Antena Meniu Search
x

UE prelungeşte cu un an scutirea de taxe la importurile din Ucraina. Frână de urgenţă dacă piaţa va fi inundată de alimente ieftine

Comisia Europeană prelungeşte cu un an suspendarea taxelor la import pentru exporturile ucrainene către UE. Măsura, o formă de ajutor pentru Ucraina, este în vigoare din iunie 2022 şi a dus la plângeri şi proteste ale fermierilor mai mule ţări europene, inclusiv România

de Redactia Observator

la 31.01.2024, 15:19

UE prelungeşte cu un an scutirea de taxe pentru importurile din Ucraina. Frână de urgenţă dacă piaţa va fi inundată
UE prelungeşte cu un an scutirea de taxe pentru importurile din Ucraina. Frână de urgenţă dacă piaţa va fi inundată - Profimedia

Comisia Europeană a propus miercuri reînnoirea suspendării taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE pentru încă un an, consolidând în acelaşi timp protecţia produselor agricole sensibile din Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Acest lucru se realizează în conformitate cu angajamentele UE de a sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie, se menţionează în comunicat.

Măsurile comerciale autonome (MCA) sunt în vigoare din iunie 2022 şi reprezintă un pilon esenţial al sprijinului ferm al UE pentru Ucraina şi economia sa. Măsurile contribuie la atenuarea situaţiei dificile cu care se confruntă producătorii şi exportatorii ucraineni ca urmare a războiului de agresiune neprovocat şi nejustificat al Rusiei.

 Frână de urgenţă dacă piaţa va fi inundată 

Deşi principalul obiectiv al MCA este de a sprijini Ucraina, măsurile ţin seama, de asemenea, de sensibilităţile agricultorilor şi a altor părţi interesate din UE. În acest scop şi având în vedere o creştere semnificativă a importurilor de anumite produse agricole din Ucraina în UE în 2022 şi 2023, MCA reînnoite conţin un mecanism de salvgardare consolidat. Astfel se asigură faptul că se pot lua măsuri de remediere rapide în cazul unor perturbări semnificative ale pieţei UE sau ale pieţelor unuia sau mai multor state membre.

Pe acelaşi subiect

"Pentru produsele cele mai sensibile - păsări de curte, ouă şi zahăr - este prevăzută o frână de urgenţă care ar stabiliza importurile la volumul mediu al importurilor în 2022 şi 2023. Aceasta înseamnă că, în cazul în care importurile acestor produse ar depăşi volumele respective, tarifele ar fi reinstituite pentru a se asigura că volumele importurilor nu le depăşesc în mod semnificativ pe cele din anii precedenţi", se menţionează în comunicat.

În paralel, Comisia propune reînnoirea cu încă un an a suspendării tuturor taxelor rămase asupra importurilor din Republica Moldova, în vigoare din iulie 2022. 

Suspendarea tuturor taxelor pentru produsele ucrainene a dus la plângeri şi protetse din partea grupurilor de fermieri din mai multe ţări europene, inclusiv România, pe motiv că fac o conurenţă neloaială în special cerealelor produse în fiecăre stat, supuse taxelor şi normelor sanitare europene în vigoare.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a declarat pe 15 ianuarie că nu a semnat niciun document prin care cere Comisiei Europene introducerea unor taxe de import pentru cerealele din Ucraina, aşa cum a transmis Ungaria. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » UE prelungeşte cu un an scutirea de taxe la importurile din Ucraina. Frână de urgenţă dacă piaţa va fi inundată de alimente ieftine