Search
x
Meniu
Update

DOCUMENT. Guvernul a publicat integral Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cum vor fi împărțiți banii de la UE

De Veronica Micu la 02.06.2021, 19:41

Premierul Florin Cîţu a prezentat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), alături de vicepremierul Dan Barna și vicepremierul Kelemen Hunor. România este printre puținele state din Uniunea Europeană care publică întregul document al PNRR.

Reclamă

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri, referitor la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), că este un program foarte important pentru România. Prezentarea PNRR a fost făcută alături de vicepremierul Dan Barna, vicepremierul Kelemen Hunor şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. DOCUMENTUL poate fi accesat aici.

Reclamă

Florin Cîțu: Reformele le făceam oricum, acum avem și susținerea financiară prin PNRR

Citește și:

Dan Barna: PNRR va schimba semnificativ funcționarea statului român

Kelemen Hunor: Vom construi o țară mai bună

Cristian Ghinea, detalii despre procesul din spatele PNRR

Cristian Ghinea, despre pensii

Măsurile PNRR în domeniul auto

Trebuie să venim cu măsuri pentru a reduce poluarea. Trebuie să încetăm să mai fim cimitirul de mașini al Europei.

Cristian Ghinea, despre digitalizare

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a combătut, miercuri, acuzaţiile din spaţiul public potrivit cărora au existat funcţionari din minister care au refuzat să lucreze la PNRR. ”Doamne fereşte, au fost zeci de oameni care au stat până noaptea târziu”, a afirmat ministrul. Trei angajaţi din minister au căzut două etaje cu liftul.

 

Ce este PNRR sau Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un document strategic ce are la bază două priorități: reforme și investiții. Acesta ar trebui să aducă României perspectiva modernizării și a schimbărilor la nivelul societăţii civile, a mediului de afaceri, dar și a sectorului public, potrivit Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) are în vedere reformele şi investiţiile în mai multe medii de interes din România. Cu un total alocat de 30,44 miliarde euro (prețuri 2018), respectiv de 33,009 miliarde euro (prețuri curente), planul este structurat pe trei piloni și 12 domenii, conform Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene.

Reclamă

Planul Național de Redresare Și Reziliență by Alexandru Badea on Scribd

 

Klaus Iohannis, despre importanța PNRR

Președintele Klaus Iohannis a declarat la finalul săptămânii trecute că de reușita Planului Național de Redresare și Reziliență depinde cum va arăta viitorul societății, iar acest demers nu are culoare politică. "România post-pandemică este o oportunitate istorică de a lăsa în urmă ceva durabil", a spus șeful statului.

PNRR are două linii majore de acțiune: Investiții și Reforme. Unele nu pot funcționa fără celelalte pe termen lung, pentru că noi urmărim să stimulăm prosperitatea economică în mod durabil, prin locuri de muncă bine plătite pentru români.

29,2 miliarde de euro prin PNRR și alte zeci de miliarde de euro sunt disponibile pentru țara noastră în cadrul financiar 2021 - 2027. Vorbim, așadar, de foarte mulți bani aflați la dispoziția României, circa 80 de miliarde de euro.

Reclamă

Sumele, deși foarte importante, sunt relevante doar dacă ele se materializează cu adevărat în proiecte de investiții și reforme. Fie că vorbim de sănătate, de educație, de infrastructura de transport, energie, agricultură sau de administrație publică, aceste fonduri pot produce schimbări fundamentale în viața românilor, îmbunătățiri reale ale nivelului de trai”, a declarat Klaus Iohannis.

România a depus oficial PNRR 

Comisia Europeană a anunţat luni că România a depus oficial PNRR, iar până în prezent 22 de state au transmis documentul. 

Ursula von der Leyen a anunțat luni seara, într-un mesaj postat în limba română pe Twitter, că executivul european a primit oficial Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României. „Am primit PNRR-ul României: include reforme & investiții ptr. sprijinirea tranziției verde & digitale, „creșterea inteligentă”, sănătatea, reziliența și politicile ptr. generația viitoare. #NextGenerationEU va contribui la construirea unui viitor mai verde și mai sustenabil ptr. România”, a anunțat președinta CE în mesajul pe Twitter.

Reclamă

PE 30 mai, şeful Executivului Florin Cîţu a precizat că documentul oficial va fi evaluat de către CE pentru a fi trasată forma finală. Comisia va evalua planul României pe baza a 11 criterii.

CE a primit până acum 22 de planuri de redresare şi rezilienţă din partea următoarelor state: Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Irlanda, Spania, Franţa, Croaţia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia.

Cum se distribuie banii din PNRR

 

Buget PNRR by Alexandru Badea on Scribd

Care sunt principalii piloni ai PNRR

PNRR are la bază 6 piloni principali: Tranziția spre o economie verde; Transformarea digitală; Creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă; Coeziunea socială și teritorială; Sănătate și reziliență instituțională; Copii, tineri, educație și competențe.

Reclamă

Conform documentului, sistemul de pensii va fi reformat, refăcut și pus pe baze solide. În fiecare an sume tot mai mari sunt transferate de la bugetul de stat la bugetul de pensii: 2,5 miliarde lei în 2019 - 12,4 miliarde lei în 2026. Reforma sistemului de pensii înseamnă soluții de redresare treptate, responsabile, astfel încât investițiile masive din PNRR în autostrăzi, în păduri noi plantate, în reducerea abandonului școlar și toate celelalte, astfel încât toate aceste investiții să nu fie apoi risipite în sisteme dezechilibrate.

Va fi introdus venitul minim de incluziune care va descuraja inactivitatea și va încuraja oamenii să își găsească un loc de muncă. Salarizarea în sistemul bugetar va cunoaște o transformare esențială, vom introduce un concurs de intrare în funcția publică pe bază meritocratică, așa cum este de exemplu la Comisia Europeană, astfel încât cei mai buni dintre noi să ajungă în serviciul public și statul român să fie un loc pentru care este o mândrie să muncești.

Reclamă

Va fi adevărata revoluție în administrația publică. Vom reforma și vom depolitiza companiile de stat. Sunt esențiale și reformele în justiție, prin PNRR ne angajăm să revigorăm lupta anti-corupție și o mai bună gestionare a resurselor umane din sistem. Marile investiții din sistemul de transport, pe care le voi detalia în cele ce urmează, vor fi susținute și de reforma sistemului de taxare - taxare verde, un nou sistem de taxare a drumurilor și promovarea transportului cu zero emisii de carbon”, mai arată planul.

Documentul promite că în 2026 vor exista și 1.630 km noi rețele de apă construite și 2.470 rețele noi de canalizare. Tot pentru prima dată, va apărea cadastrul apelor.

Prin PNRR combatem tăierile ilegale de păduri și toată masa lemnoasă va fi monitorizată digital, Romsilva va fi reformată și va munci pentru menținerea pădurilor României. Plantăm 45.000 de hectare de pădure, prin cel mai mare program național de acest fel. Vom avea perdele forestiere pe toate autostrăzile noi, 625 hectare, și refacem perdelele forestiere care existau în interbelic și au fost tăiate de comuniști. Mai refacem canalele din Delta Dunării și instaurăm noi arii protejate, inclusiv în orașe: creăm rețeaua ariilor protejate din orașe”, mai arată documentul.

Reclamă

Urmează a fi implementată și garanția pentru ambalaje, care va elimina plasticul care e peste tot pe lângă drumuri, prin păduri și prin râuri.

Vom avea peste tot senzori de măsurare a calității aerului. Statul român nu a vrut până acum să măsoare calitatea aerului, crezând că noi, cetățenii, nu ne vom da seama. Am avut fonduri europene pentru aparatură de măsurare a poluării din aer și nu au fost folosite. Această ipocrizie încetează prin PNRR: vom umple România de aparatură de măsurare a aerului; astfel încât copiii noștri să poată să respire. Vom avea 553 de kituri de măsurare în timp real a poluării din aer. Și nu doar că vom ști care e calitatea aerului, dar prin PNRR Garda de Mediu va fi înzestrată cu aparatură de intervenție astfel încât legea și standardele de mediu să fie aplicate”, asigură autoritățile.

Reclamă

În 2026 vom vedea 434 de km noi la autostrăzile A7 și A8, și vor fi construite pe aceste tronsoane 52 de stații electrice, cu 264 de puncte de încărcare. În total prin PNRR (transport, energie, fondul UAT) vom exista câteva mii de stații de încărcare electrică. O altă promisiune este modernizarea a 311 km de cale ferată, și noi magistrale de metrou de 12,7 km, în București și Cluj Napoca.

Alte promisiuni sunt trenuri cu alimentare pe hidrogen, pe o linie care nu este electrificată. „Prin PNRR vom intra cu Hidroelectrica într-un proiect pan-european de dezvoltare a tehnologiei pe hidrogen, astfel ca să fim parte din revoluția acestei tehnologii pe care o declanșează Comisia Europeană”.

Prin componenta „Valul Renovării” România va avea 2.000 de clădiri publice, rezidențiale și de patrimoniu istoric renovate și 1.500 de blocuri renovate, precum și un registru național al clădirilor.

Reclamă

În 2026, toate instituțiile publice ar trebui să fie legate într-un cloud guvernamental, 30.000 de funcționari publici vor avea competențe digitale și 65 de instituții au securitate cibernetică sporită. Educația va fi digitalizată, iar bibliotecile nu mai decad, ci sunt transformate în hub-uri de învățare și dezvoltare pentru copii și adulți.

De asemenea, în România anului 2026 ANAFar trebui să fie o instituție eficientă, care aduce mai mulți bani la bugetul de stat fără a crește taxele, ci datorită conformării voluntare.

Alte prevederi sunt simplificarea procedurilor de înființare/de ieșire de pe piață a firmelor, de constituire și funcționare a punctelor de lucru, precum și reformarea licențelor/ autorizațiilor/ certificatelor privind afacerile din România). De asemenea, este alocată finanțării companiilor o sumă record: 2,2 miliarde de euro, prin instrumente financiare și diferite alte scheme de finanțare. În 2026, 3.000 de IMM-uri vor fi digitalizate cu fonduri din PNRR, 280 de firme sprijinite pentru listare la bursă.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Reclamă
Reclamă
Citește și
PNRR: 1,9 miliarde de euro au intrat azi  în conturile României, ca prefinanțare din împrumut
Economic• pe 13.01.2022 la 12:36
PNRR: 1,9 miliarde de euro au intrat azi în conturile României, ca prefinanțare din împrumut
PNRR: 1,9 miliarde de euro au intrat azi în conturile României, ca prefinanțare din împrumut
recomandari pe a1.ro
Ea este femeia care își împarte soțul cu alte tinere. Una dintre ele urmează să aducă pe lume copilul partenerului
Ea este femeia care își împarte soțul cu alte tinere. Una dintre ele urmează să aducă pe lume copilul partenerului
EXCLUSIV. Poveștile srilankezilor care se luptă să se angajeze în România. Muncesc pe salarii de 10 ori mai mari decât la ei
Străini în visul românesc• pe 10.01.2022 la 20:27
Foto
EXCLUSIV. Poveștile srilankezilor care se luptă să se angajeze în România. Muncesc pe salarii de 10 ori mai mari decât la ei
EXCLUSIV. Poveștile srilankezilor care se luptă să se angajeze în România. Muncesc pe salarii de 10 ori mai mari decât la ei
Top știri
O tânără înţeapă mai multe prezervative într-un supermarket, apoi le pune înapoi pe raft. VIDEO
1
Eveniment • la 12:00

O tânără înţeapă mai multe prezervative într-un supermarket, apoi le pune înapoi pe raft. VIDEO

O tânără înţeapă mai multe prezervative într-un supermarket, apoi le pune înapoi pe raft. VIDEO
Cadavrul unui bărbat adus la poştă pentru a i se încasa pensia. Irlandezul murise de doar trei ore
2
Mapamond • ieri la 18:51

Cadavrul unui bărbat adus la poştă pentru a i se încasa pensia. Irlandezul murise de doar trei ore

Cadavrul unui bărbat adus la poştă pentru a i se încasa pensia. Irlandezul murise de doar trei ore
Pedeapsă drastică pentru cei care locuiesc în chirie sau în gazdă, dar au altă adresă de domiciliu în buletin
3
Eveniment • pe 21.01 la 19:46

Pedeapsă drastică pentru cei care locuiesc în chirie sau în gazdă, dar au altă adresă de domiciliu în buletin

Pedeapsă drastică pentru cei care locuiesc în chirie sau în gazdă, dar au altă adresă de domiciliu în buletin
Băiețelul sfâșiat în Dâmbovița a fost atacat de doi ciobănești caucazieni. Câinii erau liberi în curtea familiei
4
Eveniment • la 13:56

Băiețelul sfâșiat în Dâmbovița a fost atacat de doi ciobănești caucazieni. Câinii erau liberi în curtea familiei

Băiețelul sfâșiat în Dâmbovița a fost atacat de doi ciobănești caucazieni. Câinii erau liberi în curtea familiei
Ucrainenii de la graniţa cu Rusia sunt pregătiţi de război: "Se vor întoarce acasă în sicrie de zinc. Mamele lor vor plânge"
5
Extern • ieri la 14:08

Ucrainenii de la graniţa cu Rusia sunt pregătiţi de război: "Se vor întoarce acasă în sicrie de zinc. Mamele lor vor plânge"

Ucrainenii de la graniţa cu Rusia sunt pregătiţi de război: "Se vor întoarce acasă în sicrie de zinc. Mamele lor vor plânge"
RECOMANDĂRI
Planul de război al lui Putin în Ucraina: raiduri aeriene necruţătoare şi lansări de rachete
Extern • la 13:15

Planul de război al lui Putin în Ucraina: raiduri aeriene necruţătoare şi lansări de rachete

Rusia este hotarâtă să nu lase Ucraina din mână. Aşa că are pregătite mai multe planuri de atac. Pe lângă o invazie...

Planul de război al lui Putin în Ucraina: raiduri aeriene necruţătoare şi lansări de rachete
Șoferii STB care nu au ieșit pe traseu trei zile la rând riscă să fie concediați. Directorul a cerut liste cu angajații care nu au lucrat
Eveniment • la 13:50
Video

Șoferii STB care nu au ieșit pe traseu trei zile la rând riscă să fie concediați. Directorul a cerut liste cu angajații care nu au lucrat

Șoferii STB care nu au ieșit pe traseu trei zile la rând riscă să fie concediați. Directorul a cerut liste cu angajații care nu au lucrat
Momentul în care George Simion e împroşcat cu cerneală. "Prinde-l, mă! Ia uite, domnule, nu se poate aşa ceva" - VIDEO
Politic • la 12:56

Momentul în care George Simion e împroşcat cu cerneală. "Prinde-l, mă! Ia uite, domnule, nu se poate aşa ceva" - VIDEO

Momentul în care George Simion e împroşcat cu cerneală. "Prinde-l, mă! Ia uite, domnule, nu se poate aşa ceva" - VIDEO
OMS: Varianta Omicron ar putea marca finalul pandemiei în Europa
Extern • la 11:34

Șeful OMS Europa estimează că varianta Omicron ar putea marca finalul pandemiei pe continentul european

Șeful OMS Europa estimează că varianta Omicron ar putea marca finalul pandemiei pe continentul european
PARTENERI
Primele declarații ale polițistului care a ucis-o pe Raisa Nicoleta în accident. El a recunoscut în fața anchetatorilor că a împins-o cu piciorul să vadă dacă este vie
spynews.ro
Primele declarații ale polițistului care a ucis-o pe Raisa Nicoleta în accident. El a recunoscut în fața anchetatorilor că a împins-o cu piciorul să vadă dacă este vie
Românii de lângă Ucraina, despre posibila invazie a rușilor. „Ce-s 40 km dacă se ajunge pân’ la graniță?”
libertatea.ro
Românii de lângă Ucraina, despre posibila invazie a rușilor. „Ce-s 40 km dacă se ajunge pân’ la graniță?”
Cu câți lei se vinde o monedă de 2 euro din anul 2017
bzi.ro
Cu câți lei se vinde o monedă de 2 euro din anul 2017
Horia Moculescu este conectat la un aparat de oxigen. Detalii de ultimă oră despre starea de sănătate a compozitorului
bzi.ro
Horia Moculescu este conectat la un aparat de oxigen. Detalii de ultimă oră despre starea de sănătate a compozitorului
Horoscopul zilei de 25 ianuarie 2022. Berbecii au nevoie de stabilitate. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 25 ianuarie 2022. Berbecii au nevoie de stabilitate. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Irina a murit cu ordinul de protecție în mână! Ultimele ei cuvinte: 'A venit peste mine în casă…'
gandul.ro
Irina a murit cu ordinul de protecție în mână! Ultimele ei cuvinte: 'A venit peste mine în casă…'
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
prosport.ro
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
Fenomen spectaculos observat din București. Ce au putut vedea pe cer locuitorii Capitalei duminică seară
Ziare.com
Fenomen spectaculos observat din București. Ce au putut vedea pe cer locuitorii Capitalei duminică seară
Marian Godina explica gestul piciorul! Adevărul dur despre polițistul care a cauzat accidentul mortal
redactia.ro
Marian Godina explica gestul piciorul! Adevărul dur despre polițistul care a cauzat accidentul mortal
Băiatul lui Facundo Arana și al Mariei Susini are un talent incredibil. Actorul din "Înger Sălbatic" l-a filmat pe fiul său chiar în acel moment
tvhappy.ro
Băiatul lui Facundo Arana și al Mariei Susini are un talent incredibil. Actorul din "Înger Sălbatic" l-a filmat pe fiul său chiar în acel moment
Diana, 22 de ani, este victimă a răzbunării pe internet: „Sunt dezgustată. Am ajuns în centrul unui infern, asaltată de mii de mesaje”
GSP
Diana, 22 de ani, este victimă a răzbunării pe internet: „Sunt dezgustată. Am ajuns în centrul unui infern, asaltată de mii de mesaje”
Vlad Dobrescu cântă rap cu burta plină! Hip-hop-erul are o afacere cu supă
money.ro
Vlad Dobrescu cântă rap cu burta plină! Hip-hop-erul are o afacere cu supă
„Cât de frumoasă ești!” Anamaria Prodan, apariție spectaculoasă alături de unul dintre cei mai bogați șeici din lume. Averea familiei bărbatului este fabuloasă
as.ro
„Cât de frumoasă ești!” Anamaria Prodan, apariție spectaculoasă alături de unul dintre cei mai bogați șeici din lume. Averea familiei bărbatului este fabuloasă
„Când scăpam, era taifun!”. Anamaria Prodan, mesaj furibund în plin scandal de divorţ! Atacuri în rafală ale vedetei
as.ro
„Când scăpam, era taifun!”. Anamaria Prodan, mesaj furibund în plin scandal de divorţ! Atacuri în rafală ale vedetei
Una dintre cele mai comune cauze ale morții din lume, de care puțini au auzit. Câte victime a făcut într-un singur an, înaintea pandemiei
UseIT
Una dintre cele mai comune cauze ale morții din lume, de care puțini au auzit. Câte victime a făcut într-un singur an, înaintea pandemiei
Superbet
Ai parte de bonusuri-surpriză în jocul cu lumini (p)

Ai parte de bonusuri-surpriză în jocul cu lumini (p)

Ai parte de bonusuri-surpriză în jocul cu lumini (p)
Observator de bine
Ioana Scărlătescu
Observator de bine • la 17:28
Video

Observator de bine, 24 ianuarie 2022. Un american şi-a riscat viaţa pentru a-şi salva căţelul, atacat de urs

Observator de bine, 24 ianuarie 2022, prezentat de Ioana Scărlătescu.

Observator de bine, 24 ianuarie 2022. Un american şi-a riscat viaţa pentru a-şi salva căţelul, atacat de urs
Mihaela Donosa
Observator de bine • pe 21.01 la 17:45
Video

Observator de bine, 21 ianuarie 2022. Elton John şi-a reluat turneul de adio, după doi ani de pauză

Observator de bine, 21 ianuarie 2022. Elton John şi-a reluat turneul de adio, după doi ani de pauză
Ioana Scărlătescu
Observator de bine • pe 20.01 la 18:20
Video

Observator de bine, 20 ianuarie 2022. Povestea şoferului care oferă curse gratuite copiillor cu dizabilităţi

Observator de bine, 20 ianuarie 2022. Povestea şoferului care oferă curse gratuite copiillor cu dizabilităţi