Sute de firme românești, vândute la câteva luni de activitate. Care sunt cauzele
Sute de români care se visează antreprenori ajung să-şi scoată business-ul la vânzare după doar câteva luni de activitate. Concurenţa acerbă, dar şi lipsa de experienţă şi de personal îi îngenuncheză pe mulţi afacerişti la început de drum.
De Redactia Observator la 01.04.2019, 00:58Sute de români care se visează antreprenori ajung să-şi scoată business-ul la vânzare după doar câteva luni de activitate. Concurenţa acerbă, dar şi lipsa de experienţă şi de personal îi îngenuncheză pe mulţi afacerişti la început de drum. Iar alţii se grăbesc să le cumpere afacerile la cheie, fără să ţină cont de riscurile ascunse. Aşa ajung să-şi închidă definitiv porţile peste 100 de mii de firme pe an.
Silvia a renunţat la jobul ei din domeniul bancar pentru a-şi deschide propria afacere, un after school într-o zonă centrală a Capitalei.
După doar şase luni de activitate şi investiţii de circa 20.000 de euro, tânăra antreprenoare a decis să-şi vândă visul. Şi-a seama că nu are răbdarea, experienţa şi timpul necesar pentru a lucra cu copiii.
SILVIA ROŞU, administrator after school: Ce ne determină pe noi să vindem este faptul că este o activitate care necesită foarte mult timp, foarte multă implicare. În momentul acesta avem şi alte planuri, planuri în familie, şi de asemnea lipsa mea de experienţă în lucrul cu copiii.
Tot în București, un alt business este scos la vânzare. La începutul anului, Florin şi-a sprijinit soţia să îşi deschidă un salon de înfrumuseţare, alături de o asociată. După nici trei luni de activitate, vând totul cu 6.000 de euro.
FLORIN PARASCHIV, administrator salon înfrumuseţare: Aici avem cele două posturi de coafor. În partea dreaptă postul de manichiura pedichiură, iar în cealaltă parte cosmetică.
Concurenţa acerbă din sector, divergenţele dintre asociaţi, dar şi lipsa de experienţă îşi spun des cuvântul în afacerile la început de drum.
FLORIN PARASCHIV, administrator salon înfrumuseţare: Cred că e cel mai bine în orice business să ai idee despre ce faci, nu hai să te vezi patron de salon şi tu eşti doar client.
Aşa au ajuns sute de afaceri la cheie să fie vândute pe internet. Atenţie însă când preluaţi un business gândit de altcineva, pentru că în spatele ofertelor tentante se pot ascunde riscuri.
IANCU GUDA, șeful Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România: Potenţialii cumpărători ar trebui să vadă în primul rând de ce acţionarul respectiv doreşte să vândă afacerea. Care sunt cauzele, problemele, motivele. De asemenea, trebui să vadă dacă firma este cu taxele la zi.
Anul trecut, peste 140.000 de companii şi-au închis porţile. La fiecare firmă nou înființată, au fost aproximativ alte două care și-au întrerupt activitatea.