Muncitorii români care lucrează în construcții în Europa revin acasă, odată cu creșterea salariilor
Muncitorii români de pe şantierele din Europa se întorc acasă. Majorarea salariilor din construcţii îi determină să părăsească ţările în care au stat departe de familii. Deja, firmele angajează tot mai mulţi conaţionali veniţi din ţări precum Germania, Spania sau Marea Britanie.
De Redactia Observator la 28.08.2019, 22:28Muncitorii români de pe şantierele din Europa se întorc acasă. Majorarea salariilor din construcţii îi determină să părăsească ţările în care au stat departe de familii. Deja, firmele angajează tot mai mulţi conaţionali veniţi din ţări precum Germania, Spania sau Marea Britanie. O echipă Observator a obţinut mărturiile multora dintre ei, după ani de zile petrecuţi departe de casă.
Pentru sute de mii de muncitori români plecaţi în străinătate, ţara noastră a devenit doar o destinaţie de vacanţă. În fiecare an, oamenii se întorc în România pentru a petrece câteva zile cu familia. Daniel Iosub este unul dintre ei.
Daniel a primit un ofertă de lucru de la o firmă de construcţii de lângă Bucureşti. În Germania, avea un salariu de două mii de euro lunar. Acum, câştigă peste trei mii de lei şi un bonus cu o valoare inestimabilă: timp petrecut cu familia.
Iar Daniel nu este singurul care a rămas în ţară. Vara aceasta, mulţi români s-au întors definitiv acasă. Odată cu majorarea salariului minim la trei mii de lei brut de la începutul anului, Vestul Europei nu mai reprezintă o ofertă atrăgătoare pentru un câştig mai mare. Acolo, o mare parte din salariu cheltuiau doar pe chirie.
Dar criza forţei de muncă încă trebuie rezolvată. În România, în jur de 300 de mii de muncitori lucrează în construcţii. Ar mai fi nevoie de încă 100 de mii.
Pe lângă majorarea salariului minim, angajaţii sunt scutiţi şi de <SCRIS> impozitul pe venit şi de contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Specialiştii din domeniu spun că acest lucru a dus la scăderea fenomenului de muncă la gri care, în 2018, ajunsese la 60% din piaţă.