Antena Meniu Search
x

Video S-a terminat norocul cazinourilor. Guvernul vrea să taie din ele, însă dependenţii se revoltă: "Câştigăm încontinuu, nu ne mai trebuie muncă"

Industria jocurilor de noroc primeşte o lovitură puternică. Guvernul va adopta joi o ordonanţă prin care taxele sunt dublate şi se introduce o garanţie de 1 milion de euro pentru toate firmele din domeniu. În acelaşi timp, în Parlament înaintează cu rapiditate şi legea care vrea să mute la periferia oraşelor toate cazinourile şi casele de pariuri.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 03.10.2023, 19:36

Vezi și

Într-o sală de jocuri din Voineşti, judeţul Iaşi, doi tineri îşi încearcă norocul la păcănele. Nu par îngrijoraţi de noile prevederi şi spun că dacă aparatele vor fi mutate în afara localităţii, vor merge şi ei acolo.

Bărbat: Ar trebui să fie mult mai multe. Câştigăm încontinuu aici, nu ne mai trebuie muncă.

Bărbat: Să le ducă în altă parte, lumea tot o să se joace. În oraş... mergem peste tot, nu?

Numărul oficial al dependenţilor este de 100.000

Pe acelaşi subiect

În România, numărul celor dependenţi de jocurile de noroc este estimat de autorităţi la 100.000 de persoane. În realitate, nimeni nu ştie câţi au căzut în patima păcănelelor. Este şi motivul pentru care Guvernul şi Parlamentul pregătesc noi legi care să restricţioneze accesul la aceste jocuri.

Alfred Simonis, iniţiatorul legii "Fără păcănele": Se vor muta în afara oraşelor, la graniţa dintre localităţi, nu le vom mai regăsi pe marile bulevarde, în marile intersecţii din Capitală şi din marile oraşe aşa cum se întâmplă astăzi.

Cristi Popovici, reporter Observator: În Bucureşti, Calea Moşilor este împânzită de case de pariuri şi cazinouri. 13 săli de jocuri de noroc în mai puţin de 1 km.

Ce prevede proiectul de lege din Parlament

Proiectul de lege din Parlament prevede ca sălile de jocuri de noroc să dispară cu totul din localităţile mici, care au sub 5.000 de locuitori. Iar la oraşe, nu poate exista mai mult de una la 20.000 de oameni. Asta înseamnă că în Constanţa, spre exemplu, unde sunt 300.000 de locuitori, vor exista maximum 15 săli de jocuri sau case de pariuri. Aceste restricţii urmează să fie supuse votului în Camera Deputaţilor. Până atunci, Guvernul va impune propriile restricţii industriei jocurilor - taxe mai mari şi o garanţie de 1.000.000 de euro pentru toate firmele din domeniu.

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: De la 125.000 euro cresc taxele până la 250.000 pe an pe aparat autorizat. 

Reprezentanţii Asociaţiei Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc sunt revoltaţi de măsuri

Doru Gheorghiu, consultant Exprogame și AOPJNR: Va duce la dispariţia în masă a companiilor mici şi mijlocii. Pare doar o tentativă de a curăţa piaţa în favoarea câtorva companii cu caracteristici de multinaţională. 

Toţi operatorii vor fi obligaţi să aibă sediul fiscal în România

În sedinţa de Guvern de luni, premierul a acuzat presiuni făcute din partea unor reprezentanţi din industria jocurilor de noroc pentru a fi stopate noile prevederi.

Marcel Ciolacu, premierul României: Nu am nicio problemă cu ameninţările din industria păcănelelor şi joi vom da OUG prin care toţi operatorii vor fi obligaţi să aibă sediul fiscal în România.

Jocurile loto 6/49 şi pronosport nu vor fi afectate de noile legi. În jur de 3 miliarde de lei încasează statul anual din acest domeniu de activitate. În 2022, românii au lăsat 12 mld. lei în ca­zinouri, săli de jocuri de noroc şi la pariuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » S-a terminat norocul cazinourilor. Guvernul vrea să taie din ele, însă dependenţii se revoltă: "Câştigăm încontinuu, nu ne mai trebuie muncă"