Factură exorbitantă la gaze primită de un liceu din Slatina: "E de nouă ori mai mare decât ne aşteptam! Nu o putem plăti, depăşeşte bugetul total al instituţiei"
Facturile la gaze au ajuns să sperie oameni şi instituţii deopotrivă în România. Şcoli, spitale, muzee, nimeni nu a scăpat de facturi care cuprind sume de câteva ori mai mari faţă de anii trecuţi.
De Redactia Observator la 26.01.2022, 17:46Colegiul Național "Ion Minulescu" din Slatina este cel mai recent exemplu de instituții care au primit facturi enorme, informează PTVOltenia. Instituția a primit de la furnizorul de gaze o factură cu valoarea unui apartament cu trei camere.
Factura cu o valoare uriaşă a ajuns în 7 ianuarie la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina. Instituția este cea mai mare unitate de învăţământ din judeţul Olt, are mai multe corpuri de clădire, în total aproximativ 40 săli de clasă plus holuri, însă valoarea facturii primită de la furnizorul de gaze naturale rămâne uriaşă. Furnizorul a facturat pentru perioada 02.11.2021 – 31.12.20221 consum de gaze în valoare totală de 272.366 lei.
Conducerea a cerut recalcularea, dar încă nu a primit un răspuns.
"Când am primit factura toată lumea s-a speriat, inclusiv cei de la contabilitate, pentru că suma depăşea bugetul total al liceului pentru prima lună a anului. Am făcut deja demersurile necesare, acea cerere încât să fie scăzută suma respectivă şi să o plătim", spune Cristian Ionescu, directorul Colegiului Naţional Ion Minulescu din Slatina.
- Facturi de infarct la gaze primite de școli și spitale, directorii stau și păzesc contorul
- CALCUL: Cu cât se reduce o factură de 1.500 lei după noua schemă de compensare la gaze şi energie. Două...
- Ministrul Energiei anunţă că noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze se va aplica de la 1...
Conducerea liceului a transmis că în acest moment nu are posibilitatea de a achita factura.
Alte facturi uriașe primite de instituții din România
Luna decembrie a adus şcolii "Eftimie Murgu" din Lugoj o factură la gaze cât pentru tot anul.
Andreea Borca, director Școala Gimnazială "Eftimie Murgu": Valoarea indicată a fost de 103.348,11 lei. Nu a fost niciodată atât de mare.
În faţa cifrelor uriaşe, conducerea şcolii a avut un şoc, mai ales că nu se consumase mai mult gaz decât în anii trecuţi. Imediat, s-au repliat: au cerut furnizorului recalcularea consumului.
Andreea Borca, director Școala Gimnazială "Eftimie Murgu": A venit în valoare de 28.830 de lei.
Adică un sfert din valoarea facturii de coşmar. De plătit, tot vor plăti, cu ajutor de la primărie. Totuși, școala "Eftimie Murgu" nu este singura instituţie cu facturi explodate singura din Lugoj.
Bogdan Blidariu, viceprimar Lugoj: Pe locul doi se găsește grupul școlar "Valeriu Braniște", cu o factură de 95.00 de lei.
Cosmin Gheorghe, director Liceul Tehnologic "Valeriu Braniște": De regulă factura era undeva la 45-47-50.000, în funcție de cum era vremea afară.
Directorii de şcoală se uită la contoare ca la o bombă cu ceas
Cornelia Dobru, director şcoală: Săptămânal luăm consumul și verificăm. Noi am încercat să ne reglăm centrala în așa fel încât să facem un echilibru între consum și confortul din școală.
Tot din bugetul local, de data aceasta al Consiliului Judeţean Suceava, va fi achitată şi factura muzeului Bucovinei.
Emil Ursu, director Muzeul Național al Bucovinei: 145.575,63 lei. Aproape 30.000 de euro. Sunt facturi de la 6 muzee, 4 muzee si 2 laboratoare de conservare restaurare.
În biroul directorului se fac de zor calcule şi se simulează costuri pentru lunile care vin. Dacă vremea nu se încălzeşte ca să mai micşoreze consumul, factura viitoare va fi cu 5.000 de lei mai mare decât în decembrie. Economie nu vor putea face.