Nouă formulă de calcul a salariului minim, propusă de Guvern prin PNRR. Ghinea promite salariu minim de 3000 de lei in 2026
PNRR prevede o inițiativă de reformă a modului de stabilire a salariului minim în plată la nivelul economiei, începând cu anul 2023. Această formulă de calcul va fi bazată pe bunele practici de la nivel european, raportandu-se la indicatori precum salariul mediu și median din economie și rata inflației.
De Redactia Observator la 02.06.2021, 19:42”O nouă formulă de calcul a salariului minim. În cadrul componentei 14, ca răspuns la recomandarea 3 din 2019 este prevăzută o inițiativă de reformă a modului de stabilire a salariului minim în plată la nivelul economiei, începând cu anul 2023. Aceasta se va concretiza printr-o formulă de stabilire obiectivă a nivelului salariului minim în linie cu viitoarea Directivă/Regulament/Recomandare comunitară pentru stabilirea salariului minim la nivelul Statelor Membre. Partenerii sociali vor avea un rol pregnant, în procesul tripartit de consultare pentru actualizarea periodică a salariului minim. Această formulă de calcul va fi bazată pe bunele practici de la nivel european, raportandu-se la indicatori precum salariul mediu și median din economie și rata inflației.” se arată în PNRR.
Promisiunea lui Ghinea: salariu minim de 3.000 de lei în 2026
Întrebat, miercuri, la prezentarea PNRR, dacă Guvernul are sau lucrează la o formulă de calcul pentru majorarea salariului minim, ţinând cont de creşterea economică, Cristian Ghinea a răspuns: "Salariul minim - şi asta este altă reformă - nu va mai fi crescut pe bază ad hoc, va fi legat de creşterea economică. Deci vom avea o formulă fixă de creştere a salariulului minim, de altfel e şi în linie cu dezbaterea la nivel european pe subiectul ăsta". ”Se pare că e o chestiune de bun simţ pe care o facem, în condiţiile în care suntem o ţară în procedura de deficit excesiv şi ne-am angajat ca până în 2024 să revenim la 3%", susţine el.
Cristian Ghinea a spus că se va elimina, în următorii 5 ani, discrepanța existentă între salariul minim din construcții și salariul minim în general, ultimul urmând să ajungă la 3.000 de lei. „Asta este prezumția de la care plecăm, că în 5 ani se va ajunge acolo (la 3.000 de lei – n.r.), astfel încât să nu mai avem discrepanță între construcții și restul lumii. Acesta este scenariul pe care lucrăm”, a spus ministrul Fondurilor Europene.
- Reforma pensiilor va fi gata până la finalul anului 2022. Formula de calcul pentru pensii și creșterea vârstei...
- DOCUMENT. Guvernul a publicat integral Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cum vor fi împărțiți banii...
- Raluca Turcan: 1,6 milioane de români sunt încadraţi cu salariul minim, numărul acestora fiind de 5 ori mai mare...
Întrebat de jurnaliști cum va fi posibil acest lucru, Ghinea a răspuns: „Nu uitați că avem cea mai mare creștere economică din UE și pe scenariile FMI și ale Comisiei vom continua să le avem și vorbim de 2026”. „Vom avea o formulă fixă de creștere a salariului minim”, a mai spus ministrul. Pentru un salariu minim de 2.300 de lei brut, angajatul primește un salariu net („în mâna”) de 1.386 lei, iar angajatorul suportă un cost salarial total de 2.352 de lei. Prin comparație, în 2020, salariul minim brut era de 2.230 de lei pe luna, salariatul primea un salariu net de 1.346 de lei pe luna, iar firma angajatoare suportă un cost de 2.280 de lei. Față de anul precedent, creșterea efectivă a salariului minim a fost de 40 de lei.
Ghinea: Nu mai mărim anvelopa salariilor la bugetari mai mult decât creşterea economică. Nu este o îngheţare
Ghinea a mai fost întrebat dacă bugetarii vor avea salariile îngheţate în anii următori. "Ce spunem aici este că nu mai mărim anvelopa salariilor la buget, la bugetari, mai mult decât creşterea economică, respectiv creşterea veniturilor. Adică dacă vom creşte veniturile, PIB-ul şi veniturile la stat, atuncea putem să creştem şi salariile bugetarilor în acea marjă. Mi se pare că e o chestiune de bun simţ pe care o facem, în condiţiile în care suntem o ţară în procedura de deficit excesiv şi ne-am angajat ca până în 2024 să revenim la 3%. Nu poţi să şi revii la 3%, să creşti şi peste cât ai, în acest moment. Dar, dacă vom continua cu această creştere economică pe care o avem şi care este pronosticată bună, atunci putem să mărim în această linie şi salariile bugetarilor", a explicat el.
Întrebat dacă până atunci salariile bugetarilor vor rămâne la nivelul de acum, Ghinea a replicat: "Nu este o îngheţare, încercaţi să scoateţi un cuvânt de la mine care nu există. Dacă se măresc în linie cu creşterea economică, înseamnă că se măresc"