Măsura ar putea ruina afacerile producătorilor români de blănuri. Activiştii de mediu au depus o petiţie cu peste 70.000 de semnături la Parlament
România este printre ultimele ţări din Uniune Europeană în care este încă permisă creșterea animalelor pentru blană. Un proiect de lege care ar urma să pună lacătul pe fermele de nurcă sau şinşila este blocat în Camera Deputaţilor de aproape doi ani. În semn de protest, activiştii de mediu au depus la Parlament zeci de mii de semnături ale românilor care susţin iniţiativa.
De Ingrid Tîrziu la 27.09.2024, 19:50În ţara noastră mai funcţionează acum nouă astfel de ferme de nurcă sau şinşila. La finalul anului 2022, un grup de parlamentari români a iniţiat un proiect de lege care interzice creşterea animalelor pentru blană în ţara noastră. Proiectul este blocat acum în Camera Deputaţilor.
Cum a pornit iniţiativa
Iniţiativa a venit în urma unei investigaţii făcute de un ONG despre condiţiile groaznice în care erau crescute aceste animale în unele ferme din România: în cuşti mici şi mizere, în care abia au loc să se mişte 3 sau 4 exemplare.
"Am strâns semnături pentru petiţie, am avut un opinion poll în România care arată că 67% dintre români sunt de acord cu închiderea fermelor. Nimic nu mai justifică prezenţa acestor ferme cu nişte animale chinuite", spune Andrea Rosetti, director ONG.
Măsura ar putea ruina afacerile
Producătorii de blănuri sunt indignaţi că această măsură le-ar putea ruina afacerile. "Ei vin cu 74.000 de semnături şi le depun la Parlament! N-au nicio valoare juridică! În dezbaterile de acum câteva zile din comisia de agricultură, reprezentantul ANSVSA a declarat că are în atenţie fermele de blănuri. A spus că nu s-au constat nereguli în condiţiile de bunăstare şi nu s-au constatat nereguli", declară Daniel Mărgărit, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Blănuri.
Războiul se duce şi în lumea designerilor. Flora Năstase, supranumită şi regina blănurilor, desfiinţează iniţiativa activiştilor. "Este normal să folosim animalele ca să le mâncăm, nu pentru blană? Este cea mai ecologică formă de îmbrăcăminte! Haina artificială este un pet pe care îl pui pe tine! E ca şi cum ai face şi ai vinde pantofi de plastic", mărturiseşte Flora Năstase, designer de blănuri.
"Fabricile de blană din România sunt foarte importante! Ele aprovizionează unele dintre brandurile de top. Îi îndemnăm pe politicienii din România să nu meargă înainte cu acest proiect!", adaugă Mark Outen, CEO International Fur Federation.
Noua generaţie de creatori români vrea să stopeze acest trend
La polul opus, noua generaţie de creatori români vrea să stopeze acest trend. "Blănurile nu sunt la modă. Şi nu are niciun fel de sens să avem aceste crescătorii. Foarte multe branduri internaţionale au renunţat", spune Ioana Ciolacu, designer vestimentar.
România ar urma să fie cea de-a 21-a ţară europeană care închide crescătoriile de animale pentru blană. Primele interdicţii au fost luate în Marea Britanie în 2003. Ulterior s-au alăturat iniţiativei şi Germania, Italia, Franţa sau Olanda.