Video Facturi de infarct la gaze primite de școli și spitale, directorii stau și păzesc contorul
Facturile la gaze au ajuns spaima tuturor, de la oameni de rând la instituţiile statului. Şcoli, spitale, muzee, nimeni nu a scăpat de facturile de infarct, duble sau chiar triple faţă de anii trecuţi. Iar toate ajung la primării şi consilii judeţene, care riscă să îşi golească vistieriile în timp record.
Luna decembrie a adus şcolii "Eftimie Murgu" din Lugoj o factură la gaze cât pentru tot anul.
Andreea Borca, director Școala Gimnazială "Eftimie Murgu": Valoarea indicată a fost de 103.348,11 lei. Nu a fost niciodată atât de mare.
În faţa cifrelor uriaşe, conducerea şcolii a avut un şoc, mai ales că nu se consumase mai mult gaz decât în anii trecuţi. Imediat, s-au repliat: au cerut furnizorului recalcularea consumului.
Andreea Borca, director Școala Gimnazială "Eftimie Murgu": A venit în valoare de 28.830 de lei.
- Nicolae Ciucă, despre noile măsuri de compensare a facturilor: plafon de 0,8 lei pe Kwh pentru energie şi 0,31 lei...
- Ministrul Energiei anunţă că noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze se va aplica de la 1...
- Criza facturilor i-a făcut pe români să încerce să-și schimbe furnizorul de energie, dar nu prea au opțiuni....
Adică un sfert din valoarea facturii de coşmar. De plătit, tot vor plăti, cu ajutor de la primărie. Până atunci, fac tot posibilul să ţină cheltuielile sub control. Fochistul deja a primit instrucţiuni clare.
Andreea Borca, director Școala Gimnazială "Eftimie Murgu": Reducem temperatura din centrală în momentul plecării copiilor acasă.
Şcoala "Eftimie Murgu" nu este singura instituţie cu facturi explodate singura din Lugoj
Bogdan Blidariu, viceprimar Lugoj: Pe locul doi se găsește grupul școlar "Valeriu Braniște", cu o factură de 95.00 de lei.
Cosmin Gheorghe, director Liceul Tehnologic "Valeriu Braniște": De regulă factura era undeva la 45-47-50.000, în funcție de cum era vremea afară.
În toate cazurile, primăria este bună de plată. De altfel, şi municipalitatea va avea de suportat costul propriei facturi: peste 54.000 de lei pentru gazul consumat în decembrie. De patru ori mai mult faţă de aceeaşi lună din 2020.
Directorii de şcoală au ajuns să se uite la contoare ca la o bombă cu ceas
Cornelia Dobru, director şcoală: Săptămânal luăm consumul și verificăm. Noi am încercat să ne reglăm centrala în așa fel încât să facem un echilibru între consum și confortul din școală.
Tot din bugetul local, de data aceasta al Consiliului Judeţean Suceava, va fi achitată şi factura muzeului Bucovinei.
Emil Ursu, director Muzeul Național al Bucovinei: 145.575,63 lei. Aproape 30.000 de euro. Sunt facturi de la 6 muzee, 4 muzee si 2 laboratoare de conservare restaurare.
În biroul directorului se fac de zor calcule şi se simulează costuri pentru lunile care vin. Dacă vremea nu se încălzeşte ca să mai micşoreze consumul, factura viitoare va fi cu 5.000 de lei mai mare decât în decembrie. Economie nu vor putea face.
Emil Ursu, director Muzeul Național al Bucovinei: În toate spațiile în care avem centrale pe gaz, avem patrimoniu. Noi putem reduce doar într-o anumită măsură, nu putem, închide, spre exemplu.
Nici managerul spitalului municipal din Huşi nu are de ales. Temperatura în saloane nu poate să scadă, indiferent de costul gazelor.
Dr. Bogdan Popa, manager Spital Huși: Am primit o factură la utilități, în special la gaze, în valoare de 80.000 lei.
Înseamnă cu 37% mai mult decât în decembrie 2020. Şi este abia începutul.
Dr. Bogdan Popa, manager Spital Huși: Există riscul de a ne regăsi la un moment dat într-o imposibilitate de plată.
Toţi îşi pun speranţele în noua ordonanţă a energiei.
Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Şcoli, spitale, grădiniţe şi societăţi comerciale, în momentul în care se va aplica această ordonanţă, vor beneficia de preţ plafonat. Este un mare avantaj.
Preţul gazelor pentru consumatorii non-casnici se va plafona la 0,37 lei pe kWh pentru gaze şi 1 leu pentru electricitate.
Măsuri pentru şcoli, spitale, industria alimentară:
Preţul gazelor se plafonează la 0,37 lei/kWh
Preţul curentului se plafonează la 1 leu/kWh
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰