Autoritățile pun la bătaie 100 de milioane de euro pentru microîntreprinderile afectate de criza provocată de coronavirus
Firmele afectate de criză primesc o gură de oxigen. În prima etapă, în jur de 50 de mii de microîntreprinderi vor primi subvenţii în valoare de 2000 de euro fiecare, pentru plata datoriilor către furnizori, chirii ori utilităţi. Guvernul pune la bătaie pentru această măsură un buget de 100 milioane de euro. Bani nerambursabili. La 48 de ore de la deschiderea sesiunii de înscrieri, au fost depuse peste 14 mii de solicitări.
De Andreea Milea la 14.10.2020, 21:11- 50.000 de microîntreprinderi ar urma să încaseze câte 2.000 de euro.
Marius Ştefan, CEO firmă închiriere maşini: Cea mai buna metodă, în opinia mea, de a trece peste o criză este de a avea cash!
O regulă de aur în antreprenoriat. Însă chiar şi cei mai prevăzători au probleme de lichiditate. Banii i-au folosit pentru a traversa cu bine primul val al pandemiei.
Din cele peste 1,3 milioane de firme active din România, până la finalul anului, aproximativ 300.000 de companii vor intra în insolvenţă şi altele 150.000 în faliment. Asta înseamnă că mai bine de 30% dintre companii vor avea probleme financiare anul viitor.
Marius conduce de 16 ani o firmă de închiriere de maşini. Pentru că sectorul lui de activitate este strâns legat de turism, a înregistrat pierderi de cinci milioane de euro.
Marius Ştefan, CEO firmă închiriere maşini: Nu ne-am aşteptat să vină o perioadă în care în doar 10 zile să scadă businessul de la închirieri normale, pe aeroporturi, la aproape zero.
Inclusiv firmele de curierat care păreau avantajate de pandemie încep să resimtă criza.
Elena Andrei, marketing manager firmă curierat: Volumele încep să scadă puţin faţă de lunile mai, aprilie, când a fost un adevărat boom în domeniul nostru.
Dragoş Anastasiu, om de afaceri: A fost ca un tsunami. Lucrurile s-au întâmplat pe neașteptate, generând o criză de cerere, o criză de ofertă, o criză de predictibilitate financiară.
Într-o mare de necunoscute, fondurile europene sunt speranţa de care se agaţă multe afaceri. Drept dovadă, în doar 48 de ore, peste 14 mii de microîntreprinderi au solicitat granturile de 2.000 de euro.
Virgil Popescu, ministrul Economiei: Avem un buget de 100 de mil euro. Apelul se închide în mod normal vineri, 16. Dacă nu se ocupă locurile îl vom prelungi cu încă o săptămână.
Valentina Saygo, consultant fiscal: Recomand mare prudență în cheltuirea acestor bani, pentru că trebuiesc justificați cu facturi de achiziție.
În total, 50 de mii de firme vor beneficia de această formă de sprijin. Atenţie, însă! Pe această schemă se aplică principiul "primul venit, primul servit".
Florin Jianu, președinte CNIPMMR: E nevoie din nou să stimulăm spiritul antreprenorial. Ai nevoie de investiții în regândirea și reinventarea firmelor. Consumul e și el cheie din tot acest ansamblu al Economiei.
Guvernul promite că, de săptămâna viitoare, firmele vor putea solicita şi granturi pentru capital de lucru, adică bani nerambursabili pentru plata salariilor sau a datoriilor către furnizori. Valoare totală a schemei va fi de 350 milioane de euro.