Antena LIVE

Curs valutar

Kelemen Hunor susţine că trebuie luată o decizie privind sistemul de compensare a preţului energiei. "Soluţia este să plătim către producători, nu către furnizori"

Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, susţine că trebuie luată cât mai repede o decizie privind un nou sistem de compensare a preţului energiei, pledând pentru o piaţă reglementată şi pentru compensarea preţului la producători, şi nu la furnizori, aşa cum se întâmplă în prezent, potrivit Agerpres.

De la 08.11.2022, 21:55
WhatsApp
Kelemen susţine că România trebuie să se întoarcă la o piaţă reglementată Shutterstock

Kelemen a declarat, la Europa FM, că încă de la începutul anului UDMR a spus că România trebuie să se întoarcă la o piaţă reglementată, lucru susţinut chiar şi de reprezentanţii furnizorilor, dar nu a existat un consens în coaliţie şi consideră că deja ar fi trebuit să se fi luat o decizie în acest sens.

"Ce înseamnă piaţă reglementată? Stabileşti pentru curentul electric, şi aici vorbim de energie electrică, un preţ maximal peste care nu poate să meargă niciun furnizor şi, bineînţeles, un preţ pentru consumatori. Şi diferenţa plăteşti. Şi întrebarea este unde plăteşti? Soluţia este să plătim către producători, nu către furnizori, fiindcă este mult mai uşor să compensezi din punct de vedere tehnic şi procedural cantitatea cumpărată de la producători, decât fiecare factură separat şi să verifici milioane de facturi, să vezi dacă sunt eligibile, să treacă prin nu ştiu ce filtru. Şi, atunci, asta a fost propunerea, asta a fost soluţia, fiindcă noi producem cam 54 terawaţi energie electrică, marea majoritate a producătorilor sunt în proprietatea statului şi prin OPCOM şi Transelectrica se poate face acest comerţ bilateral cu furnizorii şi poţi să compensezi producătorul ca să simplifici şi mai mult această ecuaţie şi acest sistem despre care noi am vorbit", a explicat Kelemen Hunor.

El a făcut referire şi la propunerea premierului Ciucă, ce vizează o piaţă semireglementată, ceea ce înseamnă că nu se vinde toată cantitatea de energie electrică produsă pe piaţa OPCOM, ci doar 80%, întrucât mai există contracte semnate iar diferenţa trebuie cumpărată pe piaţa externă.

"Acest lucru înseamnă că, într-adevăr, o cantitate semnificativă, dar nu foarte mare, mai ales faţă de alte state, trebuie cumpărată pe piaţa liberă, pe care nu poţi să o reglementezi, cum se vinde la o bursă externă şi mai ales dacă trebuie să cumperi de la o zi la alta, unde preţurile sunt foarte volatile. Şi atunci sigur că suntem în situaţia semireglementată sau parţial reglementată, dar decizia trebuie să o luăm", a arătat vicepremierul.

Pe acelaşi subiect

Kelemen susţine compensarea la producători

Acesta a atras atenţia că, prin mecanismul de compensare la furnizori, aceştia au o problemă de cash şi există riscul ca un furnizor mare să intre în faliment sau în incapacitate de plată şi să nu aibă cine să preia un număr mare de consumatori.

"Trebuie să simplificăm această procedură de compensare şi e mult mai uşor să compensezi tu la producător decât la furnizor, fiindcă acolo ai o cantitate mare, o cantitate globală şi poţi să decontezi acolo, în acea zonă", a spus Kelemen.

El a menţionat că, în urmă cu trei săptămâni, ANRE a fost solicitat să vină cu propuneri şi a fost prezentată soluţia privind compensarea pe piaţă reglementată iar săptămâna trecută, preşedinţii celor trei partide din coaliţie au avut o discuţie pe acest subiect şi acum fiecare trebuie să analizeze şi să comunice ce variantă susţine.

"În ceea ce ne priveşte, susţinem această variantă de compensare la producător, şi nu la furnizor, pe fiecare factură, fiindcă este mult mai simplă. Şi, slavă Domnului, în acest moment, noi producem peste 90% din necesarul intern, atât casnic, cât şi non casnic, din 57 de terawaţi, 54 produce România", a subliniat Kelemen.

Vicepremierul a punctat faptul că se doreşte ca de la 1 ianuarie să intre în vigoare acest nou sistem de compensare şi este important ca decizia să fie luată cât mai repede pentru ca toată lumea să aibă timp să se pregătească.

"Deci, din acest punct de vedere, consumatorul final casnic sau non casnic nu va simţi nimic din această schimbare de calcul şi de compensare. Deci, nu va fi nicio problemă la nivel de consumator final. Problema va fi la compensare, între furnizori şi Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii, cum e astăzi, între statul român şi producători, dacă reuşim să implementăm această variantă", a mai precizat Kelemen.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

kelemen hunor energie pret udmr piata
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024