Formularul 600, o necunoscută pentru toată lumea! Nici măcar funcţionarii de la ghişeu nu ştiu să explice corect informaţiile contribuabililor
Formularul trebuie completat de toţi cei care în 2017 au realizat venituri extrasalariale de 22.800 de lei, adică 12 salarii minime pe economie.
De Redactia Observator la 20.01.2018, 14:01După ce ANAF a aruncat în aer peste 200.000 de români cu formularul 600, reporterii Observator au aflat că nici măcar funcţionarii de la ghişeu nu ştiu să explice corect informaţiile contribuabililor.
Formularul trebuie completat de toţi cei care în 2017 au realizat venituri extrasalariale de 22.800 de lei, adică 12 salarii minime pe economie. Sunt vizate două categorii de persoane. Cei din prima categorie vor plăti contribuţiile sociale de sănătate şi pentru pensie.
Aici sunt incluşi românii cu PFA-uri, care lucrează pe drepturi de autor sau au profesii liberale, precum consultanţii, medicii sau contabilii şi cei care au activităţi în agricultură, piscicultură sau silvicultură.
Cea de-a doua categorie vizată va trebui să plătească contribuţiile sociale de sănătate. Este vorba despre cei care au venituri din chirii, dobânzi, dividente, vânzare de acţiuni sau contracte civile sau sociale.
Din a doua categorie face parte şi marea actriţă a teatrului românesc, Florina Cercel.
Florina Cercel: "Recunosc că şi pe mine m-a bulversat prima dată, am crezut că e o glumă, după aceea am înţeles că e rezultatul unei ordonanţe de guvern formularul 600! Aceste instituţii plăteau totul pentru noi! Acum trebuie să ne plătim CASS! Plus lunile de vară, noi nu jucăm şi alea, nu ştiu, atunci nu mai sunt asigurată?"
Robert Croitoru, expert fiscal: "Partea cu online-ul mi se pare o himeră! Ca să depui o declaraţie online, în primă fază trebuie să faci o procură notarială, persoana care va fi împuternicită trebuie să se ducă la administraţia financiară să depună o declaraţie prin care i se atribuie dreptul de a depune acea declaraţie online! Practic facilitatea de a depune online este îngreunată de aceste drumuri!"
Iar contribuabilii sunt, evident, nemulţumiţi din cauza orelor petrecute la ghişee.
Paradoxal este că la sfârşitul anului trecut, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care angajaţii fiscului vor primi 15% din sumele reţinute: în bonusuri. Noi plătim, ei câştigă.