Lovitură pentru automatele de cafea și spălătoriile auto. Unii proprietari se gândesc să renunțe la afacere
Automatele de băuturi, cafele şi spălătoriile automate trebuie să aibă, de astăzi, casă de marcat şi să elibereze bon fiscal. ANAF spune că astfel, proprietarii acestor business-uri nu mai pot să fugă de plata impozitului pe profit. Efectul - unele aparate ar putea să ceară plata cu cardul, chiar şi pentru câţiva lei.
De Redactia Observator la 02.10.2024, 11:11În România sunt peste 120.000 de astfel de automate comerciale, aproape jumătate sunt instalate în clădiri de birouri. Ultimele date arăta că au înregistrat venituri de peste un miliard de lei. Niciun aparat automat care vindea cafea, mâncare sau servicii de spălătorie auto nu are acum casă de marcat care să înregistreze încasările. Guvernul speră că totul va fi fiscalizat.
"Aceste aparate nu tipăresc bonuri fiscale, pentru că nu avem imprimantă, ele doar emit bonul fiscal care la finalul zilei se trimite la ANAF", a precizatVelin Ganev, distribuitor case de marcat.
Măsura este obligatorie de astăzi, dar mulţi antreprenori nu erau pregătiţi
"Soluţia propusă iniţial de ANAF sau varianta pe care o cereau ei pentru fiscalizare era compatibilă cu puţine dintre echipamentele disponibile în piaţă. A fost nevoie să adăugăm nişte piese noi în echipamente care au necesitat o soluţie tehnică complexă, testarea pentru a funcţiona împreună cu echipamentele existente si după cerinţele ANAF. A fost un proces costisitor. În momentul de faţă nu funcţionează sau e în proces de a o face funcţională", a declarat Bogdan Nedelcu, antreprenor spălătorie auto.
- Automatele de cafea şi sucuri şi spălătoriile auto, obligate să emită bon fiscal. Când intră în vigoare...
- Modificare majoră la sistemul de reciclare. Ce se întâmplă dacă aparatele nu funcţionează sau sunt pline
- Energizantele, interzise oficial minorilor. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis: amenzi de până la 30.000 de...
"Dacă vor perpetua această situaţie se poate vorbi chiar de ramificaţii şi de implicaţii penale, în sensul că se poate ajunge chiar la evaziune fiscală", a spus Florin Tîrnovean, avocat.
Schimbarea sistemului poate să coste până la 4.000 de euro pentru un automat
"Cei care au astfel de aparate ştiau că a fost amânat de nenumărate ori şi că termenul de 1 octombrie nu se amână, fiind o obligaţie care a fost anunţată de 2 ani de zile", a spus Marcel Boloş ministrul Finanţelor.
Mulţi comercianţi întârzie să se conformeze sau se gândesc să renunţe la afacere. Clienţii lor se tem că vor mări preţurile ca să acopere costul sistemului electronic.
Proprietarii aparatelor automate care nu se conformează riscă amenzi între 8.000 si 10.000 lei. Inspectorii Fiscului au dreptul să confişte încasările pentru care nu există bon fiscal şi să suspende activitatea firmei până la plata amenzii şi instalarea casei de marcat.