Guvernul pregăteşte taxa pe platformele online de firme şi serial. Câţi bani vor putea ajunge anual la bugetul de stat
Guvernul pregăteşte taxe noi, de data aceasta pentru filmele şi serialele on-line. Furnizorii de astfel de servicii vor avea veniturile taxate iar banii strânşi vor merge la ministerul Culturii. Decizia a stârnit controverse. Cinefilii se tem că abonamentele se vor scumpi pentru ca fiecare taxa noua se reflecta in general in pretul platit de client , dar oficialii spun că nu avem motive de ingrijorare.
De Redactia Observator la 11.11.2021, 20:24Peste un milion de români sunt abonaţi pe platforme de filme şi seriale. Oficialii au calculat că noua taxă ar putea aduce anual peste 10 milioane de lei la bugetul ministerului Culturii.
Anca Mitran, director Centrul de Cinematografie: Statele membre aveau obligaţia de a implementa această directivă până la sfârşitul lui 2019. Cinematografia naţională este o cinematografie care se subvenţionează din veniturile de la operatorii economici.
Iniţial, conform proiectului de lege, furnizorii de astfel de servicii ar fi avut de plătit lunar între trei şi patru procente din veniturile realizate la noi în ţară. După negocieri, procentul a scăzut la 2%.
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: Au fost discuţii repetate, atât cu asociaţia producătorilor de film. Ne-am întâlnit şi cu câţiva reprezentanţi ai principalelor platforme din această zonă de activitate. Procentul de 2% a fost unul agreat până la urmă de toată lumea
- Taxă pe filme online. Guvernul Cîţu s-ar pregăti să introducă o nouă taxă pentru plaforme gen Netflix, HBO Go...
- Squid Game sezonul 2: Creatorul confirmă că serialul Netflix va reveni cu noi episoade
- Netflix lansează o funcție asemănătoare TikTok, care le arată abonaţilor scurte clipuri din filme și emisiuni...
Autorităţile ne liniştesc. Dacă legea va fi adoptată, preţurile pentru utilizatori nu vor creşte.
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: În Franţa, de exemplu, unde s-a aplicat un procent de 5% preţul a rămas neschimbat.
Taxe noi pentru filme şi seriale
Abonat: Cred că asta va rezulta în scumpirea pentru consumatori. Pentru consumatori cred că va fi mai rău.
Reporter: Crezi că ar fi o idee bună?
Abonat: Pe de-o parte da pentru că este un bun cuvenit fără să fie impozitat. Pe de altă parte, în momentul când se va taxa cred că vor fi scoase anumite filme, seriale.
Iuliana Tarnevoetchi, producător de film: O politică de taxe poate chiar să încurajeze respectivul stremer să deschidă un hub de producţie în România şi atunci chiar să facă bani în România. Nu are legătură cu preţul pe abonament.
Andre Rotaru, reporter Observator: Conform proiectului de lege, taxele ar urma să fie aplicate direct furnizorilor, ceea ce înseamnă că şansele ca preţul abonamentelor să crească sunt mici, mai ales că în general aceste preţuri sunt stabilite fie la nivel global, fie la nivel regional.
La noi în ţară există şi în prezent taxe similare pentru cinematografe, televiziuni sau chiar săli de jocuri de noroc. Banii din aceste taxe merg în bugetul Centrului pentru Cinematografie, aproximativ 47 de milioane de lei în fiecare an.