Guvernul, în război cu păcănelele. Proiect pentru dublarea taxelor și interzicerea alcoolului în sălile de jocuri de noroc
Guvernul dublează taxele pentru industria jocurilor de noroc şi interzice consumul de băuturi alcoolice în spaţiile unde se desfăşoară aceste activităţi. Proiectul la care lucrează executivul prevede dublarea dublarea taxelor de licență, dar și introducerea unei garanții care ar putea ajunge la un milion de euro. După cum se arată în nota de fundamentare a proiectului pentru restul anului 2023 şi anul 2024 se estimează ca veniturile colectate la bugetul de stat să atingă cifra de 583,4 milioane lei.
De Florentina Lazăr la 05.10.2023, 08:02Florentina Lazăr, reporter Observator: "Guvernul declară război păcănelelor şi majorează taxele pentru industria jocurilor de noroc. Spre exemplu, taxa de licenţă se va dubla în perioada următoare. De asemenea, va fi introdusă şi o garanţie de un milion de euro pentru firmele de profil, iar această măsură ar putea să scoată din joc mai mult de jumătate din jucătorii de pe piaţă. Va fi interzis consumul de băuturi alcoolice în spaţiile în care se derulează aceste jocuri de noroc. În ceea ce priveşte jocurile de noroc online, societăţile vor putea să îşi desfăşoare activitatea doar dacă au sediul în ţara noastră şi nu în Malta, aşa cum spunea Ministrul de Finanţe, în zonele de paradis fiscal. Astfel, ar trebui să plătească dări la stat în România.
Pe masa Guvernului este şi un alt proiect important care prevede prelungirea plafonării preţurilor la RCA până la data de 31 decembrie 2023, până la finalul acestui an. Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact al creşterii preţurilor şi în acest timp, executivul pregăteşte o nouă lege a RCA care ar trebui să intre în vigoare la începutul anului viitor."
Câți bani vrea să strângă Guvernul din taxarea jocurilor de noroc?
Taxele de licenţiere şi de autorizare a organizatorilor de jocuri de noroc din România vor fi majorate ceea ce va avea o influenţă pozitivă asupra creşterii veniturilor colectate la bugetul de stat de până la 40%, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, publicat marţi seara de Ministerul Finanţelor.
- Încă o lovitură pentru sălile de jocuri de noroc. Fără alcool la păcănele, a anunțat ministrul Finanțelor
- S-a terminat norocul cazinourilor. Guvernul vrea să taie din ele, însă dependenţii se revoltă: "Câştigăm...
- "Reforma" jocurilor de noroc, adoptată în şedinţa de joi a Guvernului. Ciolacu declară război companiilor care...
"Referitor la propunerea de modificare a cuantumului taxelor specifice activităţilor din domeniul jocurilor de noroc, de precizat este faptul că prin creşterea nivelului acestora (...) se estimează o influenţă pozitivă asupra creşterii veniturilor colectate la bugetul de stat de până la 40%. Astfel, pentru restul anului 2023 şi anul 2024 se estimează ca veniturile colectate la bugetul de stat să atingă cifra de 583,4 milioane lei", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit sursei citate, organizarea şi exploatarea activităţii de jocuri de noroc pe teritoriul României constituie monopol de stat, iar statul român are dreptul exclusiv de a decide condiţiile în care un operator economic are posibilitatea să realizeze o astfel de activitate pe teritoriul român, stabilind care sunt condiţiile de licenţiere, respectiv de autorizare. Astfel, jocurile de noroc la distanţă sau jocurile de noroc online trebuie să fie organizate şi autorizate pe teritoriul României, locul unde operatorii economici licenţiaţi şi autorizaţi, în condiţiile legii, îşi desfăşoară activitatea şi ulterior în baza activităţii desfăşurate trebuie să plătească impozite şi taxe în conformitate cu reglementările legale în vigoare.
"(...) se impune modificarea art. 1, alin. (2) şi art. 1^3, alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, cu modificările şi completările ulterioare, cât şi introducerea unei prevederi noi, articolul 15 alin. (1) litera B punctul (X), măsuri ce vor duce la întărirea ordinii sociale şi economice, la o mai bună previzionare şi colectare a taxelor şi impozitelor datorate la bugetul de stat, la o protecţie sporită a jucătorilor, precum şi la prevenirea şi combaterea activităţilor infracţionale cu implicaţii transfrontaliere", se menţionează în nota de fundamentare.
În acest context, potrivit proiectului, veniturile proprii se constituie din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţ. Aceste contribuţii anuale sunt: pentru organizatorii de jocuri de noroc la distanţă licenţiaţi din clasa I - 500.000 euro anual; pentru persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiţionale şi la distanţă licenţiate din clasa II - 15.000 euro anual; jocurile la distanţă monopol de stat clasa III - 100.000 euro anual. Oganizatorii de jocuri de noroc tradiţionale licenţiaţi vor avea contribuţii pentru jocurile loto de 200.000 euro anual, pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual, pentru pariurile mutuale: 50.000 euro anual, pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro anual, pentru pariurile în contrapartidă: 100.000 euro anual, iar pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare
masă de joc.
De asemenea, pentru jocurile caracteristice clubului de poker contribuţia va fi de 5.000 euro anual pentru fiecare club, pentru jocurile tip slot-machine se va aplica etapizat după cum urmează:100 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2023, proporţional cu
perioada de timp rămasă după intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe; 300 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2024 şi 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul în anului 2025 şi următorii. Contribuţia pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc este de 5.000 euro anual, iar pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune: 500.000 euro anual.
Cum vor fi folosiți banii din taxarea jocurilor de noroc?
Proiectul de OUG mai prevede ca veniturile din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi încasate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc să se vireaze în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare al lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanţată din venituri proprii.
"Prin sumele virate la bugetul de stat din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi se pot asigura fondurile necesare dezvoltării unor programe de sănătate publică şi educaţionale în combaterea adicţiei", se arată în nota de fundamentare. Tot pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situaţii de risc, s-a impus instituirea unei interdicţii privind comercializarea alcoolului în sălile de jocuri de noroc, se menţionează în document.
Alte măsuri ce urmăresc combaterea criminalităţii organizate, a celei economice în rândul operatorilor de jocuri de noroc cât şi protecţia ordinii şi a sănătăţii publice, ţinând cont şi de capacitatea de control limitată a ONJN, sunt reprezentate de instituirea interdicţiei acordării unor tipuri de autorizaţii, cât şi a exploatării unor anumite mijloace de joc. Totodată, pentru asigurarea unui grad ridicat de conformare în faţa obligaţiilor legale, se impune creşterea nivelului de garanţii pe care operatorii de jocuri de noroc trebuie să îl asigure pentru a desfăşura această activitate.
Potrivit proiectului, taxele anuale aferente licenţei de organizare a jocurilor de noroc sunt pentru jocurile loto: 200.000 euro, pentru pariurile mutuale: 65.000 euro, pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro, pentru pariurile în contrapartidă: 150.000 euro, iar pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor:150.000 euro. De asemenea, proiectul mai prevede taxe pentru jocurile caracteristice clubului de poker de 25.000 euro, pentru jocurile tip slot-machine, de 150.000 euro, pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc - 15.000 euro, iar pentru pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune - 150.000 euro.