Ministerul Agriculturii vrea ca românii să mănânce doar usturoi autohton
Vom mânca mai puţin usturoi din China şi mai mult din producţia proprie. Asta promite Ministerul Agriculturii, care le-ar putea oferi fermierilor câte 1.000 de euro pentru fiecare hectar de usturoi.
De Redactia Observator la 08.01.2019, 20:35Vom mânca mai puţin usturoi din China şi mai mult din producţia proprie. Asta promite Ministerul Agriculturii, care le-ar putea oferi fermierilor câte 1.000 de euro pentru fiecare hectar de usturoi. De această dată, însă, oficialii promit că îi vor ajuta pe oameni să îşi vândă marfa, ca să nu mai fie nevoiţi să o arunce, aşa cum s-a întâmplat în cazul programului pentru tomate.
Ioan Mânzat cultivă usturoi de ani buni. În 2018, a avut producţie bună, dar vânzarea a fost slabă. Spune că en-gros-urile nu mai cumpără usturoi direct de la producători.
IOAN MÂNZAT, agricultor: Probabil că găsesc în altă parte mai ieftin. Nouă nu ne convine, la câtă muncă e, să-l dăm la preţul la care vor ei. Samsarilor le convine, că îl iau la 20% din preţ.
Din acest an, agricultorii ar putea primi un ajutor de 1.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat cu usturoi. Trebuie să aibă o suprafaţă de minimum trei hectare şi să producă cel puţin cinci tone de usturoi la hectar.
Oamenii spun, totuşi, că e mult de muncă pe o asemenea suprafaţă, mai ales că usturoiul este greu de întreţinut.
IOAN MÂNZAT, agricultor: Toamna-l punem în pământ, după aceea plivit, că dacă rămânem în buruiană nu mai creşte usturoiul. Mult se strică.
Aşa se face că, pe rafturile magazinelor, găsim mai mult usturoi din import decât producţie autohtonă.
250 de grame de usturoi chinezesc costă în hipermarketuri 9 lei. Tot atât plătim şi pentru un kg de usturoi românesc. De altfel, China şi Olanda sunt principalele ţări din care importăm anual mii de tone de usturoi.
Programul Usturoiul vine după ce Ministerul Agriculturii a acordat bani şi pentru culturile de roşii. Au fost, însă, cazuri în care fermierii au fost nevoiţi să îşi arunce legumele pentru că nu le-au putut vinde. De această dată, oficialii promit că tot surplusul de marfă va fi preluat de o companie de stat nou înfiinţată.
DANIEL BOTĂNOIU, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: O să o vândă şi eu sunt convins că există pârghiile legale create astfel încât să vândă producând de calitate. Există această Casă de Comerţ care va prelua produsele lor.
Proiectul de lege care instituie ajutorul pentru cultura de usturoi se află acum în dezbatere publică.