Antena Meniu Search
x

Video Ucraineanul cu cea mai mare avere anunţă o investiţie uriaşă în România. Mai multe comune se pregătesc să se îmbogăţească

Cel mai bogat ucrainean vrea să fac bani din vânt şi soare în România. Miliardarul Rinat Ahmetov, fostul șef al lui Mircea Lucescu la echipa Şahtior Donețk, investeşte în energie verde. Comunităţile locale speră că asta le va aduce şi lor ceva bani la buget. 

de Redactia Observator

la 09.11.2022, 20:09

Vezi și

Vântul şi războiul au adus o investiţie de 90 de milioane de euro în localitatea Ruginoasa, din Iași. Rinat Ahmetov, cel mai influent, dar şi controversat om de afaceri ucrainean, construieşte, împreună cu parteneri din Cluj, un parc eolian cu 12 turbine. 

În urma unor studii efectuate, turbinele vor fi amplasate în diferite zone pe o kungime de aprox 20 de km. Aproape 25 de localnici au vândut sau închirat parcele pentru a fi realizat acest parc eolian, aici în comuna ruginoasa.

Patronii eolienelor plătesc impozit către primărie - 48 de lei pe hectar

Şi viceprimarul a închiriat un teren de 3.000 de metri pătraţi pentru 500 de euro anual.  

Pe acelaşi subiect

Reporter: Pentru cât timp aţi închiriat? 

Ionuț Pristăvița - viceprimar Ruginoasa: Pentru...nu ştiu...n-aş putea să vă spun acum. Cred că 10 ani, 15 ani, nu ştiu cât au ei. Noi am închiriat o sup. de jumătate hectar, adică 5 mii de mp şi o chirie anuală în jurul sumei de o mie de euro.

 În plus, când vor obţine autorizaţia de construcţie, vor vira 2 milioane şi jumătate de lei taxă. Asta înseamnă 25% din bugetul comunei. Cu aceşti bani, primarul vrea să asfalteze 5 kilometri de drum.

Dănuț Nechifor, primar Ruginoasa: Să poată ca maşinile alea mari, că sunt imense în diametru turbinele alea şi foarte grele şi atunci când vor veni cu ele, drumul trebuie să reziste. Cred ca noi suntem cei mai castigati, pentru ca o sa înfiinţeze parcul de eoliene şi o să contribuie la producerea de energie electrică. 

Şi soarele din Mureş va fi o fabrică de bani pentru ucrainean. În Glodeni se construieşte un parc solar pe 90 de hectare.

Investiţia se ridică la 60 de milioane de euro

Sorin Elisei, expert în energie: Suntem o ţară cu un potential foarte mare de energie regenerabilă din vânt şi din soare. 

Adrian Vintilă, expert în energie: Cele două investiţii însumate înseamnă echivalentul energiei necesară pentru aproximativ 180 de mii de gospodării cu un consum mediu anual

Adică 70 la sută din necesarul de energie al judeţul Iaşi, de exemplu. Ahmetov are o avere evaluată la 8 miliarde de dolari. Este patronul echipei de fotbal Şahtior Donețk, unde a lucrat și Mircea Lucescu. În 2012, a venit de două ori la Bucureşti, pentru a-l vizita la spital pe antrenorul român, care suferise un accident de maşină. 

Rinat Ahmetov, om de afaceri din Ucraina: Sper că Lucescu se simte bine şi că, în curând, va reveni în Doneţk. Am venit cu cele mai bune urări. 

Datorit relaţiei cu "Il Luce", Ahmetov și-a extins afacerile la noi încă din 2014. Compania sa, Metinvest, producătoare de oţel, şi-a deschis oficial reprezentanţă la Bucureşti. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Ucraineanul cu cea mai mare avere anunţă o investiţie uriaşă în România. Mai multe comune se pregătesc să se îmbogăţească