Fermierii cer Guvernului declararea stării de calamitate. Implicaţiile financiare ale unei asemenea decizii
Salvarea, pentru fermieri, poate veni doar din partea statului. Agricultorii cer Guvernului să declare stare de calamitate, mai ales că sunt judeţe în care culturile sunt afectate în proporţie de 80%.
De Clara Mihociu la 13.07.2022, 08:56Starea de calamitate ar trebui declarată pentru judeţele din sudul ţării, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, dar şi pentru zone extinse din Moldova. Aici, spun fermierii, culturile au fost afectate între 40 şi 80% - cele de toamnă şi chiar în proporţie de 100% dacă ne referim la culturile de primăvară. Potrivit Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, acest lucru ar trebui să se facă până pe data de 31 iulie. Dacă se va declara starea de calamitate, acest lucru le va permite fermierilor să nu mai plătească taxe şi impozite la ANAF pentru investiţiile făcute şi în acelaşi timp să-şi renegocieze contractele cu clienţii dacă nu mai pot livra marfa promisă.
Dacă nu se va declara starea de calamitate, atunci este posibil ca agricultorii să nu-şi mai primească banii de la APIA şi în acelaşi timp să fie penalizaţi pentru că nu şi-au dus culturile la bun sfârşit aşa cum se angajaseră. Nu este pentru prima dată când se solicită acest lucru. S-a mai cerut declararea stării de calamitate şi în 2020, însă nu atunci nu s-a aprobat.