Antena Meniu Search
x

Acciza la carburanți ar putea fi redusă pe o perioadă determinată. Kelemen Hunor: "Nu putem plafona preţul decât dacă avem bani să plătim diferenţa"

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marţi, că nu s-a discutat încă nici în coaliţia de guvernare, nici în Guvern despre plafonarea preţului sau reducerea accizei la carburant.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 14.06.2022, 18:21

Accizele la carburant ar putea fi reduse pe o perioadă determinată - Hepta / Arhiva

"Nu trebuie să preluăm niciun model. Chestia asta nu merge, că noii preluăm un model din Ungaria, din Polonia, din Marea Britanie sau din Statele Unite. Trebuie să vezi cum funcţionează economia ta şi orice plafonare înseamnă că tu, statul, trebuie să plăteşti diferenţa la pompă la cel care comercializează. Ai de unde să plăteşti sau nu, e o altă întrebare", a spus Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă în coaliţie s-a discutat despre plafonarea preţului la carburant sau reducerea accizei.

Acciza la carburanți ar putea fi redusă pe o perioadă determinată

El a adăugat că accizele la carburant ar putea fi reduse pe o perioadă determinată, dar pentru acest lucru trebuie ca statul să discute şi cu producătorii, relatează Agerpres.

"Dacă tu reduci accizele şi ei nu reduc preţul la pompă, atunci nu ai făcut nimic.(...) Pe intervenţia statală pe termen lung nu poţi să reduci, pentru că cei care vin şi aduc benzină, motorină la pompă cumpără de pe piaţă, nu cumpără de la stat. Trebuie să fim foarte conştienţi că lucrurile sunt interconectate şi interdependente. Noi nu putem să plafonăm preţul decât dacă avem bani de unde să plătim diferenţa. Eu cred că dacă va exista o înţelegere pe piaţa petrolului la nivel global, va exista o scădere, dar nu vom reveni la ceea ce am avut acum 4-5 ani. (...) Există cele două variante - reducerea accizei şi plafonare a preţului - dar trebuie discutat. Noi nu am discutat acest lucru nici în Guvern, nici în coaliţie în acest moment", a afirmat vicepremierul.

Pe acelaşi subiect

Kelemen Hunor a mai spus că acest subiect va fi pe masa coaliţiei săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare. 

"Vorbim de o criză globală, nu vorbim de o criză românească sau balcanică. Dacă nu suntem în stare să explicăm oamenilor că este o criză globală, în care statul român are un segment extrem de mic şi o contribuţie şi mai mică, dar şi o capacitate de intervenţie foarte mică, înseamnă că nu suntem oameni responsabili. Asta este în acest moment situaţia", a conchis Kelemen Hunor.

Protest de amploare al șoferilor pe 30 iunie

Preţurile la carburanți au crescut constant în ultime vreme. Numai comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 7.1%. Adică, un plin de 50 de litri costă acum cu 28 de lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. Iar unul de motorină cu 16 lei mai mult. 

Aseară, benzinării din mai multe oraşe din ţară au fost complet blocate de zeci de şoferi hotărâţi să pună stop creşterii preţurilor. Au alimentat cu câteva picături de carburant, au blocat pompele şi au aglomerat bulevarde întregi. E doar începutul, avertizează oamenii. Pe 30 iunie este anunţat un protest de amploare, al şoferilor din toată ţara.

La evenimentul creat pe Facebook, şi-au anunţat participarea peste 200 de mii de persoane. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că atacul Iranului asupra Israelului va escalada într-un conflict la scară largă?

Observator » Stiri economice » Acciza la carburanți ar putea fi redusă pe o perioadă determinată. Kelemen Hunor: "Nu putem plafona preţul decât dacă avem bani să plătim diferenţa"