Antena LIVE

Curs valutar

Mesajul lui Dan Şucu pentru clasa politică: Nu aveți dreptul să aruncați economia în haos așa cum ați aruncat scena politică

Antreprenorul Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia și proprietarul Mobexpert  transmite, într-o scrisoare deschisă, clasei politice şi partidelor pro-europene care negociază formarea unui nou guvern, că nu au dreptul să arunce economia și business-ul în haos așa cum au aruncat scena politică. El mai acuză că de 30 de ani nimeni nu este responsabil de modul în care statul cheltuie banii pe care îi încasează din impozite, deşi oamenilor de afaceri li se spune că nu plătesc suficiente taxe.

De la 18.12.2024, 16:32
WhatsApp
Mesajul lui Dan Şucu pentru clasa politică: Nu aveți dreptul să aruncați economia în haos așa cum ați aruncat scena politică Observator

Dezordinea de pe scena politică a creat un sentiment de neliniște și neîncredere în piață. Vânzările au scăzut în comparație cu anul trecut și acesta este doar începutul, a avertizat Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, care reuneşte firme cu peste 350.000 de angajați din 17 industrii esențiale pentru economie, cu o pondere de mai mult de un sfert din PIB-ul României. 

El spune într-o scrisoare deschisă adresată clasei politice că multe fabrici se bazează încă pe comenzile bune din octombrie și noiembrie, dar că pentru începutul anului viitor, prăbușirea din decembrie a comenzilor va crea probleme enorme care vor duce la scăderea economiei. Majoritatea oamenilor de afaceri amână deja investițiile și noile angajări, transmite el. 

Redăm mai jos scrisoarea integrală semnată de Dan Șucu

"Scrisoare deschisă din partea Președintelui Confederației Patronale Concordia, Dan Șucu, adresată politicienilor și partidelor pro-europene care discută formarea noului guvern

Pe acelaşi subiect

Nu aveți dreptul să aruncați economia și business-ul în haos așa cum ați aruncat scena politică! România are nevoie urgent de un guvern credibil! Dezordinea intervenită în lumea politică în decembrie a creat un sentiment de neliniște și neîncredere în piață. În comparație cu decembrie anul trecut, vânzările au scăzut, și acesta este doar începutul. Dacă multe fabrici se bazează încă pe comenzile bune din octombrie și noiembrie, pentru începutul anului viitor, prăbușirea din decembrie a comenzilor va crea probleme enorme care vor duce la scăderea economiei, a veniturilor.

Majoritatea oamenilor de afaceri amână deja investițiile și noile angajări. Noi vă avertizăm acum, stimați politicieni, despre ceea ce dumneavoastră urmează să vedeți în statistici abia peste câteva luni. Avem nevoie urgentă de un guvern care să restabilească încrederea cu un set de măsuri concrete și cu un buget credibil. Avem nevoie de un guvern care să organizeze cât mai repede alegerile prezidențiale pentru ca țara noastră să iasă din această zonă gri a instabilității și incertitudinii.

Ne așteptăm la un guvern responsabil, care să înțeleagă mesajul pe care l-a primit. Ne așteptăm să vedem o scădere a cheltuielilor publice și o reducere a birocrației. Vrem să vedem absorbția fondurilor europene și în sfârșit digitalizare și îmbunătățirea serviciilor publice. De 30 de ani, ni se spune că nu plătim suficiente taxe, dar tot de 30 de ani vedem că nimeni nu este responsabil de modul în care statul cheltuie banii pe care îi încasează din aceste impozite. Avem o problemă sistemică cu incapacitatea statului de a oferi servicii publice decente și de a-și gestiona resursele. Ce s-a întâmplat în ultimele 18 luni este doar un exemplu cât se poate de relevant.

În vara lui 2023, Guvernul a anunțat confederațiile patronale reprezentative, pe nepusă masă, că bugetul anului în curs a fost construit nerealist și nu-i ajung banii, și pentru o reechilibrare bugetară impozitele trebuie mărite imediat. După negocieri intense, am acceptat că ajustarea bugetară se va face jumătate prin taxare suplimentară și cealaltă jumătate prin reducerea cheltuielilor. Rezultatul - în 2024, pe primele 9 luni, din noile taxe introduse, veniturile statului au crescut cu 14% dar, stupoare, cheltuielile statului au crescut cu 21%. Da, exact aceleași cheltuieli care ar fi trebuit să fie la rândul lor reduse, ca să ajute la echilibrarea bugetului.

Cea mai mare creștere, cheltuielile cu salariile, peste 26%. În acest moment, ținând cont și de noile recrutări, statul are peste 1,3 milioane de angajați. Un nivel mult prea mare pentru posibilitățile economiei românești. Cu o astfel de atitudine, avem convingerea fermă că nici un fel de creștere de taxe nu va fi suficientă vreodată. Membrii Concordia sunt companii responsabile, conduse de oameni de afaceri și manageri care își doresc să investească în continuare și care înțeleg foarte bine ideea de solidaritate. Vor însă ca interlocutorii lor să fie politicieni credibili, care își respectă promisiunile făcute.

Avem nevoie rapidă de un nou guvern responsabil, cu oameni competenți, credibili, cu experiență și care au dovedit că știu să reformeze instituții, nu să risipească banii publici. Europa și-a asumat o reducerea a birocrației cu 25% și vrem de la Guvern același angajament și în România. Oamenii de afaceri și companiile au avut mereu un ton constructiv în relația cu politicienii, și așa este normal într-un parteneriat. Noi am acceptat că este treaba oamenilor politici cum sunt cheltuiți banii publici și a noastră să fim productivi și competitivi. De azi înainte însă, o să scoatem în evidență ori de câte ori vedem derapaje și o să-i somăm pe oamenii politici să le corecteze.

Noi ne exprimăm angajamentul ferm pentru o România europeană, occidentală, modernă, deschisă parte a fluxurilor globale comerciale și financiare. Vrem însă o Românie europeană care este guvernată responsabil, fără o birocrație sufocantă și fanariotă, care să ofere servicii publice decente pentru toți cetățenii. Avem nevoie de o Românie eficientă, competitivă și incluzivă în care românii să-și dorească să trăiască și să muncească.

România a reușit în ultimii 20 de ani să recupereze niște decalaje fantastice. PIB-ul pe cap de locuitor este astăzi la 80% din media UE, față de 30% în 2004. Am avut cea mai rapidă creștere a clasei de mijloc din Uniunea Europeană. Milioane de angajați, companii și antreprenori au făcut posibil acest lucru. Milioane de români plecați peste hotare care au trimis sute de miliarde de euro în țară au făcut asta posibil. Investitori din toată Europa care au venit să facă aici afaceri au făcut asta posibil.

România de astăzi este muncă a milioane și milioane de oameni. Vedem însă o diferență imensă între serviciile private și cele publice. Există oportunități în continuare de a investi, de a munci, de a trăi în România pentru oricine, fie că este angajat, investitor sau antreprenor, dar avem nevoie și de politicieni care să-și respecte promisiunile făcute nu numai mediului de afaceri, ci întregii Românii. Și ce aveți de făcut, stimați politicieni, este să dați țării un guvern responsabil, cu un buget realist și cu un set clar de măsuri de reformare a serviciilor publice.

Noul guvern trebuie să iasă în fața Românieiși a întregii lumi cu un plan economic credibil, care să poată să fie finanțat de piețele internaționale și să nu ne trezim că suntem aruncați într-o situație cu foarte multe semne de întrebare privind dorința noastră de a merge înainte pe drumul euro-atlantic. Imediat! Nu distrugeți ce milioane de oameni și sute de mii de companii au clădit cu greu în toți acești ani!"

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

dan sucu partide antreprenori economie scrisoare
Întrebarea zilei
Simţiţi plafonarea RCA şi la buzunar?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Carnea de porc care este mai bună decât ceafa. Are puțină grăsime și este...
Fanatik.ro
Publicat 18.12.2024
Ce fac pentru creierul tău doar 30 de minute de mișcare pe zi
spotmedia.ro
Publicat 18.12.2024
Un judecător a ordonat retragerea la nivel global a unei piese cântate de Adele,...
spotmedia.ro
Publicat 17.12.2024
Cât costă 5 sarmale de post în magazinele Mega Image din România. Din ce sunt...
Gandul
Publicat 17.12.2024
Cum au scăpat trei bucureșteni care vindeau produse contrafăcute de plata unor...
Adevărul
Publicat 18.12.2024
Echipa aurie a câștigat ieri battle-ul. Eliminare șocantă pentru Chefi,...
A1
Publicat 18.12.2024
Horoscopul zilei de 19 decembrie 2024. Peștii primesc o veste bună. Află ce se...
CaTine
Publicat 18.12.2024
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
spynews.ro
Publicat 18.12.2024
Cu cine s-a întâlnit Nicușor Dan la metrou. Când l-a văzut i-a întins mâna...
GSP
Publicat 18.12.2024
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX”. Ce actriță...
Click.ro
Publicat 17.12.2024
„Anti-aurore” extrem de rare au apărut pe cer. Ce simbol au creat
Useit
Publicat 18.12.2024
O mare actriță s-a stins din viață. O boală cruntă a răpus-o
Redacţia.ro
Publicat 17.12.2024
Procurorul care l-a anchetat și reținut pe comisarul Traian Berbeceanu a primit...
libertatea.ro
Publicat 18.12.2024
Lily Allen a dezvăluit că „nu se simte bine din punct de vedere mintal”....
ZU
Publicat 18.12.2024
Supă cremă de fenicul cu somon afumat, cremoasă și savuroasă
Hello taste
Publicat 18.12.2024
Cum poți să alegi primul cadou de Crăciun pentru bebelușul tău
Deparinti
Publicat 18.12.2024
România, la marginea prăpastiei, după avertismentul ferm de la Fitch....
ziare.com
Publicat 18.12.2024
Celebra actriță Demet Özdemir revine la marea ei pasiune, dansul. Ce video a...
Happy
Publicat 18.12.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Primele semne ale prediabetului. Ce să faci pentru a preveni complicațiile
Medicool
Publicat 18.12.2024