Antena LIVE

Guvernul amână până în 2025 impunerea de sancțiuni pentru e-Transport și e-TVA. e-Factura B2C, obligatorie din 2025

Guvernul amână până la 1 ianuarie 2025 impunerea de sancțiuni pentru e-Transport și e-TVA. Utilizarea e-Factura în regim B2C devine obligatorie de la 1 iulie 2025

De la 28.06.2024, 18:09
Guvernul amână până în 2025 impunerea de sancțiuni pentru e-Transport și e-TVA. e-Factura B2C, obligatorie din 2025 Shutterstock

Guvernul a aprobat, vineri, ordonanţat de urgenţă pentru modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA şi e-Factura, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, care prevede prelungirea cu şase luni a termenului de aplicare a e-TVA, a precizat ministrul Finanţelor Marcel Boloş, la finalul şedinţei Executivului, potrivit news.ro.

El a completat că din colectarea acestei TVA este estimată o încasare la bugetul de stat de 120 miliarde lei, bani care finanţează toate instituţiile publice şi din care sunt plătite şi pensiile. Liberalul a adăugat că sunt în pregătire noutăţi fiscale cum ar fi RO e-Proprietatea şi Declaraţia unică inteligentă pentru PFA.

Notele de diferenţe privind TVA şi notele justificative, amânate 6 luni, până la 1 ianuarie 2025

"Vreau să mai fac câteva precizări care ţin de contextul general al mecanismului e-TVA. Este cel mai important impozit pe care România îl are şi îl colectează la bugetul de stat. În acest an sunt prevăzute peste 120 miliarde lei, sume care ar urma să fie încasate în bugetul de stat. Este principalul nostru impozit din care se finanţează toate celelalte categorii de servicii publice, de la şcoli, spitale, unităţi sanitare şi drepturile de asistenţă socială, inclusiv pensiile. Este, cum spuneam, impozitul de care trebuie să avem grijă. El nu constituie un cost pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru companiile din România. Este un impozit neutru. Nu afectează costurile de funcţionare ale firmelor. (...) Astăzi s-au adoptat modificările la mecanismul e-TVA care prevede şase luni, până la 1 ianuarie 2025, extinderea perioadei în care notele de diferenţe privind TVA dar şi notele justificative să nu fie percepute contribuabililor. În acest fel Ministerul Finanţelor are posibilitatea să analizeze acest mecanism şi de unde rezultă diferenţa între ce e depus la Fisc şi notele depuse de contribuabili. Am aprobat constituirea Comitetului e-TVA împreună cu reprezentanţii din mediul de afaceri, din ANAF, să evaluăm dacă putem să avem alte propuneri de măsuri pentru îmbunătăţirea acestui mecanism", a explicat Marcel Boloş, la finalul şedinţei de vineri a Guvernului.

Pe acelaşi subiect

Ministrul de Finanţe a mai precizat că este necesar mecanismul e-TVA pentru că ţara noastră are obligaţia să reducă cu 5% gap-ul de TVA, conform PNRR, din anul 2025. Totodată, România trebuie să se alinieze standardelor OCDE care prevăd ca autorităţile fiscale, în relaţia cu contribuabilii, să lucreze cu declaraţiile de impozite şi taxe precompletate.

"De ce avem nevoie de e-TVA? Pentru că avem o obligaţie de reducere a gap-ului de TVA cu câte cinci puncte procentuale, conform PNRR, începând cu anul 2025. Trebuie să ne aliniem la obiectivele şi standardele OECD care prevăd ca autorităţile fiscale, în relaţia cu contribuabilii, să lucreze cu declaraţiile de impozite şi taxe precompletate. Acesta este viitorul administraţiilor fiscale, respectiv cea în care informaţiile privind impozitele şi taxele se regăsesc în aceste declaraţii de deconturi precompletate, la care şi noi am lucrat în cadrul mecanismului e-TVA", a mai subliniat Boloş.

El a mai spus că ordonanţa de urgenţă prevede şi extinderea de la 5 zile la 20 zile pentru informaţiilor din decontul completat. "S-a abrogat nota justificativă de TVA şi s-a înlocuit cu notificarea de conformitate şi a fost adăugat că nu va fi folosită notificarea de conformitate atunci când există erori materiale, inadvertenţe în bazele de date. Este aşa cum am făcut şi la e-FACTURA. Un ultim punct important a fost cel referitor la revizuirea contravenţilor. Ele au fost reduse şi s-au introdus prevederile legale pentru măsurile de prevenţie, astfel încât, fiind un mecanism nou, să putem să luăm aceste măsuri atunci când identificăm că sunt situaţii ce privesc evaziunea fiscală", a mai declarat Boloş.

Liberalul a punctat că este un pachet de măsuri de digitalizare a României. "Alături de e-Factura, e-TVA, sunt în pregătire şi RO e-Proprietatea. Va avea o discuţie cu mediul de afaceri. În pregătire este Declaraţia unică inteligentă pentru PFA. Sunt în pregătire şi modulele antifraudă de organizare a inspecţiei fiscale şi antifraudă", a mai spus el. Modulele Antifraudă vor intra în testarea pilot din 1 august, a mai anunţat ministrul Finanţelor.

OUG adoptată de Guvern mai prevede că, până la 31 decembrie 2024, punctul de amenda va fi în cuantum de 165 de lei. Potrivit acestei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA şi e-Factura, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal- bugetare, pentru protejarea puterii de cumpărarea a angajaţilor încadraţi cu salariul minim pe economie, Guvernul a modificat reglementările referitoare la aplicarea deductibilităţilor pentru acordarea unor beneficii salariale.

Astfel, pentru acordarea facilităţii fiscale privind neimpozitarea şi neincluderea în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii a sumei de 300 lei/lună, va fi ajustat plafonul lunar de 4.000 lei reprezentând venit brut realizat din salarii şi asimilate salariilor. Mai exact, vor fi excluse de la calculul acestuia contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizaţiei de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024.

Decizia este luată de Guvern în contextul creşterii salariului minim pe economie, începând cu 1 iunie, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei şi a stabilirii facilităţii de neimpozitare a sumei de 300 de lei. De asemenea, actul normativ stabileşte că până la 31 decembrie 2024 punctul de amenda va fi în cuantum de 165 de lei.

La începutul reuniunii Executivului, vineri la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu a anunţat modificări referitoare la e-Factura, e-Transport şi e-TVA şi a adăugat că digitalizarea sistemelor statului nu înseamnă mai multă birocraţie, ci trebuie să fie un ajutor pentru economie. Totodată, el a anunţat că modificarea reglementărilor referitoare la aplicarea facilităţilor fiscale în cazul salariului minim şi îngheţarea punctului de amendă.

Ți-a plăcut acest articol?

e-factura e-tva e-transport guvern ministerul finantelor
Întrebarea zilei
Cum se termină diseară meciul România - Olanda?

Bate România

Bate Olanda

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce să nu faci atunci când afară e furtună. Nu proceda niciodată așa atunci...
Fanatik.ro
Publicat 02.07.2024
Prin ce a trecut un român care a mers cu mașina în vacanță în Grecia:...
Fanatik.ro
Publicat 02.07.2024
Regiunea superbă din Italia în care primești 30.000 de euro ca să te muți...
spotmedia.ro
Publicat 02.07.2024
Pe ce dată vine MEGA-canicula în România. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 01.07.2024
Cum ne dă statul român foc la valiză. Un cunoscut economist explică de ce avem...
Adevărul
Publicat 02.07.2024
Replica lui Bogdan de la Ploiești după incidentul cu Florin Salam. Ce s-a...
A1
Publicat 01.07.2024
Horoscopul zilei de 3 iulie 2024. Taurii se gândesc la vacanță. Află ce se...
CaTine
Publicat 02.07.2024
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam,...
spynews.ro
Publicat 01.07.2024
Olandezii sunt impresionați de povestea unui „tricolor”: „A lucrat la...
GSP
Publicat 30.06.2024
Cine este Oana Ciolacu, nașa Andei Adam? E cea mai bună prietenă din Vegas a...
Click.ro
Publicat 30.06.2024
Elon Musk face o investiție Tesla surprinzătoare în România. De ce proiect se...
Useit
Publicat 02.07.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Bacalaureat 2024. Ce subiecte s-au dat Istorie
Redacţia.ro
Publicat 02.07.2024
Subiectele la Română la BAC 2024 vor fi publicate în curând pe Libertatea.ro
libertatea.ro
Publicat 01.07.2024
Justin Timberlake a glumit despre arestarea pentru conducere sub influența...
ZU
Publicat 02.07.2024
Tort cu cafea și jeleu de vișine. O armonie de arome și culori
Hello taste
Publicat 02.07.2024
Cum poți crește frații ca să se înțeleagă între ei. Există un motiv de...
Deparinti
Publicat 02.07.2024
Cât de mult pierde Geoană în urma scandalului de plagiat și cine...
ziare.com
Publicat 02.07.2024
Ana Martín își spune povestea vieții într-o emisiune publicată în mediul...
Happy
Publicat 02.07.2024
Remedii tradiționale pentru durerea de cap vs. tratamente moderne pentru durerea...
Medicool
Publicat 02.07.2024
Rapid i-a arătat uşa! Un fotbalist important, confuz după ce clubul a scăpat...
orangesport.ro
Publicat 19.06.2024