Antena LIVE

Investiţie gigant în România: 1 miliard de euro într-o fabrică inteligentă de lângă Bucureşti. Producția va crește de 40 de ori în patru ani

Prime Batteries Technology, o fabrică inteligentă românească, ce produce baterii litiu-ion la Cernica în Ilfov, are de joi printre acţionari grupul european EIT InnoEnergy care o va ajuta să-și crească de 40 de ori capacitatea de producție, de la 0,2 GWh la 8 GWh. Experţii din energie susţin că valoarea investiţiei se ridică la aproape 1 miliard de euro. EIT InnoEnergy este susținută de Instituţia Europene de Inovare şi Tehnologie, un organism al Uniunii Europene.

De la 11.11.2022, 12:40
Prime Batteries Technology Prime Batteries Technology

"Astăzi la Bruxelles, EIT InnoEnergy, cea mai activă organizaţie a UE în domeniul inovaţiei în energie, intră în acţionariatul unui start up românesc (Prima Batteries Technology) ce ar putea deveni cel mai mare proiect industrial green-field românesc după Revoluţie cu o investiţie totală planificată de 1 miliard de euro. Realizarea proiectului va avea un impact minim de 5% pe balanţa comercială a României" a scris Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, întru-un mesaj postat pe Facebook. 

Reprezentanţii conglomeratului european, EIT InnoEnergy, au anunţat, joi, la Bruxelles că intră în acţionariatul Prime Batteries Technology din Ilfov. Producătorul român de baterii ar urma să îşi crească capacitatea anuală de producţie de baterii la 8 GWh, de la 0,2 GWh în prezent, investiţie care s-ar ridica la 800 milioane de euro, potrivit estimărilor experţilor din energie. Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, vorbeşte de o investiţie totală planificată de 1 miliard de euro.

"Am asigurat deja majoritatea comenzilor pentru 2023 şi 2024. Datorită cererii în creştere, trebuie să ne creştem capacitatea de producţie. Ambiţia noastră este să creştem producţia noastră anuală la 2 GWh până în 2024 şi la 8 GWh până în 2026. Vom face acest lucru prin dezvoltarea în continuare a fabricii noastre inteligente care, în acelaşi timp, ne permite să producem baterii la un cost semnificativ mai mic", a spus Vicenţiu Ciobanu, director executiv şi acţionar la Prime Batteries Technology, potrivit Mediafax

Principala materie primă pentru fabrica de la Cernica va fi litiu, nichel, cupru şi aluminiu. Compania spune că lanțul său de aprovizionare este unul european și nu importă nimic din China. Majoritatea materialelor provin global, din Australia, Canada, America de Sud, de peste tot din lume, potrivit economedia.ro. "Mă refer aici la partea de minerale care vin rafinate către Europa, iar apoi din Uniunea Europeană, de la furnizori sau mai bine spus mari extractori de minerale care sunt jucători la nivel global. Noi cumpărăm acele materiale, le procesăm și facem produsul final", spune Adrian Polec, acţionar la Prime Batteries Technology.

Pe acelaşi subiect

Ce este Prime Batteries Technology şi cine o conduce

În acest moment, Prime Batteries are o capacitate de producţie de baterii litiu-ion în România de circa 0,2 GWh anual. Detaliile tranzacţiei încă nu au fost prezentate, în speţă ce procent din Prime Batteries va deţine EIT InnoEnergy şi cât plăteşte pentru participaţie. Potrivit datelor agregate de platforma Confidas, Prime Batteries Technology este deţinută în proporţie de 19,5% de Vicenţiu Ciobanu, de Adrian Polec (70,5%) şi în proporţie de 10% de o companie olandeză din domeniul bateriilor.

Prime Batteries a avut în 2021 afaceri de circa 8 milioane de euro, cu un profit de aproape 1 milion de euro şi 35 de angajaţi. Conglomeratul ETI InnoEnergy, co-fondat în 2008 de Uniunea Europeană, este format din mai multe bănci, companii, universităţi.

"EIT InnoEnergy sprijină inovaţiile într-o serie de domenii. Acestea includ stocarea energiei, transportul şi mobilitatea, sursele regenerabile şi clădirile şi oraşele durabile – valorificând ecosistemul său de încredere de peste 1200 de parteneri şi 29 de acţionari. Cele peste 180 de companii din portofoliu sunt pe cale generează 72,8 miliarde euro în venituri şi economisesc 1,1 gigatone de dioxid de carbon, anual, până în 2030", transmit reprezentanţii conglomeratului.

Potrivit ministrului Economiei, Florin Spătaru, România a încheiat de curând un parteneriat cu InnoEnergy, prin care va forma şi recalifica 20.000 de specialişti în baterii, care va contribui la dezvoltarea cercetării şi inovare în regiunile de inovare aflate în urmă.

Ți-a plăcut acest articol?

fabrica baterii romania investitie
Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare,...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Ce nou lanţ de supermarketuri intră în România! Angajări MASIVE în mai multe...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe...
Useit
Publicat 06.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Ce a făcut avocatul din Iași acuzat că și-a aruncat iubita de la etajul 6, în...
libertatea.ro
Publicat 06.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024