Industria din România cu profit uriaş, de peste 600 de milioane de euro, în 2023. Bucureştenii au generat o treime din sumă
Românii sunt campioni în arta cafelei! Nu o spunem noi, ci rezultatele internaţionale care i-au clasat direct pe podium. La festivalul de cafea din weekend s-au născut noi campioni în arta desenului în cafea, în arome noi şi combinaţii inedite cu băutura preferată a românilor. Şi amatorii prind gustul unei cafele bune. Aşa apar trenduri noi: ne place cafeaua fermentată şi cât mai sofisticată.
De Ingrid Tîrziu la 13.05.2024, 08:32- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
11 barista din toată ţara s-au întrecut în crearea celui mai frumos desen într-un latte! Preţ de câteva minute, concurenţii au trebuit să convingă juraţii veniţi din toată lumea că desenul lor merită să fie câştigătorul.
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Cel care va câştiga va merge la Copenhaga, unde va reprezenta România la Campionatele Mondiale de Cafea.
Juraţii sunt campioni mondiali în arta cafelei.
Cezara Carteş, jurat şi vicecampioană la ibric: Evaluăm din punct de vedere al execuţiei, simetrie, complexitate, definiţie.
- Preţul pe care-l va plăti lumea pentru "dependenţa de cafea". Deja se caută soluţii pentru a salva afacerile
- Tipul de cafea care poate dăuna sănătăţii. Românii au prins gustul noului trend, însă medicii trag un semnal...
- Industria efervescentă, de sute de milioane de euro, unde aroma înseamnă succes. Bucureştiul aduce o treime din...
Ecaterina Sas, jurat şi campioană la ibric: Ne uităm să fie un contrast foarte bun, un desen foarte bine executat, adică practic ceea ce baristul a vrut să deseneze să fie foarte uşor de inţeles.
Cât de greu e să faci latte art
Sebastian Farcaş ocupă locul 14 mondial la arta desenului în cafea şi are în palmares nenumărate premii la concursuri de barista. A câştigat atenţia publicului cu un leu înaripat desenat în spumă de lapte, pentru care a exersat ani la rând.
Sebastian Farcaş, jurat şi campion mondial: Muncă foarte multă, devotament şi bineînţeles multă creativitate. Doi ani şi jumătate de construcţie, de adăugat şi scos elemente din modelul respectiv, până la definitivarea formei.
Am devenit tot mai pretenţioşi atunci când consumăm băutura care ne energizează dimineţile. Căutăm arome diferite, cu un proces îndelungat de fabricaţie.
Cristian Moise, barista: Laptele distilat treptat a fost introdus şi de către cafenele să fie preparat la fiecare băutură în parte. Trebuie să fie mai întâi congelat. Îţi va da mai multă dulceaţă în cafea.
Cafeaua fermentată, un alt trend
Un alt trend este cafeaua fermentată.
Cristian Moise, barista: Vorbim despre cireaşa de cafea, ea practic suportă procesul de fermentare şi poate să aibă loc şi după ce a fost culeasă cafeaua, dar şi înainte, în funcţie de gradul de umiditate. Gustul e mult mai fructat, mult mai acid, poate să se schimbe mult mai mult din momentul în care este fierbine până când se răceşte.
Piaţa cafelei out of home este în creştere în România. Cifrele arată că valoarea sa a ajuns la peste 600 de milioane de euro anul trecut, o treime din sumă fiind generată în Capitală.