Cum arată noile cărți de identitate, care vor fi eliberate din 2021 (Video)
Buletinele românilor intră în era digitală! De anul viitor, noile cărţi de identitate se vor alinia standardelor europene. Vor conţine date biometrice şi vor reprezenta cheia noastră de acces atât în relaţia cu statul, cât şi în călătoriile în Uniunea Europeană.
De Andre Rotaru la 15.01.2020, 22:27- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Buletinele românilor intră în era digitală! De anul viitor, noile cărţi de identitate se vor alinia standardelor europene. Vor conţine date biometrice şi vor reprezenta cheia noastră de acces atât în relaţia cu statul, cât şi în călătoriile în Uniunea Europeană. În premieră, şi bebeluşii vor avea buletin. Desigur, doar cu acordul părinţilor.
Pe lângă reducerea dimensiunii și adăugarea cipului, pe noile cărți de identitate ar urma să lipsească mai multe informații, cum ar fi adresa de domiciliu. În schimb apar noi informații precum data nașterii sau semnătura deținătorului. Prenumele părinților ar putea fi, de asemenea, reintroduse. Pentru informații care nu sunt inscripționate pe Cartea de Identitate, autoritățile plănuiesc dezvoltarea unei aplicații care ar permite citirea lor prin simpla atingere a cărții, de un telefon inteligent.
Tot pe noua carte de identitate vor fi stocate două amprente şi mai multe elemente de securitate. Noul buletin va avea mărimea unui card bancar şi va ţine loc şi de card de sănătate. Asta prevede regulamentul Uniunii Europene care obligă România să îşi schimbe cărţile de identitate.
Cătălin Giulescu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor: La proiectarea acestor documente avem in vedere utilizarea ultimelor tehnologii. Încercam sa minimizam informatiile tiparite pe document si sa migram mai mult catre partea electronica ca ac inform sa fie citite doar daca cetateanul consimte
De anul viitor, în premieră, părinţii pot opta ca cel mic să aibă carte de identitate chiar de la naştere, însă valabilitatea documentului este de trei ani. În caz contrar, primul buletin va putea fi făcut de la 12 ani şi va fi valabil şase ani. După majorat, perioada de valabilitate se extinde la 10 ani. Întreg sistemul a fost gândit ca românii de pretutindeni să comunice mai uşor cu statul.
Cătălin Giulescu directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor: Am luat in calcul in inscrierea in cip si a domiciliului din strainatate, astfel incat sa permitem si romanilor care locuiesc in strainatate sa poata cere prestarea de servicii de catre administratia publica din România.
Cei care nu vor un astfel de buletin pot opta pentru un card fără cip. Doar că nu vor beneficia de servicii la distanţă şi nici nu vor putea călători cu el în străinătate. O asemenea carte de identitate există deja în alte 17 ţări din Uniunea Europeană, cum ar fi Belgia sau Germania. Actualele buletine rămân valabile până la data expirării.