către Elon Musk
Înalții oficiali chinezi au început să facă planurile de urgență pentru TikTok, în cadrul unor discuții extinse despre cum să colaboreze cu administrația lui Donald Trump. Unul dintre aceste scenarii îl implică pe Elon Musk, potrivit unor surse care au vorbit sub protecţia anonimatului.
Guvernul chinez ar accepta un potențial acord cu unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Trump. Beijingul se așteaptă să aibă un cuvânt de spus dacă TikTok va fi vândut în cele din urmă. Elon Musk a cheltuit peste 250 de milioane de dolari pentru a sprijini campania electorală a lui Trump și a fost numit de în fruntea unei comisii pentru "eficienţă guvernamentală".
Potrivit unui scenariu discutat de guvernul chinez, platforma X, fostă Twitter, cumpărată de Elon Musk în 2022 ar prelua controlul asupra TikTok SUA și ar conduce operaţiunile împreună. Cu peste 170 de milioane de utilizatori în SUA, TikTok ar putea ajuta X prin atragerea de advertiseri. Musk a fondat și o companie separată de inteligență artificială, xAI, care ar putea beneficia de pe urma cantităților uriașe de date generate de TikTok.
Oficialii chinezi nu au ajuns încă la un consens în acest sens, discuţiile fiind încă preliminare. Nu este clar nici cât de mult este implicată compania ByteDance în discuțiile guvernului chinez sau dacă TikTok și Elon Musk au participat la discuţii. De asemenea, nu este clar dacă Musk, TikTok și ByteDance au vorbit despre condițiile unei posibile înțelegeri. "Nu putem comenta ficţiune pură", a declarat un purtător de cuvânt al TikTok pentru BBC News.
Soarta TikTok ar putea să nu mai fie exclusiv în mâinile ByteDance
Elon Musk nu a răspuns unei solicitări din partea Bloomberg de a face comentarii. Miliardarul american a spus în aprilie anul trecut că el crede că TikTok ar trebui să rămână disponibil în SUA. "După părerea mea, TikTok nu ar trebui interzis în SUA, chiar dacă o astfel de interdicție ar putea aduce beneficii platformei X. A face acest lucru ar fi contrar libertății de exprimare. Nu este ceea ce reprezintă America", a postat el pe X.
Discuțiile de la Beijing sugerează că soarta TikTok ar putea să nu mai fie exclusiv în mâinile ByteDance. Oficialii chinezi recunosc că vor avea negocieri dure cu echipa lui Donald Trump cu privire la tarifele de export și ar vedea negocierile legate de TikTok drept un subiect de apropiere.
Guvernul chinez deține o așa-numită "acţiune de aur" în cadrul unei companii afiliate ByteDance, care îi asigură influență asupra strategiei și operațiunilor. TikTok susține că acest control se aplică numai subsidiarei din China, Douyin Information Service și nu are nicio influență asupra operațiunilor ByteDance din afara Chinei. Totuși, legile de export ale Beijingului împiedică companiile chineze să-și vândă algoritmii de software, cum ar fi cei ai TikTok. O posibilă vânzare a TikTok trebuie aprobată de guvernul chinez, prin urmare acesta are o voce importantă în orice posibilă înțelegere.
Operațiunile TikTok în SUA ar costa aproximativ 40-50 de miliarde de dolari, au estimat anul trecut analiștii Bloomberg. Este o sumă mare chiar și pentru cel mai bogat om din lume. Nu este clar cum ar putea Musk să realizeze o astfel de tranzacție, dacă ar necesita vânzarea altor participații sau dacă guvernul SUA ar aproba afacerea. Musk a plătit 44 de miliarde de dolari pentru Twitter în 2022 și încă are de plătit împrumuturi considerabile.
Musk are o reputație pozitivă printre angajații ByteDance din China unde este văzut ca un antreprenor de mare succes, cu o experiență considerabilă în relaţiile cu guvernul chinez obţinută prin operaşiunile Tesla din China.
Scandalul interdicţiei TikTok în SUA
Şefii ByteDance au spus în repetate rânduri că prioritatea lor este să lupte împotriva deciziei care a impus companiei să vândă sau să închidă operațiunile din SUA din motive de securitate națională. Avocații TikTok susţin că decizia încalcă legile privind libertatea de exprimare, conform Primului Amendament din Constituție.
Majoritatea judecătorilor de la Curtea Supremă au indicat că preocupările de securitate naţională au prioritate în fața libertăţii de exprimare, deși nu au emis încă o decizie oficială. Președintele ales Donald Trump, care preia mandatul pe 20 ianuarie, a încercat să amâne interdicția TikTok, care intră în vigoare pe 19 ianuarie, pentru a putea negocia o înţelegere. El a spus că vrea "să salveze" aplicația și au existat speculații că ar putea lua măsuri de ultim moment pentru a evita interdicția.
În practică, separarea operaţiunilor TikTok din SUA ar fi extrem de complexă, afectând atât acționarii din China, cât și pe cei din SUA. Avocații TikTok au susținut în fața Curții Supreme că separarea operaţiunilor din SUA ale produsului ar fi extraordinar de dificilă.
Nu este clar nici dacă operaţiunile TikTok din SUA ar putea fi vândute într-un proces competitiv sau dacă vânzarea ar fi aranjată de guvern. Miliardarul Frank McCourt și investitorul Kevin O'Leary au depus o ofertă pentru achiziționarea TikTok, despre care O'Leary a spus că a discutat cu Trump. În trecut, şi Microsoft a încercat să achiziționeze TikTok, iar Oracle are un parteneriat tehnologic puternic cu compania.
O alternativă pentru TikTok ar fi să-și mute clienții existenți din SUA pe o aplicație similară, cu branding diferit, pentru a evita interdicția, a spus o sursă. Nu este clar cât de eficientă ar fi o astfel de mișcare. O persoană apropiată companiei, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat că actuala conducere ar prefera să continue lupta în SUA decât să vândă TikTok și să cedeze definitiv controlul.
Musk se află în poziția de a putea influența relația China-SUA, având afaceri în cele două mari economii ale lumii. Tesla, unde Musk este directorul executiv, are o fabrică uriaşă în Shanghai prin care şi-a extins cota de piață în China, în ciuda concurenței locale dure, și a câştigat influenţă în rândul oficialilor guvernamentali de la Beijing.