"O să facem cum făceau bunicii". Cea mai gravă criză a orezului din ultimii 20 de ani lovește și bucătăria românească
Se anunţă cea mai gravă criză a orezului din ultimii 20 de ani. Produsul de bază, esenţial pentru jumătate din populaţia globului, e tot mai puţin. A fost un an cu o producţie slabă din cauza schimbărilor climatice. În plus, India a restricţionat exportul. Efectul de domino se va simţi şi în România.
De Clara Mihociu la 08.11.2023, 22:27După un val de secetă extremă urmat de inundaţii musonice catastrofale, India, unul din cei mai mari producători de orez din lume, păstrează producţia pentru a asigura mâncarea propriilor locuitori
Clara Mihociu, reporter Observator: "India asigura 40% din piaţa mondială de orez. În această vară, a anunţat însă că exporturile de orez simplu, cu bobul lung, sunt interzise. Asta după ce, anul trecut, statul asiatic a impus o taxă de 20 de procente exporturile la toate soiurile de orez. Consecinţele nu au întârziat să apară. Preţul orezului a crescut cu 15 până 20%, atingând cel mai mare nivel din ultimele două decenii."
Criza orezului lovește și bucătăria tradițională românească
Efectele le vom resimţi şi noi. În bucătăria românească, orezul este nelipsit din sarmale, pilaf, drob sau, pur şi simplu, este folosit ca garnitură. În orice sortiment însă, orezul este un aliment care poate asigura o masă săţioasă.
- Piața mondială a zahărului, tot mai dependentă de India. Traderii, îngrijorați că această țara și-ar putea...
- Aprovizionarea mondială cu zahăr și orez va avea de suferit din cauza secetei care a lovit o țară din Asia
- Fermierul român care a investit milioane de euro într-o cultură abandonată de mulţi. S-a întors în ţară...
Chef Florin Vechiu: "Chiar în post se foloseşte destul de des, în toate preparatele. Cum se anunţă criza orezului, sigur se va scumpi. Odată ce se scumpeşte şi noi, bucătarii, îl scumpim."
Acum, în hipermarketuri, kilogramul de orez porneşte de la 8 lei şi poate ajunge până la peste 20 de lei, în funcţie de calitate.
"Oricum, în prezent, are un preţ destul de mare, după părerea mea, cel puţin anumite mărci. Probabil, lumea ar cumpăra mai puţin."
"Sperăm să se mărească şi salariile ca să putem să cumpărăm. O să facem cum făceau bunicii înainte, chiar şi acum, cu zahăr, ulei. Aşa o să facem şi noi cu orezul. Cu baxurile, cât putem de mult o să luăm."
Anual, un român consumă 4 kilograme de orez. La nivel naţional, necesarul trece astfel de 75 de mii de tone. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în 2021, România a produs doar 15 mii de tone de orez. Adică 20% din consumul ţării noastre. Restul importăm din ţări asiatice, China, Myanmar şi Thailanda.