Fabrica Aversa, veche de 150 de ani, demolată pentru a face loc unor zgârie nori. Investiţie de 17 milioane de euro: "Cu ce strica fabrica asta aici?"
Celebra fabrică Aversa din Capitală, în trecut unul din cei mai mare producători de pompe nucleare din Europa, a fost dărâmată în câteva zile. În locul ei, un investitor străin vrea să construiască zgârie nori şi clădiri de birouri. Edilii au aprobat demolarea însă nu ştiu dacă e legal să dea autorizaţie de construcţie.
De Andreea Milea la 15.07.2022, 20:17După 150 de ani, Fabrica de pompe Aversa București devine istorie. Aici s-au produs de-a lungul timpului de la echipamente pentru irigaţii până la mitraliere. "Centrala de la Cernavoda s-a bazat in parte pe pompe Aversa. Era un brand românesc de prestigiu care bine ar fi să se păstreze", a declarat Mario Kuibuş, arhitect. Vremurile însă s-au schimbat.
În 2004, fosta fabrica avea 1.400 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 13 milioane de euro
În 2004, fosta fabrica avea 1.400 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 13 milioane de euro. 9 ani mai târziu, în septembrie 2013, fabrica a fost cumpărată de un om de afaceri cu 17 milioane de euro. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a contestat vânzarea fabricii, iar procesele s-au ţinut lanţ. Fabrica a ajuns o ruină. Recent, dezvoltaturul a primit autorizația de demolare. În câteva zile a pus totul la pământ. Aceşti pereţi mai aduc aminte de fosta fabrică de pompe şi atât pentru că doar ei au mai rămas in picioare şi nu pentru mult timp pentru că vor fi si ei demolaţi. Geamurile sunt sparte la toată această structură în rest, la interior, totul a fost demolat.
Pe cele 10 hectare de teren ale fostei fabrici, se va ridica un imens cartier rezidenţial cu blocuri de 20 şi 25 de etaje, cu turnuri de birouri de zece etaje şi centre comerciale. Paznicii din zonă au fost martorii constanţi ai schimbărilor de pe platforma industrială de la Obor, unde fabricile au dispărut una după alta. "Cu ce strica fabrica asta aici? Cu ce strica fabrica asta de lângă de aici de mecanică fină? Cu ce strica mase plastice acolo? Mase plastice e deja istorie, e mall. Mecanica fină doar închiriază spaţii pentru depozite", spune un paznic.
"Valoarea creşte întotdeauna în oraş când te bazezi pe ce poate să-ţi dea exitentul, istoria, lucrul care defapt e greu să-l replici", a declarat Mario Kuibuş, arhitect. Edilii nu ştiu încă dacă se poate contrui pe acest teren. "Acest investitor a avut acest plan urbanistic prins în puz-ul suspendat al Sectorului 2. Deci din punct de vedere legal încă nu ne-am clarificat dacă poate să se autorizeze sau nu", a declarat Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2. Primăria a cerut dezvoltatorului ca odată cu ridicarea cartierului să lărgească drumurile şi să construiască şcoli, creşe şi parcuri.