Importurile de alimente ucrainene fără taxe, extinse de UE până în iunie 2025. Lista produselor la care va exista o frână de urgenţă
Uniunea Europeană ajunge la un acord provizoriu pentru prelungirea importurilor agricole ucrainene fără taxe vamale, până în iunie 2025.
De Redactia Observator la 20.03.2024, 10:46Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu ce prevede accesul fără tarife pe pieţele UE pentru producătorii de alimente din Ucraina, până în iunie 2025, a anunţat miercuri Parlamentul European, transmite Reuters.
Acord provizoriu pentru importurile de alimente ucrainene. Produse incluse pe lista cu frână de urgenţă
Decizia corespunde propunerii formulate în ianuarie de Comisia Europeană de a suspenda până în iunie 2025 taxele şi cotele pentru produsele agricole ucrainene, dar cu posibilitatea declanşării unei "frâne de urgenţă" pentru păsările de curte, ouă şi zahăr, ceea ce înseamnă că vor fi impuse tarife dacă importurile depăşesc nivelul mediu din 2022 şi 2023. Lista a fost extinsă pentru a include ovăz, porumb, crupe şi miere.
De asemenea, Parlamentul European a primit asigurări de la Comisia Europeană că va acţiona dacă vor creşte importurile de grâu ucrainean.
- "Putin, fă ordine în Ucraina". Mesajul controversat afişat la protestul fermierilor din Polonia. Ministrul de...
- Fermierii cehi au aruncat cu bălegar pe străzile din Praga. Polonezii s-au bătut cu poliţia la Varşovia. FOTO...
- Fermierii din Europa au câștigat primele concesii de la UE. Derogare la GAEC 8 privind terenul pârloagă
- UE prelungeşte cu un an scutirea de taxe la importurile din Ucraina. Frână de urgenţă dacă piaţa va fi...
Perioada de referinţă luată în calcul pentru declanşarea "frânei de urgenţă" va fi 2022 şi 2023, ceea ce arată că vor fi reimpuse tarifele dacă importurile acestor produse depăşesc nivelul mediu din aceşti doi ani.
Negociatorii de la Parlamentul European s-au asigurat că Executivul comunitar va acţiona în termen de 14 zile, în loc de 21 de zile, dacă va trebui declanşată "frâna de urgenţă".
După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, UE a eliminat tarifele vamale pentru importurile din Ucraina, însă Polonia şi alte state vecine s-au confruntat cu o supraofertă de cereale iar fermierii au început să protesteze faţă de concurenţa incorectă.